Различията между Западна и Източна Германия се задълбочават 28 г. след обединението

Разликите между Западна и Източна Германия не само остават 28 г. след обединението, но може и да се задълбочат. Това сочи докладът на агенция „Прогнос“ Deutschlandreport, цитиран от германски медии. Според него независимо от усилията на властите и милиардите марки и евро, вложени в бившата ГДР, икономиката на източногерманските провинции не се доближава до нивото в Западна Германия, пише dnevnik.bg.

Районите, които някога формираха Федерална Република Германия и Германската демократична република, дори ще задълбочат икономическата пропаст помежду си, ако не се вземат политически мерки срещу това. Разликите към 2045 г., смятат авторите от „Прогнос“, може да се върнат към нивото от 2000 г.

„Дълго се казваше, че Изтокът и Западът се сближават“, пише в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. „Сега това може да се постави под въпрос: изследователи изчислиха, че разликата между тях може да се задълбочи в бъдещето и един фактор е особено важен.“

Става въпрос за обезлюдяването на изтока и то не само в абсолютни стойности (територията на бившата ГДР е два пъти по-малка). „Миграцията връща изтока назад“, тъй като много хора го напускат, отбелязва онлайн изданието на сп. „Шпигел“. Данните в доклада са от федерални и провинциални статистически служби.

Населението

Днес се навършват 28 г., откакто демократичният запад и комунистическият изток се обединяват в една държава (формално това става с договор от 15 март 1991 г. – бел.ред.). Процесът се описва на немски с дума, която означава „повторно обединение на Германия“.

За това време населението на Германия се е увеличило с 3 млн. – от 79.9 млн. до 82.8 млн. Зад тези числа обаче се крие обезлюдяването на изток. Населението на бившия „запад“ се е увеличило за този период от 61.6 до 66.6 млн., докато това на изток е намаляло от 18.2 до 16.2 млн.

И на запад, и на изток населението ще намалява между 2018 и 2060 г. На запад спадът е по-голям в абсолютни стойности (с 6 млн. души за този период), но като дял от населението е по-голям този на изток с почти 3 млн. души.

В Саксония-Анхалт населението ще намалее с 20% до 2045 г., Мекленбург-Предна Померания и Саарланд „ще загубят всеки седми жител“. Берлин е единственото изключение, тъй като ще достигне 4 млн. души (при около 3 млн. сега).

Икономиката

Случва се тъкмо обратното на очакванията да за икономическо сближаване, се казва в Deutschlandreport. Макар действително изтокът да е наваксал икономически, ръстът му е бавен в сравнение със запада и това всъщност води до изоставане. Производителността на изток (с изключение на Берлин) е едва три четвърти от тази на запад, а до 2045 г. ще спадне до две трети от западните провинции.

В провинции като Хамбург, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг (на запад), а и Берлин, БВП може да се увеличи с 50% с този период, а Саксония-Анхалт и Мекленбург-Предна Померания да отбележат слаб ръст.

Нивата на заплатите и икономическата активност на бившия изток остават по-малки от тази на запада, продължава докладът. Отбелязва се, че на изток няма централи на големи компании, а местната индустрия още не е реализирала потенциала на експортния си пазар. Различията остават структурни и се забелязват дори по въпроси като научноизследователска дейност и по-малко застъпен международно присъствие.

По-голям е и делът на хората в риск от бедност в провинциите от „Източна Германия“ (17.8 на сто) в сравнение със „Западна“ (15.3%), макар изоставането да е отчасти наваксано. Този процес е продължил и миналата година – делът на хората по този паказател е спаднал с 0.6 процентни пункта на изток и с 0.3% на запад.

Скоростта на промяната обаче не е голяма – преди десетилетие този показател на запад и изток е бил съответно 12.9% и 19.5%.

В какво е сближаването

Същевременно някои прилики между Източна и Западна Германия се задълбочават. Например друго проучване на социологическия институт Ifo сочи, че жителите им оценяват сходно икономическата ситуация в Германия, но тези на изток са все по-малко доволни от нея в сравнение с тези на запад, пише ФАЦ.

Политическите възгледи също стават все по-сходни (и това се забелязва например в отношението към партии като „Алтернатива за Германия“), но все пак на запад жителите остават по-малко скептични към чужденци. Това може да е свързано и с факта, че източногерманците са по-малко доверчиви от тези на запад.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
4
Цветанов: Борисов търси авариен изход, ГЕРБ е катастрофа на организационно ниво

кадър TV+ Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти на „Републиканци за България“. Това, което ще заложа в устава е да няма възможност председателят да има повече от два мандата, защото са напълно достатъчни за един председател да изгради един сериозен екип и да може да …

Новини
Проучване на БАН: Българинът напуска работа или заради ниска заплата, или заради лош началник

снимка: Pixabay Три четвърти от заетите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията, показва проучване на трудовия пазар, извършено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН. Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в сектори като: „Преработващата промишленост, …

Новини
Чествания за героичната Шипченска епопея няма да има тази година. Причината – Covid-19

снимка: Pixabay Националното честване на 143-та годишнина от Шипченската епопея се отменя заради епидемичната обстановка, предаде БНР. Решението беше взето от организаторите на националните тържества и по препоръка на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на Covid-19 в област Габрово. Тържествата по традиция се провеждат в дните от 21 до …