Решението на Николова за бедността сред възрастните хора e трудова активност

Новини
6

Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността сред възрастните хора. Така тя отговори на въпрос на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем, пише www.actualno.com.

„Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 процента от населението на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи. Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност“, посочи Гьоков. По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население. „Какви ще бъдат политиките и мерките, които правителството ще предприеме за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора и за активното им участие в икономическия и социален живот“, попита Гьоков.

„От 1-ви юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с 6,7 на сто“, обяви Николова. Тя добави, че намалява и безработицата при по-възрастните работещи хора: „През 2020 година за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лева – със 729,1 млн. лева повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. През 2020 година ще продължи активната работа с безработните хора над 50-годишна възраст – със специален акцент върху тези без квалификация и ниска степен на образование, които са в пенсионна или предпенсионна възраст, или притежават квалификация, която не се търси от работодателите“, допълни още вицепремиерът Марияна Николова.

loading...

През 2020 са предвидени10,576 млрд.лева!?! Заявявя вицепремиерът Николова? А тя знае ли колко от тези пари са от държавния бюджет? Може и да не знае точно, защото една голяма част от тези бюджетни средства са предназначени за пенсии, но осигуровките на депутати, министри, съдии, прокурори военни и пр. държавни служители се внасят на тази превилегирована група високоплатени „граждани“, за пенсионни и здравни осигуровки, именно от бюджета на държавата. Никой от тях не внася лично нито стотинка в НОИ, което означава, че ние останалите работещи, в това число и работещи пенсионери, се осигуряваме , но ни удържат от данъците, за осигуровките на всички „държавни „служители!?! А те са десетки хиляди със заплати надхвърлящи нашите с десетки пъти… Докога бе Б.Б. превилегии, минаха вече 30 години, до кога???

Знае ли госпожата, що е това екзистенц минимума и колко е в България.Едва ли. Езистенц минимума е средствата необходими за ОЦЕЛЯВАНЕ. За България, той е 350 лева. Тогава, как един пенсионер с 220 лева ще оцелее? Ето затова работят, докато паднат и си отидат от този свят. Ръководството на дадена държава, независимо какъв политически облик има, е задължено да осигури този екзистенц минимум.

Знае ли таз хубавица, какво е работиш на тези години. И то каква работа се предлага за пенсионери/ чистачки, продавачки/.Аз съм с инвалидна пенсия/онкологично заболяване/ ,която взимам от 2012. Тогава посмях да се инвалидизирам./От 1995 г. имам право/. И с право се страхувах, защото 2016 бях от първите служители, които съкратиха, защото съм пенсионер/неависимо какъв. Имах добра заплата и хубава длъжност. Кариера стоп-ненужен си!.Сега работя за новоизлюпени капиталисти на мин.заплата. Вече не е възможно на моя възраст да си намеря подходяща работа със същата заплата.Освен ако не мия и чистя подове на 10 места. Счетоводител съм. Много колеги ги съкратиха 4 ,5 6, 7 години преди пенсия, което значи след 55 г. Лесно е от кабинета да пишеш предложения, но реалността е друга.

Тая уруспия мръсна що не прати майка си и баща и да работят когато се пенсионират да и кажат какво е след като се пенсионираш пенсията не стига и трябва да работиш на такива мърши като тая и други такива!!!

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник. В заведенията личните предпазни средства – маски, …

Новини
Коронакризата стопила и спестяванията за втора пенсия

Процесите през последните месеци са повлияли отрицателно върху доходността в индивидуалните партиди, управлявани от частните пенсионни фондове като спестявания за втора пенсия. „Процесите, които повлияха, не бяха положителни, бяха лоши“, коментира пред програма „Хоризонт“ на БНР финансовият анализатор Иван Стойков. Спестяванията на родените след 1959 година в универсален пенсионен фонд …

Новини
Социалното министерство купува лаптопи на ученици без компютър

Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в социални услуги и специализирани институции, по нова програма на Министерството на труда и социалната политика. Това съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. С устройствата учениците от I до XII клас ще могат да се включат в дистанционна форма на …