Реституцията превърна десетки пловдивчани в милионери

Новини

източник: „Марица“

автор: Валентина Йеремиева

Четирите реституционни закона, приети от Народното събрание в първите години на демокрацията, щедро компенсираха повечето наследници за брутално отнетите по времето на соца частни имоти. Късметлиите успяха да си вземат не само някогашните ниви и празни терени в градските покрайнини, но и да получат сгради, площадни и паркови пространства в центъра на Пловдив, което бързо ги превърна в милионери, каквито всъщност, макар и в други измерения, са били и прадедите им. В повечето случаи възстановяването на собствеността е станало с решение на съда.

Най-фрапиращият пример е с реституцията на площад „Стефан Стамболов”. Преди 17 години, когато кмет на Пловдив беше д-р Иван Чомаков, наследниците на Димитър Бояджиев шокираха съгражданите си, като започнаха да разпъват мрежа на пл. „Стефан Стамболов” до шадравана, за да оградят собствения си имот с площ 250 кв. метра. Оказа се, че парчето от площада е върнато на реститутите с решение на Върховния административен съд още в средата на 90-те години и оттогава те не могат да го ползват. Затова се решили на крайната мярка. В Община Пловдив склониха на заменка, в резултат на което наследниците получиха три апетитни имота, включително и двуетажна запазена къща на пъпа на града, на ул. „Патриарх Евтимий”.

Пак почти под прозорците на общинарите, на ул. „Емил де Лавеле”, реституцията отхапа част от пешеходния тротоар, който води към Цар-Симеоновата градина. Красивата старинна къща в съседство с изглед към парка, където преди се помещаваше детска градина, мина в ръцете на наследниците. В момента тя се реставрира. Мащабното възстановяване на отнетата собственост „изяде” и други забавачки, включително на ул. „Иван Вазов”.

Темида възстанови половин декар земя на площада пред кино „Космос” на фамилия Дякови. По онова време един от наследниците – юристът Александър Дяков, починал по-късно, беше кмет на район „Централен”. Неговите роднини построиха в имота си дузина магазини и успешно ги даваха под наем, докато Община Пловдив не реши да го отчужди. След съдебните битки пространството пред киното скоро ще бъде разчистено. От общинския бюджет на реститутите ще бъдат наброени 255 700 лева.

По-изгодно изтъргуваха бащинията наследниците на 286 кв. метра на пл. „Централен”. За два пъти по-малък парцел Общинският съвет се съгласи да даде на 30-те собственици 600 000 лева, само да не пречат на благоустрояването на площада. Преди това между градската управа и реститутите се водеше тиха война. Със заповед на кмета магазините бяха съборени, а собствениците на свой ред опасаха мястото с ограда и сложиха катинар. Община Пловдив не успя да докаже правото си на имота, чийто адрес не е на площада, а е в началото на Главната – на ул. “ Княз Александър Първи“ 53, развя белия флаг и плати за петгодишното пренебрегване на конституционната неприкосновеност на частната собственост.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алпинистът Атанас Скатов изкачи 4 осемхилядника за един сезон

За изкачването на 4 осемхилядника в рамките на един сезон, предстоящите пътувания и срещи в страната с почитатели, както и плановете за 2020 година говори алпинистът Атанас Скатов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той ще посети 12 български града, за да се срещне с хора и да разкаже …

Новини
Пътник в градския транспорт говори по „стационарен“ телефон

Напоследък доста интересни неща могат да се случат в столичния градски транспорт, пише Блиц. „Трамвай 8. Искрено ме зарадва колко развълнувано (и гръмогласно) си проведе разговора“, написа ‎Дарина Кралева‎, която сподели снимката на възрастния мъж със „стационарен“ телефон. Веднага под фотоса, който бе публикуван във фейсбук групата „Забелязано в София“, …

Новини
Венета Райкова се разплака в ефир по време на интервю

Много рядко се е случвало да видим такава неудържима емоция във водещата, която не само не скри тъгата си, а се разплака неудържимо! Всичко се случи в интервю с Драгомир Драганов и то в момента, в който той заговори за личия си живот. В един момент Райкова просто не издържа …