Ремонтират 500 училища за 2 години

Новини

500 училища и детски градини ще бъдат ремонтирани през тази и следващата година по оперативна програма „Региони в растеж“ и по програмата за развитието на селските райони.
Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев при посещението му в Кърджали, съобщиха от МОН.

За новия програмен период ще бъдат обновени 140 професионални гимназии. По-рано през деня Вълчев, заедно с премиера Борисов, регионалния министър Николай Нанков и кмета на Кърджали Хасан Азис посетиха ремонтираната сграда на Професионалната гимназия по селско и горско стопанство в града.

Ще продължим да преструктурираме приема и да даваме приоритет на онези училища, които обучават по технически и аграрни специалности, е казал Вълчев пред учителите в гимназията.

Професионалната гимназия по селско и горско стопанство е ремонтирана за 1,3 млн. лева. Ремонтните дейности се състоят в смяна на дограмата, саниране на сградата, хидроизолация на покрива и довършване на оградата на училището.

Министър Вълчев е обявил, че в две от шестте училища ремонтите ще приключат до началото на годината. За другите ученици е намерена материална база. Министърът е разговарял с ръководството на Пловдивския университет, които ще предоставят стаи в сградата на своя филиал в Кърджали. Вълчев е подчертал, че в Кърджали в най-голям процент от всички градове учениците ще се ползват от обновена материална база.

В гимназията по селско и горско стопанство в Кърджали, която е с регионално значение, обновяването включва и учебно-техническо оборудване.

В Кърджали се ремонтират шест училища. В две от тях ремонтите ще приключат до началото на учебната година. Общата стойност на ремонтите е 9 млн. лева.

За другите ученици е намерена материална база. Министърът е разговарял с ръководството на Пловдивския университет, които ще предоставят стаи в сградата на своя филиал в Кърджали. Вълчев подчерта, че в Кърджали в най-голям процент от всички градове учениците ще се ползват от обновена материална база./news.bg

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цветомир Найденов: Комисията по хазарта е купена от 20 години

Снимка: sportal.bg Собственикът на Ефбет заяви за БНР, че дълги години Комисията по хазарта е действала в полза на бизнесмена Васил Божков.   „Не виждам кой ще застане срещу Васил Божков и ще каже – пич ти не си платил над 400 млн. Знам следното – Законът за хазарта е …

Новини
Една четвърт от моловете затварят до 5 години

Хиляди магазини в САЩ затвориха врати през последните години, главно поради промяна в потребителските нужди и навици, пише Business Insider, цитирано от Профит бг. Основната причина за залеза на моловете е онлайн търговията, като през изминалата година приходите от този вид дейност изпревариха тези от физическите магазини. Между 2007 и …

Новини
Сеизмологът предрекъл труса в петък в Турция, очаква нов

Ново силно земетресение може да удари Турция след труса, който стана в петък, прогнозира турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр. Земетресението разтърсило източната провинция Елязъг в петък беше с магнитуд 6,8 по Рихтер и доведе значителни разрушения, най-малко 35 загинали, над 1600 ранени, а близо 35 000 души бяха принудени …