fbpx

Разследване: Как частно лице получи пасище срещу 332 лв. на година

реклама

снимка: bTV

Жители на Лозен се притесняват, че пасище ще се превърне в строителна площадка, след като беше отдадено под наем.

Това е местността Сукарица. От тук тръгват единствените пътеки за изкачване в планината над Горни Лозен. От тук минават централният водопровод, път и дерето, в което е заустена част от канализацията на Лозен. Тази земя сега се стопанисва от 31-годишния Димитър Димитров, съобщава bTV.

През 2016 г. земеделското министерство я дава под наем на баща му за пет години.Той умира и договорът е подновен с Димитър, за четири години. Семейството гледа 27 говеда над 2-годишна възраст и 30 по-млади животни за месо.

От началото на миналата година тези 24 декара трябва да се ползват за пасище, пише в договора между земеделското министерство и Димитър Димитров. От тогава до сега крави тук не са идвали, казват хората, но преди три седмици идват мъже с резачки и започват да разчистват терена.

По думите на кмета на общината от тях не е издаден нито един документ за разчистване на този терен.

Кметът и хората от Лозен не знаели за сделката между Земеделското министерство и младия фермер. Стигат до договора и така разбират, че неговото стопанство намира в Бухово.

„Това беше първото нещо, което ни направи впечатление. Бухово е на 27 км. От тук. Той да гледа животни или да коси трева в Лозен. Нещата не се връзват. Освен това тук има вече един прецедент – 2003 г. беше направен опит да бъде взета тази земя. Заменена. От хора, свързани с депутат тогава, и сега е депутат”, казва Атанас Милчев.

По договор земеделското министерство е отдало земята за 14 лв. годишен наем за всеки декар. Или общо 322 лв. на година, като за миналата година бащата на Димитър е бил освободен от наем, а самият Димитър тази година не дължи нищо на държавата.

реклама

Отиваме в Бухово, за да попитаме наемателя дали и как ще транспортира говедата си на 27 км разстояние всеки ден, за да спази договора и да ползва наетата земя като пасище. В стопанството откриваме само човека, който се грижи за кравите, който е категоричен, че кравите не се водят до Лозен.

Самият Димитър Димитров отказа да застане пред камерата ни и коментира договора само по телефона:

– Уточнява се единствено, че трябва да е в добро земеделско състояние, а не змиярник.

– Вие знаете, че договорът е пред мен и в него не пише нищо за змиярник, но пише за 27 говеда и още 30.

– От тези бройки се вадят животински единици.

– Искате да ми кажете, че там няма да водите да пасете крави?

– Не. Просто трябва да е в добро земеделско състояние.

Стопанинът казва, че поддържането на терена е достатъчно, за да изпълнява договора, макар че в него пише, че земята е отдадена за пасище. Твърди, че все още не получава субсидии за тази земя.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Скоростта на вятъра в Сливен мина над 120 км/ч

реклама Снимка pixabay Обстановката в цялата страна е усложнена. Заради силните пориви на северозападният вятър на много места има навявания и преспи. Над 120 км/ч стига скоростта на вятъра в Сливен по последни данни на МТО станцията в града, съобщиха от отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен. …

Новини
Математикът Лъчезар Томов прогнозира спад на смъртни случаи през следващите 14 дни

реклама Снимка профил ФБ Лъчезар Томов прогнозира продължаващ спад на смъртните случаи и в следващите две седмици. Той подкрепи това с графики. Прогноза за средния брой смъртни случаи на ден, продължаващ спад през следващите 14 дни. Делът на децата сред позитивните тестове трайно расте, видимо по-бавно, тъй като са 40% …

Новини
Министър Борисов: Ако заведенията отворят сега, нарушават правилата

реклама Кадър видео БНТ Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, така че те да са заедно с нас и да са информирани за всяка една стъпка, подчерта министър Борисов. По думите му, от властите се търси баланс – да се запази здравето на хората и …