fbpx

Проф. Овчаров: Граф Дракула е с български произход

Той е запомнен с изключителната си жестокост

Историци смятат, че Влад Цепеш, известен като Дракула, е с български произход и корени, това съобщиха във Велико Търново историците проф. Николай Овчаров и проф. Пламен Павлов, пише БТА.

Според историците до 13 век земите на север от Дунав до Карпатите са се управлявали от български боляри. За това сочат известните за историографите влахо-български грамоти. Един от най-влиятелните воеводи по онова време, за който се знае, че е от българо-кумански произход е Мирчо Стари, който заедно с цар Иван Шишман, след падането на Българското царство под османско владичество, води едни от най-последователните битки срещу османското нашествие на Балканите.Воеводата Мирчо Стари е наследник на българската династия „Басараб“, която има много разклонения, а неговият внук е Влад Трети Цепеш, чието рождено име, според запазените грамоти е Йоан Влад, посочи проф. Овчаров.

По думите му до 15 век, всички български владетели са носели като първо име Йоан, което е българското царско име. Дори в този исторически период българската държава да не съществува, традицията продължава във влашките и молдовските родове, отбеляза той.

Йоан Влад Цепеш управлява на три пъти Влашкото воеводство, а в периода 1461-1462 година превзема 17 крепости по Дунав и убива над 23 хиляди османци, набучвайки ги на кол, откъдето идва и прозвището му „цепеш“, посочи Овчаров. Тези данни са известни от писмото на воеводата до Унгарския крал, припомни Овчаров.

Дракула е наречен, защото баща му бил член на Ордена на Дракона, организация, създадена през 15 век от европейски благородници – с цел отпор на османското нашествие, посочи историкът.

Според проф. Пламен Павлов владетелят е запомнен със своята жестокост, която вероятно се дължи на факта, че на 13 години е бил даден като заложник в двора на Мехмед Втори – Завоевателя.

През последните повече от две седмици проф. Николай Овчаров ръководи археологическа експедиция в свищовската крепост „Калето“, с финансиране от община Свищов. За крепостта се предполага, че е била превзета от Влад Цепеш, тъй като е част от така наречения Свищовски път – свързващ Централна с Южна Европа и на ключово място на Дунав.

Целта е чрез разкопките и съществуващите писмени извори да бъде представена ключовата роля на Свищов и на другите българските градове и крепости по Дунав от Античността, през Средновековието до днес, посочи проф. Павлов.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Всички участници в един епизод събира „Бригада нов дом“

Кадри БТВ Последният епизод всъщност ще е епизода за проглеждането, това, което всъщност е посланието на предаването, анонсира Мария Силвестър финалната история от „Бригада нов дом“. В него участие взимат всички семейства, на които бригадата помогна да си стъпят на краката. За проглеждането отвъд ограниченията, отвъд бариерите, отвъд всичко невъзможно, …

Блиц Новини
Йоана след „Ергенът”: Алек ме заблуди

кадри bTV Стюардесата Йоана, която отпадна от „Ергенът” на крачка от големия финал, заяви, че е била заблудена от Алек. Тя директно призна, че приятелят на майка ѝ е трябвало да го унижи при родителската среща, като го бутне в басейна, както е искал. Отвъд разочарованието, Йоана коментира, че Алек …

Блиц Новини
Подкрепа за Чоткин преди големия финал на Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Остана само да видим финалното готвене на двамата претенденти за голямата награда от 100 000 лв. Двамата готвачи, които ще се борят за нея в големия финал на „Хелс Китчън“ са талантливият Чоткин и изненадата на сезона Станислав. Димитър напусна кухнята на Ада завинаги на престижното трето …

error: Content is protected !!