Разхищение по нашенски: Тонове храна изхвърлихме на боклука след празниците

Новини

Огромни количества храна са отишли на боклука след празниците. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни, като през празничните дни количеството набъбва с между 20 и 30 на сто, се посочва в репортаж на Нова телевизия.

Това става на фона на многото хора, които са принудени да разчитат на дарения, за да преживяват. Много потребители признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.

„Прекалено много се впуснахме за Коледа и за Нова година и останаха много неща, които вече трябваше да изхвърлим. На тия години, както всичко е толкова скъпо, е грехота да изхвърлиш храна, но като се развали какво ще я правиш“, сподели Людмила Андонова.

С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.

„По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се“, ядосват се хотелиери.

Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна – особено по празници.

„Битува схващането у българина, че е по-добре да остане вместо да не стигне и наистина пазаруваме много повече, отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна“, обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

А вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора, които имат нужда от нея.

„Разчитаме на тази храна, тя ни спасява, няма откъде иначе. Много ни помага и сме много благодарни за проявената човечност“, казва нуждаещата се Стефка.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Хороскоп за 5 юни: Близнаците да се пазят от грешки, време за отдих за Козирог

lamqta.com Овен Време е да разпуснете и да си отпочинете, но, разбира се, не сами! Вселената Ви приканя да прекарате времето с този, с който просто умирате от желание да бъдете. И вместо да се мъкнете по улиците, заведете го в своето гнезденце, отпуснете се и се насладете на хубавата …

Новини
КЕВР: Парното ще поевтинее средно с 14% в сравнение с преди година

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че цената на парното и топлата вода ще намалее средно с 14% от 1 юли в сравнение с 1 юли 2019 г. За София намалението ще е с 15%, предаде dnes.bg. „Хората трябва да бъдат спокойни“, подчерта той и допълни, че паниката била предизвикана …

Новини
Силен вятър носи до часове „жълт“ код, жега и прах от Северна Африка

През следващото денонощие със слаб до умерен, в Източна България и северно от планините с умерен до силен вятър от юг-югозапад ще се пренася топъл въздух. През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево, но от запад облачността, средна и …