Разбити митове: 6 вредни продукти, които преди се считаха за полезни

Новини

Медиите като телевизионни предавания и списания, както и различни сайтове и блогове, посветени на темата за здравето, ни съветват да пазаруваме в магазини, продаващи органични и изключително здравословни храни. Казват ни, че всичко, което не взимаме от рафтовете на тези магазини, ще бъде полезно за вашето здраве. Но това е напълно погрешно. Защо ни мамят? Причината е, че продажбата на здравословна храна е много печеливш бизнес, пише zdrave.to.

Предлагаме ви да научите повече за 6 хранителни продукта, които са станали полезни поради маркетинговите трикове.

Вредна храна

Сироп от агаве

Сиропът от агаве често се рекламира като заместител на захарта и задължителен елемент на здравословното хранене, тъй като има нисък гликемичен индекс. Тоест, когато се използва, няма рязко повишаване или понижаване на нивата на кръвната захар. Но сиропът от агаве може да съдържа до 90% фруктоза. Някои учени смятат, че консумацията на фруктоза е вредна за организма и също допринася за развитието на чернодробни и бъбречни заболявания, повишено кръвно налягане и появата на ранни бръчки.

Соя

Продуктите от соя се считат за здравословна алтернатива на месото и млечните продукти. Органичните ферментирали соеви продукти могат да се консумират само в малки количества. Учените, които се позовават на клинични и лабораторни изследвания, са доказали, че яденето на соя може да доведе до нарушения на стомашно-чревния тракт и нарушение на щитовидната жлеза. Също така, приемът на соя може да доведе до нарушение на кръвообращението в мозъка. Бременните жени не трябва да използват този продукт. Соята съдържа изофлавони, които могат да повлияят неблагоприятно върху развитието на мозъка на ембриона. Вместо соя използвайте боб, зърнени храни и зеленчуци.

Риба

Вероятно на всеки в детството му са казвали, че рибата е много полезна. Но съвременните изследвания потвърждават факта, че яденето на риба може да бъде вредно за здравето, тъй като съдържа много химикали и бактерии. Рибата е замърсена с токсични отпадъци, които се намират във водата. Тя също може да е носител на паразити. Много хора знаят, че когато ядат риба е много вероятно да бъдат заразени с червеи и други паразити.

Плодови сокове

Основният недостатък на пресните плодови сокове е високото съдържание на захар. Използването на захар е опасно не само за фигурата, но и за здравето като цяло, тъй като това може да доведе до диабет. Внимателни трябва да бъдат и тези, които страдат от хипогликемия, имат проблеми с бъбреците, стомашно-чревния тракт, черния дроб, както и с алергии. Не е препоръчително да се използват плодови сокове от бременни и малки деца.

Зехтин

Маслиновото олио при стайна температура е много полезна храна. Но веднага щом бъде изложено на високи температури, то създава транс-мазнини и канцерогени. Тези, които ядат такива храни, рискуват да се разболеят от рак. Най-доброто олио за готвене е кокосовото масло, тъй като е изключително устойчиво на високи температури.

Мляко

Млякото съдържа голямо количество калций и фосфор, без които е невъзможно да се поддържат силни кости и зъби. Но в същото време диетолозите смятат, че е по-добре за възрастните да не го използват. Основният недостатък на млякото е лошата асимилация на лактозата. Тези вещества, които не са напълно разградени, причиняват стомашно-чревни нарушения, подуване на корема и диария. А способността да се асимилира тази „полезна“ напитка се губи с възрастта.

Не всички храни, които изглеждат здравословни на пръв поглед, всъщност са безвредни. Но също така трябва да се знае, че колкото са хората, толкова различни са и мненията. Някои учени говорят за ползите от някои продукти, докато други за тяхната вреда. Основното нещо е да слушате тялото си . Ако продуктът трудно се усвоява от организма ви или причинява алергии, тогава е по-добре да се откажете от него.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Телците да не планират пътувания, неприятни изненади за Рак

lamqta.com Овен Днес не е най-подходящия ден , в който да играете на самотен рицар и красиво да се отдалечавате по посока на залеза. Вместо това, по-добре общувайте повече със своите колеги, наблюдавайте ставащото и бъдете готови за всеки случай, ако например възникнат непредвидени обстоятелства или проблеми. Трябва да се …

Новини
Напрежение след протестите, замерят рейсове с бутилки

Напрежение се породи след двата протеста, които се проведоха пред президентството и Министерския съвет. Поддръжниците на ГЕРБ се изнесоха към автобусите си, с които да се приберат към градовете си. Протестиращите срещу правителството пък преградиха булевард „Васил Левски“ в близост до СУ „Климент Охридски“ и замеряха превозните средства с бутилки, …

Новини
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО, пише www.dnes.bg. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и …