Решението на Николова за бедността сред възрастните хора e трудова активност

Новини
6

Насърчаване на активността на възрастните хора е решението на министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова за бедността сред възрастните хора. Така тя отговори на въпрос на народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков каква е политиката на министерството за решаването на този проблем, пише www.actualno.com.

„Според статистиката в България съотношението между работещи и пенсионери към момента е 3:1. Прогнозите са, че след 10 години хората на възраст над 80 години ще бъдат 7 процента от населението на България. До 2050 – твърди се, че хората над 80 години ще са една десета от всички българи. Освен демографската криза, емиграцията, ниската раждаемост, високата смъртност, набира скорост и друг проблем – застаряването. Това променя структурата на обществото и няма как да не буди притеснения, да представя предизвикателства пред икономиката, пенсионната система, здравноосигурителната система и националната ни сигурност“, посочи Гьоков. По думите му липсват адекватни политики, насочени към възрастните хора и има сериозно забавяне на прилагане на политики за справяне с тенденцията на застаряващото население. „Какви ще бъдат политиките и мерките, които правителството ще предприеме за създаване на условия за достоен живот на възрастните хора и за активното им участие в икономическия и социален живот“, попита Гьоков.

„От 1-ви юли догодина минималната пенсия за стаж и възраст ще се увеличи с 6,7 на сто“, обяви Николова. Тя добави, че намалява и безработицата при по-възрастните работещи хора: „През 2020 година за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лева – със 729,1 млн. лева повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. През 2020 година ще продължи активната работа с безработните хора над 50-годишна възраст – със специален акцент върху тези без квалификация и ниска степен на образование, които са в пенсионна или предпенсионна възраст, или притежават квалификация, която не се търси от работодателите“, допълни още вицепремиерът Марияна Николова.

loading...

През 2020 са предвидени10,576 млрд.лева!?! Заявявя вицепремиерът Николова? А тя знае ли колко от тези пари са от държавния бюджет? Може и да не знае точно, защото една голяма част от тези бюджетни средства са предназначени за пенсии, но осигуровките на депутати, министри, съдии, прокурори военни и пр. държавни служители се внасят на тази превилегирована група високоплатени „граждани“, за пенсионни и здравни осигуровки, именно от бюджета на държавата. Никой от тях не внася лично нито стотинка в НОИ, което означава, че ние останалите работещи, в това число и работещи пенсионери, се осигуряваме , но ни удържат от данъците, за осигуровките на всички „държавни „служители!?! А те са десетки хиляди със заплати надхвърлящи нашите с десетки пъти… Докога бе Б.Б. превилегии, минаха вече 30 години, до кога???

Знае ли госпожата, що е това екзистенц минимума и колко е в България.Едва ли. Езистенц минимума е средствата необходими за ОЦЕЛЯВАНЕ. За България, той е 350 лева. Тогава, как един пенсионер с 220 лева ще оцелее? Ето затова работят, докато паднат и си отидат от този свят. Ръководството на дадена държава, независимо какъв политически облик има, е задължено да осигури този екзистенц минимум.

Знае ли таз хубавица, какво е работиш на тези години. И то каква работа се предлага за пенсионери/ чистачки, продавачки/.Аз съм с инвалидна пенсия/онкологично заболяване/ ,която взимам от 2012. Тогава посмях да се инвалидизирам./От 1995 г. имам право/. И с право се страхувах, защото 2016 бях от първите служители, които съкратиха, защото съм пенсионер/неависимо какъв. Имах добра заплата и хубава длъжност. Кариера стоп-ненужен си!.Сега работя за новоизлюпени капиталисти на мин.заплата. Вече не е възможно на моя възраст да си намеря подходяща работа със същата заплата.Освен ако не мия и чистя подове на 10 места. Счетоводител съм. Много колеги ги съкратиха 4 ,5 6, 7 години преди пенсия, което значи след 55 г. Лесно е от кабинета да пишеш предложения, но реалността е друга.

Тая уруспия мръсна що не прати майка си и баща и да работят когато се пенсионират да и кажат какво е след като се пенсионираш пенсията не стига и трябва да работиш на такива мърши като тая и други такива!!!

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Договорът за мача Пулев-Джошуа пристига утре в България

  „Утрe трябвa дa пoлучим oфициaлнo пиcмo зa мaчa зa cвeтoвнaтa титлa нa IBF мeжду cвeтoвния шaмпиoн Aнтъни Джoшуa и прeтeндeнтa Кубрaт Пулeв“, тoвa кaзa aдвoкaтът нa Пулeв Джoн Уърт, прeдaдe Cпoртaл. Тoй бe чacт oт oфициaлнaтa прecкoнфeрeнция зa бoкcoвaтa гaлa-вeчeр в cпoртнaтa зaлa „Кoлoдрумa“ в Плoвдив нa 14 дeкeмври, …

Новини
Къци се отказа от веганството

Цели 12 години Къци Вапцаров проповядва веганството и дори се опитваше да привлече съмишленици в начина си на хранене. Господин „Риск спечели, риск губи“ дълги години живее без да участва в експлоатацията на животни.  От това следва веганите да бъдат пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни …

Новини
Фермата: Веселка избра Дана за свой опонент на дуел

Страховит женски сблъсък клати основите на „Фермата“. В последната седмица от шоуто една срещу друга се изправят най-младата и най-възрастната участничка. Двете ще се борят за място на големия финал, който ще се излъчи на живо на 14 декември, предава Монитор. В последните дни на предаването сили ще мерят 22-годишната …