fbpx

Разходка из древните земи на Небатейското царство

btvnovinite.bg
В него има Каменисти хълмове в червеникаво-розови нюанси, дълбоки пясъци и прашни хоризонти

Знаете ли как живеят бедуините по древните земи на Небатейското царство?

Каменисти хълмове в червеникаво-розови нюанси, дълбоки пясъци и прашни хоризонти.

Стръмните пътеки, по които тръгваме, ни отдалечават от настоящето към времето, в което тези места били прекосявани от могъщи народи, В сърцето на каменния град кипял живот на една от най-забележителните цивилизации в древността.

Те обичат свободата и истинския допир до природата. Живеят във Вади Муса – Долината на Моисей.

Наследници са на арабско номадско племе, живеещо в Небатейското царство, където столица бил древният град Петра – днес част от списъка на световното културно и природна наследство на ЮНЕСКО.

Детски смях ни води до бедуинския дом на Мохамед. Семейството му е сред небатейските наследници. И също като тях  то предпочита живот в сърцето на долината.

Семейството му е избрало скалния дом и заради поминика си. Мохамед отглежда магарета. Днес те са част от атракционния транспорт,  който се предлага в Петра. За водачите на магарета възраст няма.

В каменния град има древни архитектурни забележителности. Сред тях най-внушителни с размерите са фараонската съкровищница, кралските гробниците, римския театър и манастирът. Обиколката в Петра ни среща и с малката Фатма. Семейството ѝ се грижи за стадо кози и кокошки. Спят на пода във вехти кожи, а покривът над главите им е парче плат.

Родителите на Фатма са запалили в средата на палатковото жилище, за да приготвят традиционен бедуински специалитет. Дрехите ни вече не само са потънали в прах, но и тежкият дим трайно е оставил своят аромат.

И докато си мислим, че не бихме останали тук повече от час се появява Сами, който също прекарва нощите в близост до огнището. Роднините на Сами имат къща, в построеното през 1987 г. съвременно селище Рам, намиращо се непосредствено до входа на древния град.

Момчето с въгленови очи ни разказва, че момичетата и момчетата в Йордания се обучават в отделни училища. Още от 10-годишна възраст момчетата стават глава на семейството, затова Сами работи като гид.

И докато ни разказва за изсечените фасади на някогашните сгради, вниманието ни е привлечено и от изкуството на Исмаил. Той изработва сувенири от пясък.

В близост до Исмаил е шатрата на Зидан, който продава ароматни лечебни соли. Освен тях около нас се носи аромата и на традиционния черен чай с кардамон. Него обаче ще опитаме в пустинята Вади Рум, която се намира на 300 км. Невероятно място извън времето със скални небостъргачи, до което пътуваме с джип по така наречената „кралска магистрала”.

Нощуваме в сърцето на пустинята, а по изгрев слънце се отравяме на поход с камили из пясъците на Йорданската пустиня. Преди да започне обиколката ни, Зидан ни показва казва се носи бедуинския шал Куфия, задължителен аксесоар в местността.

С камилския поход бедуинското ни приключение завършва. Изпращаме номадските си приятели с думата „шокрам”, която означава „благодаря”.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Шеф Ангелов предложи работа на Гатьо, а Алекс и Бони се захапаха

кадри Нова телевизия Риалити героят Пеньо Гатевски – Гатьо има възможности на готвач, които да му осигурят работа във всеки софийски ресторант. Този комплимент направи шеф Ангелов на „гладиатора” в „Хелс китчън”, като в думите му нямаше и капка ирония. Похвалата дойде след като бившият рейнджър сготви перфектно месо от …

USA news
Horoscope for April 25 Thursday: Do not enter the Internet zodiac

Libra should not go online today. Here is the horoscope of the „Llama“. Aries Not a bad day, largely conducive to the fulfillment of your wishes. Doubts are possible in the morning, but there will be no trace of them before lunch. This is a good time to systematically expand …

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

error: Content is protected !!