Реалистично ли е държавата да финансира електромобили за лична употреба?

Новини

Investor.bg

Във Великобритания субсидията е до 4500 паунда, а около 4000 евро дават в Германия

Държавата да финансира закупуването на електромобили за лична употреба. Това предложиха от асоциация „Активни потребители“. Според нея новите по-високи данъци с екотакса за автомобилите у нас няма да направят по-чист въздуха.

Възможно ли е обаче държавата да финансира закупуването на електромобили?

576 – толкова е броят на електромобилите към днешна дата в България. Зарядните станции в нашата страна са на едни от последните места по своя брой в целия Европейския съюз, предава Bulgaria ON AIR.

Във Франция отстъпката за собственици на дизелови коли, които ги заменят с електромобили, е до 6300 евро и допълнително други 3700 евро.

Във Великобритания субсидията е до 4500 паунда, а около 4000 евро дават в Германия.

У нас на субсидия имат право само министерствата, държавните и общински структури. Отпуска ги Националният доверителен екофонд. Оттам обясняват – повече от половината заделени средства по това перо остават непохарчени.

Затова и от „Активни потребители“ настояват парите да се дадат на гражданите.

В ефекта е убеден и Никола Газдов, който всеки ден се придвижва с електромобил в града. Ползва го под наем.

От неправителствения сектор се обявиха и против друга спорна мярка, която се очаква да бъде гласувана от депутатите. Според нея най-незамърсяващите околната среда автомобили, тези с газови уредби, ще заплащат данък като бензиновите или дизеловите коли.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …