Разходка в Плака – квартала на боговете (снимки/видео)

Новини

pochivka.blitz.bg

„Плака“ е един от най-старите квартали на гръцката столица Атина. Издигнат е по склоновете около Акропола. Той е пълен с тесни улички, преплитащи се в истински лабиринт.

Характерна за района е неокласическата архитектура.

„Плака“ се намира на най-високото място в жилищната част на древна Атина. Заради близостта си с Акропола го наричат „кварталът на боговете“.

По време на османското управление в Гърция „Плака“ е бил известен като турския квартал в града.

Освен Акропола, районът е заобиколен от още много археологически находки от древногръцкия и римския период. В него се намират много модни магазини, кина и кафенета. Точно до „Плака“ се намира известният площад „Монастираки“. Тамошният пазар на открито го превръща в един от основните райони за пазаруване в гръцката столица.

Дотам се стига лесно с метрото, което има спирка на площада. „Монастираки“ е сред най-популярните места за жителите на столица. Кръстен е на църквата „Успение Богородично“, която се намира на площада.

Точно под Акропола и до квартал „Плака“ посетителите могат да открият друго бижу на Атина – „Анафиотика“. Тя е част от „Плака“ и представлява живописен квартал в североизточната част на хълма на Акропола. Първите къщи тук били издигнати, когато работници от остров Анафи дошли в Атина, за да ремонтират двореца на крал Отон – днешния парламент.

„Аналофика“ е построен в типичния стил на цикладската архитектура – със сини и бели стени, тесни улици, стъпала и цветя. Там човек може да си направи идеалното бягство от градския шум.

„В този оазис на спокойствието, сгушен под стените на Акропола, натовареността на Атина изглежда много далечна“, пише „Грийк рипортър“.

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как отслабват японките? Ето един уникален метод (и не изисква много време и усилия)

В Япония има затлъстели хора, като по цял свят. Например състезателите по сумо, пенсионери, хора с определени болести и т.н. Но като цяло, това е нация от слаби хора, като не говорим само за младите, но и по-възрастните и особено децата, пише zdrave.to.  Ако сравните японците например с американците, тогава ще видите, че те се …

Новини
Сигнал на родител: Такива закуски ли заслужават децата ни в училище?!

Родител изпрати до информационния сайт Petel.bg сигнал за това каква закуска получават децата ни в училище. Ето какво пише тя: „Здравейте, не зная колко пари общината отпуска на ден за безплатни закуски, но може ли такова нещо? Този сандвич е подигравка с децата! Такива закуски ли заслужават децата ни в …

Новини
Стига вече зима, нека идва март! Ето какво да очаква всяка зодия през първия месец на пролетта

източник: Dama.bg Какво ни очаква през месец март? Дали звездите са ни подготвили много изненади, незабравими пътешествия или пък ще бъде по-добре да заложим на кариерно развитие? Овен Не е изключено да се скарате с някой приятел или да имате изясняване на отношенията с човек от близкото ви обкръжение през месеца. …

Inline
Inline