fbpx

Разтърсващо: Прочетете това и ще гледате на Лука Модрич и на отбора на Хърватия по друг начин

Българската журналистка Виолета Симеонова сподели във Фейсбук поредица от постове, посветени на футболистите на Хърватия, който в неделя ще се броят срещу Франция за титлата световен шампион. Между тях е и житейската история на Лука Модрич, която е разтърсваща и ще накара тези, които не я знаят, да погледнат с други очи на този играч, вече заслужил статута си на футболна легенда. Ето какво разказа Виолета Симеонова:

Като гледате Лука Модрич и си представяте тежък милионер от “Реал” Мадрид, трябва всеки път да си припомняте: това момче е бежанец, побягнало от смърт и преживяло в условията на тежка бедност.
Семейство Модричи е живяло в подножието на плананита Велебит, в махалата Затон, недалеко от върха Св. Рок. Баща му работел по подръжката на пътищата. Толкова трудно живеели, че местните казвали, че в това място оцеляват само гущери и Модричи.
Като започва агресията на бившата югоармия и селото завземат сръбски четници, дядо му Лука Модрич е застрелян на 500 м от дома им. Родителите някак си успяват да побягнат с децата си от окупираната територия с по риза на гърба и се установяват като бежанци в Задар. Там приютяват бегалците в бивш държавен хотел, където малкият Лука рита футбол основно на паркинга, а после и в детската школа. Били са толкова бедни (смята се, че оттам е дошла желязната му мотивация за успех), че баща му не можел да му купи кори за защита на глезените, а се сетил и му направил сам от дърво. Този милионер, дето го виждате днес да е концертмайстор на отбора е ритал до юношеските си години с дървени “предпазители” в чорапите.
И не му е тръгнало по мед и масло с първите отбори и трансфери, има едни десет години мъки в отбори в Мостар, първенства в БиХ пр мощно освиркване от сръбската публика при случай, разминаване на проби в Италия, докато успява да добута накрая до столичния Динамо, оттам до националния отбор, а после и до грандовете.
Така че като гледайте Модрич: виждайте оцелелият бежанец, за който играта е дала билет в живота. И като гледате да носи и се снима с хърватското знаме с надписа Задар, да знаете, че това е мястото на спасението.

 

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!