fbpx

Регион в Южна Италия предлага 25 хил. евро, за да заживееш там

Само който не е пътувал до Южна Италия, само той не знае колко силно е понякога желанието да се заселиш из дивата красота и вкусотия на този район. В една от областите му се открива възможност човек не просто да се възползва от гостоприемството му, но дори да получи общо над 25 хил. евро, за да се засели трайно там, разказва „Гардиън“, цитиран от Дневник.

Президентът на регион Молизе е измислил хитър начин да привлече свеж приток от новозаселници в селата, където населението е намаляло драстично. Той предлага на всеки нов жител по 700 евро месечно за срок от три години. Но, разбира се, има и уловка.

Селището, в което решат да се настанят новозаселниците, не трябва да надвишава 2000 жители и всеки новодошъл трябва да има план за започване на бизнес.

„Ако предлагахме финансиране, това щеше да е просто поредният благотворителен жест“, коментира президентът на Молизе Донато Тома пред изданието и допълва, че идеята е да направят нещо повече: „Искахме хората да инвестират тук. Могат да започнат всякакъв вид активност: хлебопекарна, магазин, ресторант, всичко. Това е начин да вдъхнем живот в градовете ни и в същото време да увеличим населението.“

Тома обявява също, че всеки град с население под 2000 жители ще получи 10 хил. евро за изграждане на инфраструктура и реклама на културната дейност там.

„Не става въпрос само за увеличение на населението. Хората се нуждаят и от инфраструктура и причина да останат, в противен случай след няколко години ще се озовем отново там, откъдето започнахме“, казва той.

По данни на италианския Национален статистически институт Молизе с неговото население от 305 хил. души е сред регионите, загубили най-голям брой от жителите си през последните години. Над 9000 са напуснали региона от 2014 г. насам.

През 2018 г. над 2800 души са починали или са се преместили в друга област, което е с близо 1000 повече от предходната година. В девет от градовете му няма регистрирано нито едно раждане.

За първи път от 90 години броят на италианските граждани, които живеят в Италия, е спаднал до 55 милиона по данни на Istat.

В периода между 2014 и 2018 г. броят на италианските жители в страната е намалял с 677 хиляди. Два са основните фактори за спада, смятат експертите. Единият е слабата раждаемост, достигнала най-ниските си нива от обединението на Италия насам, а другият – засилването на емиграцията сред младите в други европейски държави в търсене на възможности за работа. Близо 157 хил. души са напуснали страната през 2018 г., сочат данните на института.

Италия е единствената голяма европейска икономика, чието население се очаква да спадне още през следващите пет години, се казва и в доклад на ООН. Тя се нарежда на второ място след Япония по брой застаряващо население. На всеки 100 млади души се падат средно по 168,7 на възраст над 65 години.

В опит да реанимират тези запустели градове някои кметове като този в Сутера в провинцията Калтанисета в Сицилия отвориха вратите на обезлюдените си къщи за търсещите подслон бежанци, които пресичат Средиземно море от Либия.

Други като Самбука, решени да направят каквото е необходимо, за да оцелеят, възприеха стратегия, която стана модерна в южните региони – практически раздават изоставените домове на всеки, който желае да се засели там, на символичната цена от само едно евро.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
“Ергенът” разсипа здравето на Васка, получила паник атаки и припаднала

кадри bTV, YouTube/Надкаст Истински кошмар е изживяла любимата ергенка на мъжете Васка. Тоталното игнориране от страна на продукцията я докарало истински срив, разкри тя в подкаста “Надкаст”. Месеци след снимките на “Ергенън”, тя буквално припаднала от това, което видяла да се излъчва по bTV. “В началото бях много разочарована. Отрази …

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

error: Content is protected !!