Разходка из древните земи на Небатейското царство

Новини

btvnovinite.bg
В него има Каменисти хълмове в червеникаво-розови нюанси, дълбоки пясъци и прашни хоризонти

Знаете ли как живеят бедуините по древните земи на Небатейското царство?

Каменисти хълмове в червеникаво-розови нюанси, дълбоки пясъци и прашни хоризонти.

Стръмните пътеки, по които тръгваме, ни отдалечават от настоящето към времето, в което тези места били прекосявани от могъщи народи, В сърцето на каменния град кипял живот на една от най-забележителните цивилизации в древността.

Те обичат свободата и истинския допир до природата. Живеят във Вади Муса – Долината на Моисей.

Наследници са на арабско номадско племе, живеещо в Небатейското царство, където столица бил древният град Петра – днес част от списъка на световното културно и природна наследство на ЮНЕСКО.

Детски смях ни води до бедуинския дом на Мохамед. Семейството му е сред небатейските наследници. И също като тях  то предпочита живот в сърцето на долината.

Семейството му е избрало скалния дом и заради поминика си. Мохамед отглежда магарета. Днес те са част от атракционния транспорт,  който се предлага в Петра. За водачите на магарета възраст няма.

В каменния град има древни архитектурни забележителности. Сред тях най-внушителни с размерите са фараонската съкровищница, кралските гробниците, римския театър и манастирът. Обиколката в Петра ни среща и с малката Фатма. Семейството ѝ се грижи за стадо кози и кокошки. Спят на пода във вехти кожи, а покривът над главите им е парче плат.

Родителите на Фатма са запалили в средата на палатковото жилище, за да приготвят традиционен бедуински специалитет. Дрехите ни вече не само са потънали в прах, но и тежкият дим трайно е оставил своят аромат.

И докато си мислим, че не бихме останали тук повече от час се появява Сами, който също прекарва нощите в близост до огнището. Роднините на Сами имат къща, в построеното през 1987 г. съвременно селище Рам, намиращо се непосредствено до входа на древния град.

Момчето с въгленови очи ни разказва, че момичетата и момчетата в Йордания се обучават в отделни училища. Още от 10-годишна възраст момчетата стават глава на семейството, затова Сами работи като гид.

И докато ни разказва за изсечените фасади на някогашните сгради, вниманието ни е привлечено и от изкуството на Исмаил. Той изработва сувенири от пясък.

В близост до Исмаил е шатрата на Зидан, който продава ароматни лечебни соли. Освен тях около нас се носи аромата и на традиционния черен чай с кардамон. Него обаче ще опитаме в пустинята Вади Рум, която се намира на 300 км. Невероятно място извън времето със скални небостъргачи, до което пътуваме с джип по така наречената „кралска магистрала”.

Нощуваме в сърцето на пустинята, а по изгрев слънце се отравяме на поход с камили из пясъците на Йорданската пустиня. Преди да започне обиколката ни, Зидан ни показва казва се носи бедуинския шал Куфия, задължителен аксесоар в местността.

С камилския поход бедуинското ни приключение завършва. Изпращаме номадските си приятели с думата „шокрам”, която означава „благодаря”.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Върнаха карантината и полицейския час в Северна Македония

Ограничения за придвижване въведоха в Северна Македония, където върнаха карантината и частично полицейския час, съобщи bgonair.bg. Вече има и десетки задържани за неспазване на забраната. През уикенда за по-голямата част от страната движението е ограничено още от 16 часа. В забранените часове ще продължат да работят магазините за хранителни стоки, …

Новини
КАТ ще проверявна активно за предпазни колани, каски и детски столчета до 10 юни

Започнаха масови проверки по пътищата заради засиления трафик и зачестилите нарушения. Служителите на реда следят дали има шофьори без предпазни колани, мотористи без каски и хора, които возят децата си без детски столчета в автомобилите си, съобщи Нова телевизия. Само за три дни през изминалата седмица са констатирани около 1000 …

Новини
Рим се надява членките на ЕС да отворят границите си за италианци от 15 юни

Италия се надява другите страни от ЕС да отворят наново границите си за италиански граждани на 15 юни, каза днес италианският външен министър Луиджи ди Майо, цитиран от Ройтерс. „15 юни е важна дата за много наши граждани“, обяви той на пресконференция при посещение в съседна Словения. Словенският министър на …