Реституцията превърна десетки пловдивчани в милионери

Новини

източник: „Марица“

автор: Валентина Йеремиева

Четирите реституционни закона, приети от Народното събрание в първите години на демокрацията, щедро компенсираха повечето наследници за брутално отнетите по времето на соца частни имоти. Късметлиите успяха да си вземат не само някогашните ниви и празни терени в градските покрайнини, но и да получат сгради, площадни и паркови пространства в центъра на Пловдив, което бързо ги превърна в милионери, каквито всъщност, макар и в други измерения, са били и прадедите им. В повечето случаи възстановяването на собствеността е станало с решение на съда.

Най-фрапиращият пример е с реституцията на площад „Стефан Стамболов”. Преди 17 години, когато кмет на Пловдив беше д-р Иван Чомаков, наследниците на Димитър Бояджиев шокираха съгражданите си, като започнаха да разпъват мрежа на пл. „Стефан Стамболов” до шадравана, за да оградят собствения си имот с площ 250 кв. метра. Оказа се, че парчето от площада е върнато на реститутите с решение на Върховния административен съд още в средата на 90-те години и оттогава те не могат да го ползват. Затова се решили на крайната мярка. В Община Пловдив склониха на заменка, в резултат на което наследниците получиха три апетитни имота, включително и двуетажна запазена къща на пъпа на града, на ул. „Патриарх Евтимий”.

Пак почти под прозорците на общинарите, на ул. „Емил де Лавеле”, реституцията отхапа част от пешеходния тротоар, който води към Цар-Симеоновата градина. Красивата старинна къща в съседство с изглед към парка, където преди се помещаваше детска градина, мина в ръцете на наследниците. В момента тя се реставрира. Мащабното възстановяване на отнетата собственост „изяде” и други забавачки, включително на ул. „Иван Вазов”.

Темида възстанови половин декар земя на площада пред кино „Космос” на фамилия Дякови. По онова време един от наследниците – юристът Александър Дяков, починал по-късно, беше кмет на район „Централен”. Неговите роднини построиха в имота си дузина магазини и успешно ги даваха под наем, докато Община Пловдив не реши да го отчужди. След съдебните битки пространството пред киното скоро ще бъде разчистено. От общинския бюджет на реститутите ще бъдат наброени 255 700 лева.

По-изгодно изтъргуваха бащинията наследниците на 286 кв. метра на пл. „Централен”. За два пъти по-малък парцел Общинският съвет се съгласи да даде на 30-те собственици 600 000 лева, само да не пречат на благоустрояването на площада. Преди това между градската управа и реститутите се водеше тиха война. Със заповед на кмета магазините бяха съборени, а собствениците на свой ред опасаха мястото с ограда и сложиха катинар. Община Пловдив не успя да докаже правото си на имота, чийто адрес не е на площада, а е в началото на Главната – на ул. “ Княз Александър Първи“ 53, развя белия флаг и плати за петгодишното пренебрегване на конституционната неприкосновеност на частната собственост.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цар Киро продава сарая си в центъра на Пловдив! Вижте го отвътре

Невзрачната сграда на пъпа на Пловдив, която стана известна покрай собственика си – Кирил Рашков, се продава, научи TrafficNews. Всъщност фасадата на сградата лъже и крие от очите на пешеходците палат от червен гранит, сив гранит и оникс. Одаята на последния етаж пък съхранява „царските“ престоли на Цар Киро и …

Новини
Meteo Balkans: До +40 градуса в някои райони в пика на горещата вълна

Високи температури и малко валежи в България от следващата седмица! До +40 градуса очакваме в някой райони, когато ще бъде пикът на горещата вълна, която в момента тормози жителите на Франция, Германия, Испания и вдигна температурите до рекордните +41 за Франкфурт, Германия! Горещата вълна ще отслабне съвсем леко докато достигне …

Новини
Рибари алармират: Морето се разбушува, големи приливни вълни достигат до брега в Бургаско!

Духа много силен северен вятър и вдига голяма приливна вълна. Нивото в канала до хижите, откъдето пускаме лодките си за риболов, се е покачило с половин метър. Времето е опасно за малки плавателни съдове. За това предупредиха рибарите от селището Ченгене скеле край Бургас. Силен вятър накара морето да се …

Inline
Inline