Реституцията превърна десетки пловдивчани в милионери

Новини

източник: „Марица“

автор: Валентина Йеремиева

Четирите реституционни закона, приети от Народното събрание в първите години на демокрацията, щедро компенсираха повечето наследници за брутално отнетите по времето на соца частни имоти. Късметлиите успяха да си вземат не само някогашните ниви и празни терени в градските покрайнини, но и да получат сгради, площадни и паркови пространства в центъра на Пловдив, което бързо ги превърна в милионери, каквито всъщност, макар и в други измерения, са били и прадедите им. В повечето случаи възстановяването на собствеността е станало с решение на съда.

Най-фрапиращият пример е с реституцията на площад „Стефан Стамболов”. Преди 17 години, когато кмет на Пловдив беше д-р Иван Чомаков, наследниците на Димитър Бояджиев шокираха съгражданите си, като започнаха да разпъват мрежа на пл. „Стефан Стамболов” до шадравана, за да оградят собствения си имот с площ 250 кв. метра. Оказа се, че парчето от площада е върнато на реститутите с решение на Върховния административен съд още в средата на 90-те години и оттогава те не могат да го ползват. Затова се решили на крайната мярка. В Община Пловдив склониха на заменка, в резултат на което наследниците получиха три апетитни имота, включително и двуетажна запазена къща на пъпа на града, на ул. „Патриарх Евтимий”.

Пак почти под прозорците на общинарите, на ул. „Емил де Лавеле”, реституцията отхапа част от пешеходния тротоар, който води към Цар-Симеоновата градина. Красивата старинна къща в съседство с изглед към парка, където преди се помещаваше детска градина, мина в ръцете на наследниците. В момента тя се реставрира. Мащабното възстановяване на отнетата собственост „изяде” и други забавачки, включително на ул. „Иван Вазов”.

Темида възстанови половин декар земя на площада пред кино „Космос” на фамилия Дякови. По онова време един от наследниците – юристът Александър Дяков, починал по-късно, беше кмет на район „Централен”. Неговите роднини построиха в имота си дузина магазини и успешно ги даваха под наем, докато Община Пловдив не реши да го отчужди. След съдебните битки пространството пред киното скоро ще бъде разчистено. От общинския бюджет на реститутите ще бъдат наброени 255 700 лева.

По-изгодно изтъргуваха бащинията наследниците на 286 кв. метра на пл. „Централен”. За два пъти по-малък парцел Общинският съвет се съгласи да даде на 30-те собственици 600 000 лева, само да не пречат на благоустрояването на площада. Преди това между градската управа и реститутите се водеше тиха война. Със заповед на кмета магазините бяха съборени, а собствениците на свой ред опасаха мястото с ограда и сложиха катинар. Община Пловдив не успя да докаже правото си на имота, чийто адрес не е на площада, а е в началото на Главната – на ул. “ Княз Александър Първи“ 53, развя белия флаг и плати за петгодишното пренебрегване на конституционната неприкосновеност на частната собственост.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Обеднялата НАСА изпусна да засече 100-метров астероид, минал близо до Земята

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята от век насам се е „изплъзнал“ през системите на НАСА за засичане на небесни тела, разкриват вътрешни имейли на организацията, пише британският вестник The Independent. Астероидът с името „2019 OK “ почти е преминал покрай Земята, без да му бъде …

Новини
Хороскоп за 22 септември: Няколко зодии ще се разправят с половинките си цял ден

Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни от …

Новини
Вижте го, преди да решите каква кола ви трябва! Има такива, които са опасни и за вас, и за другите (видео)

Кадър Нова тв Автомобилите с неизправни газови уредби са като движещи се бомби със закъснител на пътя, казват експерти от бранша. Предупреждават, че без бързи промени в закона, инциденти като този с взривената кола на бензиностанция в Добрич, ще продължат. При взрива на газовата бутилка преди дни загина жена, а …