fbpx

Радикални мерки срещу свинската чума: Предлагат електрическа ограда по сухопътната граница с Румъния

илюстрация: zooobqvi.baubau.bg

Опасността от разпространение на африканската чума по свинете у нас е изключително голяма. Констатирано е огнище на заразата на около 150 км от границата на България – в района на румънския град Тулча, поради което възможността заболяването да се пренесе на наша територия е напълно реална.
За това предупреди на специализирана среща във Варна директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов. Съвместно с директора на РДГ-Варна инж. Тодор Гичев и експерти той разясни предприетите превантивни мерки в горските територии.

„Мeрки за ограничаване разпространението на заразата се взимат от година, но вече се нуждаем от радикални действия. През последните години числеността на дивите свине у нас се увеличи значително, което е предпоставка за висока смъртност при евентуално огнище на заразата в България. Драстичното намаляване на популацията в максимално кратки срокове има решаващо значение, за да успеем да предотвратим разпространението на заболяването”, обясни пред журналисти инж. Нинов.

Той информира, че вече са инициирани и законодателни промени, като се обмисля изграждането на електропастир – временна ограда по сухоземната граница на България и Румъния, която да спира преминаването на дивите прасета у нас. Българските експерти черпят опит от чуждестранните си колеги, които се борят с опасното заболяване.

„В Германия например се прилагат множество мерки за насърчаване на отстрела, включително и допълнителни 5 дни платен отпуск за ловците”, посочи инж. Веселин Нинов. „Заразата се предава най-вече от хората, които пренасят животински продукти, от птиците, хищниците. Основен инкубатор обаче е дивата свиня”, подчерта директорът на СИДП. Той алармира, че заболяването е смъртоносно за домашните прасета и причинява икономически щети на ЕС за милиарди.

„От миналата седмица заедно с Регионалното управление по горите и органите на Агенцията за безопасност на храните активно провеждаме срещи с председатели на ловни дружини и стопанисващите държавните дивечовъдни участъци. Мащабната разяснителна кампания е важна част от превантивните мерки, които са задължителни в настоящата ситуация”, изтъкна още директорът на СИДП и допълни, че ранното установяване на заболяването също е от ключово значение за ограничаване на разпространението му. Ловният експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов обърна специално внимание на ловците да предават за изследване проби от всяко отстреляно животно.

„Задължително е да се отчита детайлно мястото на съответния отстрел, така че в случай на положителна проба, огнището на заразата да бъде точно локализирано”, поясни инж. Стефанов. Той призова при организирането на ловни излети да се спазват стриктно изискванията за безопасност, а ловните дружини да поддържат непрекъсната комуникация с горското стопанство.

„Разпространението на заболяването е свързано с поведението на популацията, с миграционните процеси и размножителния период. Затова през юни – юли се отчита летен пик, но той не зависи от характера на вируса”, коментира в отговор на поставените въпроси д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при Областната дирекция по безопасност на храните – Варна. Той бе категоричен, че според последните проучвания дори ларвите на мухите разнасят заболяването на далечни разстояния. „Вирусът се задържа в загнили трупове до 6 месеца, а в замразено месо – до 1000 дни”, предупреди д-р Денев.

Той даде подробна информация за симптомите и начина на протичане на африканската чума по свинете, като разясни и разликите й с класическата. Експертът увери, че болестта не е опасна за хората, но може да ликвидира популацията на свинете на територията, на която се разпространява. В дискусията днес във Варна се включиха и представители на Държавното ловно стопанство „Шерба”, на горските стопанства във Варна, Добрич, Генерал Тошево и Суворово, които са част от СИДП, както и на дивечовъдни участъци.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

Блиц Новини
Симона между Никол и Митко в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Любовната история между Митко и Симона вълнува и останалите обитатели на общежитието на Хелс китчън. Дори шеф Ангелов подпитва на моменти как вървят нещата между тях. Но Никол е най-близката й приятелка и прави опити да я предпази от разочарование, което евентуално Симона ще изпита след края …

error: Content is protected !!