fbpx

Проф. Овчаров: Дракула е завладял Калето в Свищов – ето доказателствата!

Археологът Николай Овчаров се похвали с уникални находки в средновековната крепост Калето.

Според него намерените артефакти свидетелстват за обсадата на Влад Цепеш, известен като Граф Дракула през 15 век и доказват неговото пребиваване именно в тази крепост, стана ясно от репортаж на мястото по Нова тв.

След две седмици разкопки професор Овчаров разкрива пред Нова:

„Много артефакти открихме. Има надпис от късноримския период от 4 век, от 13-14 век монети на византийски императори и от Османския период.

Намерени са малки гюленца, за които сме сигурни, че са от Дракула.

Още в края на 14-ти век българският свищовски управител е бил един от хората, които се съпротивляват до последно за крепостта.

Намерено е писмо на Влад Цепеш до унгарския крал, в което той се хвали, че при обсадата и превземането на крепостта са избити около 410 турци. По неговия стил, част от тях са били на колове. Вероятно през тая зима на 1461-62 година, това му е било обиталището.

Изследваме дали има наследници тук в Свищов. Легендата,че имал тук жена е от съвременна интерпретация. Но е факт, че е бил тук.“, разкри професорът.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!