fbpx

Разбити митове: 6 вредни продукти, които преди се считаха за полезни

Медиите като телевизионни предавания и списания, както и различни сайтове и блогове, посветени на темата за здравето, ни съветват да пазаруваме в магазини, продаващи органични и изключително здравословни храни. Казват ни, че всичко, което не взимаме от рафтовете на тези магазини, ще бъде полезно за вашето здраве. Но това е напълно погрешно. Защо ни мамят? Причината е, че продажбата на здравословна храна е много печеливш бизнес, пише zdrave.to.

Предлагаме ви да научите повече за 6 хранителни продукта, които са станали полезни поради маркетинговите трикове.

Вредна храна

Сироп от агаве

Сиропът от агаве често се рекламира като заместител на захарта и задължителен елемент на здравословното хранене, тъй като има нисък гликемичен индекс. Тоест, когато се използва, няма рязко повишаване или понижаване на нивата на кръвната захар. Но сиропът от агаве може да съдържа до 90% фруктоза. Някои учени смятат, че консумацията на фруктоза е вредна за организма и също допринася за развитието на чернодробни и бъбречни заболявания, повишено кръвно налягане и появата на ранни бръчки.

Соя

Продуктите от соя се считат за здравословна алтернатива на месото и млечните продукти. Органичните ферментирали соеви продукти могат да се консумират само в малки количества. Учените, които се позовават на клинични и лабораторни изследвания, са доказали, че яденето на соя може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт и нарушение на щитовидната жлеза. Също така, приемът на соя може да доведе до нарушение на кръвообращението в мозъка. Бременните жени не трябва да използват този продукт. Соята съдържа изофлавони, които могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на мозъка на ембриона. Вместо соя използвайте боб, зърнени храни и зеленчуци.

Риба

Вероятно на всеки в детството му са казвали, че рибата е много полезна. Но съвременните изследвания потвърждават факта, че яденето на риба може да бъде вредно за здравето, тъй като съдържа много химикали и бактерии. Рибата е замърсена с токсични отпадъци, които се намират във водата. Тя също може да е носител на паразити. Много хора знаят, че когато ядат риба е много вероятно да бъдат заразени с червеи и други паразити.

Плодови сокове

Основният недостатък на пресните плодови сокове е високото съдържание на захар. Използването на захар е опасно не само за фигурата, но и за здравето като цяло, тъй като това може да доведе до диабет. Внимателни трябва да бъдат и тези, които страдат от хипогликемия, имат проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт, черния дроб, както и с алергии. Не е препоръчително да се използват плодови сокове от бременни и малки деца.

Зехтин

Маслиновото олио при стайна температура е много полезна храна. Но веднага щом бъде изложено на високи температури, то създава транс-мазнини и канцерогени. Тези, които ядат такива храни, рискуват да се разболеят от рак. Най-доброто олио за готвене е кокосовото масло, тъй като е изключително устойчиво на високи температури.

Мляко

Млякото съдържа голямо количество калций и фосфор, без които е невъзможно да се поддържат силни кости и зъби. Но в същото време диетолозите смятат, че е по-добре за възрастните да не го използват. Основният недостатък на млякото е лошата асимилация на лактозата. Тези вещества, които не са напълно разградени, причиняват стомашно-чревни нарушения, подуване на корема и диария. А способността да се асимилира тази „полезна“ напитка се губи с възрастта.

Не всички храни, които изглеждат здравословни на пръв поглед, всъщност са безвредни. Но също така трябва да се знае, че колкото са хората, толкова различни са и мненията. Някои учени говорят за ползите от някои продукти, докато други за тяхната вреда. Основното нещо е да слушате тялото си . Ако продуктът трудно се усвоява от организма ви или причинява алергии, тогава е по-добре да се откажете от него.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Побутването на Мария в Капките започна да дразни зрителите

Кадри Нова ТВ Големият победител в снощния лайв на „Като две капки вода“ е ясен на всички. Актрисата Елена Атанасова наистина даде всичко от себе си и грабна първото място. Тя имаше доста трудна задача да смени“ пола си, за да се превъплъти в образа на германската хеви метъл легенда …

Блиц Новини
Уникална драма се разрази при въпрос за 30 000 лева в „Стани богат“

Кадри: БТВ Мартен Демирев, който ръководи няколко бизнеса в различни сфери, направи блестяща игра в „Стани богат“ тази вечер. Той рискува за отговорите на повечето въпроси, но това му донесе успех, тъй като спечели 20 000 лева. Мартен дори можеше да си тръгне с 10 000 лева повече, ако беше …

Блиц Новини
Доброволци са рамо до рамо с Бригада нов дом

Кадри БТВ Покрай „Бригада нов дом“ все повече започна да се обръща внимание на хората, готови да помогнат безвъзмездно на всеки, а именно доброволците. Във всеки епизод участват различни групи хора, нагърбили се да подават ръка на нуждаещите се когато те имат най-голяма нужда от това. В епизодът с Дейвид …

error: Content is protected !!