fbpx

Радев призова за съпричастност към майките на деца с увреждания

реклама

Трябва да сме дълбоко съпричастни като общество с протеста на майките на деца с увреждания. Това каза президентът Румен Радев по време на организираната от президентската институция кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс на първичния пазар на труда предизвикателства и решения“.

„Тази кръгла маса съвпада с периода на протеста на майките на деца с увреждания, към които трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. За това бидейки напълно солидарен с майките на деца с увреждания, искам да заявя, че целта на този форум е да поставим много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество“, заяви Радев.

По думите му за такава пълноценна интеграция можем да говорим, когато преодолеем ред психологически бариери и когато има изградена такава обществена среда, че децата с увреждания – да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат във висши училища наравно с другите и да се реализират на пазара на труда наравно с другите.

„Според мен критерият за пълноценната интеграция това е трудовата заетост на тези хора“, заяви Радев.

По данни от регистрите на НОИ към месец юни тази година в България има около 445 хиляди граждани, които получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. „Малка част от тях работят по трудови договори“, заяви Радев. Проблем представлява и обхвата на хората с увреждания, които работят в специализираните предприятия. „Част от тях посетих“, заяви Радев и изтъкна, че те едва функционират.

„Дългът ни като общество към тези хора съвсем не се заключава в това да осигурим някаква лична пенсия или социални помощи, това е най-лесният начин тези хора да бъдат изключени от обществото – разбира се това е задължително, но това е изпълнение на някакъв обществен дълг, но според мен не и на моралния дълг“, заяви Радев.

„Моралният дълг, който имаме всички ние – да изградим такава обществена среда, че тези хора да бъдат включени пълноценно с трудова заетост и да се чувстват достойни и пълноценни граждани на нашата държава. Ето тогава можем да говорим, че България наистина е цивилизована държава“, заяви държавният ни глава.

По думите му са необходими редица действия, свързани с образованието, социалното предприемачество и подкрепа и възможности за равноправна трудова реализация на първични пазар на труда.

Ще се осигури непрекъсваемост на получаваните месечни добавки и ще се ограничи рискът от сериозно социално напрежение

Припомняме във връзка с протеста на майките на деца с увреждания социалният министър Бисер Петков подаде оставка, но ден по-късно беше върнат на поста си от премира Борисов.

След него оставка подаде и зам. социалният министър Росица Димитрова. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на заместник социалния министър.Тя подаде оставка заради общественото недоволство по повод участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, която се проведе в Ню Йорк.

Въпреки рокадите палатковият лагер пред парламента на протестиращите майки остана.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е много важно въпросният законопроект, който, по думите й, е изработен заедно с майките на деца с увреждания, да влезе в парламента.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
В сравнение с преди 10 години: Българите днес ядат по-малко хляб и повече свинско

реклама илюстрация Pixabay Българите днес ядат много по-малко хляб, отколкото преди 10 години, но слагат на трапезата си повече свинско месо, плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт за потреблението на храни и напитки от домакинствата през последното десетилетие, пише Ретро. През 2010 г. сме изяли средно по …

Новини
През нощта започва застудяване, идват дъждове и ветрове

реклама През нощта в по-голямата част от страната облачността вече ще е значителна, в Централна и Източна България ще има валежи от дъжд, на отделни места в Предбалкана и североизточните райони ще е примесен със сняг. Минималните температури ще са м/у минус 2° и +3°, в София около нулата, предаде …

Новини
Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 в Банско

реклама илюстрация: Pixabay Българският скиор Алберт Попов не успя да се нареди сред топ 30 на състезанията в Банско. Гигантският слалом бе спечелен от хърватин, а Попов не успя да се класира за втория манш, предаде FrogNews. В надпреварата, част от Световната купа по ски алпийски дисциплини, участие взеха едни …