Разходка в Плака – квартала на боговете (снимки/видео)

Новини

pochivka.blitz.bg

„Плака“ е един от най-старите квартали на гръцката столица Атина. Издигнат е по склоновете около Акропола. Той е пълен с тесни улички, преплитащи се в истински лабиринт.

Характерна за района е неокласическата архитектура.

„Плака“ се намира на най-високото място в жилищната част на древна Атина. Заради близостта си с Акропола го наричат „кварталът на боговете“.

По време на османското управление в Гърция „Плака“ е бил известен като турския квартал в града.

Освен Акропола, районът е заобиколен от още много археологически находки от древногръцкия и римския период. В него се намират много модни магазини, кина и кафенета. Точно до „Плака“ се намира известният площад „Монастираки“. Тамошният пазар на открито го превръща в един от основните райони за пазаруване в гръцката столица.

Дотам се стига лесно с метрото, което има спирка на площада. „Монастираки“ е сред най-популярните места за жителите на столица. Кръстен е на църквата „Успение Богородично“, която се намира на площада.

Точно под Акропола и до квартал „Плака“ посетителите могат да открият друго бижу на Атина – „Анафиотика“. Тя е част от „Плака“ и представлява живописен квартал в североизточната част на хълма на Акропола. Първите къщи тук били издигнати, когато работници от остров Анафи дошли в Атина, за да ремонтират двореца на крал Отон – днешния парламент.

„Аналофика“ е построен в типичния стил на цикладската архитектура – със сини и бели стени, тесни улици, стъпала и цветя. Там човек може да си направи идеалното бягство от градския шум.

„В този оазис на спокойствието, сгушен под стените на Акропола, натовареността на Атина изглежда много далечна“, пише „Грийк рипортър“.

 

 

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Разкриха как е изчезнал асирийския град Керкемиш

Снимка: pixabay Клинопис издаде трагедията на града Учени от университета в Болоня разчетоха клинопис, който изяснява съдбата на изчезнал древен асирийски град, съобщава сайтът Юрикалърт. Дешифрираният текст е от времето на асирийския цар Саргон Втори, който е управлявал от 722 до 795 година пр. н.е. Клинописното писмо описва завоюването на …

Новини
Храни, богати на витамин Е

Хапвайте спанак и авокадо Витамин Е е мастноразтворим витамин. Той е един от най-важните витамини за здравето и красотата на кожата и косата. Ето защо не бива да допускаме дефицит на витамина, пише „Днес“. Едни от признаците, подсказващи, че не получавате достатъчно от него са мускулна слабост, нарушено зрение, анемия, …

Новини
Как се определя датата на Великден? Астрономически срещу църковни дати

Великден е най-важният празник в християнството. Как се определя датата му и защо е различна всяка година? И защо понякога не съвпада с тази на католическия Великден? Според Никейския Вселенски Събор от 325 г. от н.е., Великден трябва да се празнува в първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие, …

Inline
Inline