Проф. Нели Огнянова: С еврофондовете властта си осигурява поръчкова журналистика

Новини

източник: „За истината“

Комуникационните бюджети на европейските програми помагат за купуването на медии. Това е казала за „Свободна Европа“ медийният експерт и специалист по медийно право проф. Нели Огнянова.

Коментарът й е по повод на информация, публикувана в изданието „Клуб Z“, за това, че от присъединяването на България към ЕС през 2007 г. до юни т.г. български електронни медии са получили

над 58 млн. лв. от правителството,

за популяризирането на различни европейски програми.

Справка, получена от „Клуб Z“ по Закона за достъп до обществена информация е показала, че парите са били отпуснати чрез пряко договаряне с изпълнителната власт, без да са били прилагане процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Общият размер на предоставената сума е 58 277 214 лв., показват публикуваните данни. Те са част от бюджетите на самите европейски програми, а предназначението им е да направят дейностите по тях по-видими за гражданите на страните членки. Разпределянето на парите обаче се извършва от българското правителство.

Законодателството допуска подобно финансиране

с публичен ресурс за радио и телевизия извън състезателната процедура в Закона за обществените поръчки, коментира в писмено интервю за Свободна Европа проф. Нели Огнянова. „Властта продължава да си запазва тази възможност за директно влияние върху медиите с аргумента, че правото на ЕС допуска това“, казва още тя.

За първия програмен период 2007-2013 г. са били раздадени 49 853 887 лв. с ДДС, а за втория от 2014 г. до юни 2019 г. – 8 424 327 лв. с ДДС, сочат данните, получени от „Клуб Z“.

От списъка, публикуван в сряда, се вижда, че ​в първия програмен период „Нова броудкастинг груп“ и „БТВ Броудкастинг груп“ АД са получили най-много средства – всяка по повече от 8 млн. лв., а най-малко – ТВ Евроком (близо 400 хил. лева). Сред получателите са също БНТ (с повече от 5 млн.), България он еър, ТВ7, ТВ „Европа“, Канал 3 (Елит Медиа България ЕООД), Дарик Радио, Радио „Фокус“, БНР, Радио К2 (АНАИЛИ МИЛИ ЕООД).

Във втория програмен период (от 2014 до юни 2019 г.) са били финансирани на първо място Нова броудкастинг груп с над 1.4 млн. лева, следвана от БТВ Броудкастинг груп АД и БНТ с по повече от 1 млн. лева. Хубаво е

тази информация да е публична,

а не да става известна само в резултат от продължителни процеси по реда на Закона за достъп до обществената информация, казва проф. Нели Огнянова и напомня как журналистката Венелина Попова води съдебно дело, за да принуди общината в Стара Загора да й предостави сключените договори за медийни услуги и реклама за периода 2018-2019 година.

Що се отнася до средствата от европейските фондове, Огнянова смята, че наличието на такива бюджети спомага за това медиите да изпаднат в трайна зависимост от властта. Според нея това е и една от причините за възхода на поръчковата журналистика в страната, макар и тази причина да не е основната.

„Основната причина е превзетата държава.

Инерцията надолу при медиите идва от факта, че изборите – и смяната на политическите сили на власт – не водят до отнемане на мощта на олигарсите, които реално, ефективно и в сговор управляват – както виждаме отново в последните дни – не само медии, но и спорт, и други бизнеси“, смята Огнянова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
1
Слави Трифонов: Повелителят на изборните резултати съвсем очаквано неглижира и маргинализира огромния проблем с изтеклите данни от НАП

Ето какво написа Трифонов в профила си във фейсбук: Ето го, бе – появи се! Днес вездесъщият професор Мишо Константинов дойде на обичайното си работно място в сутрешния блок на bTV и говори за безпрецедентния теч на данни от системата на НАП. Според професора всичколог, изтеклите данни не били от …

Новини
Сбъдна се едно от най-страшните предсказания на Ванга

Трудолюбивите пчели измират, точно както предсказва баба Ванга. В едно от пророчествата си петричката ясновидка предрича масовата гибел на пчелите да започне през 2004 г. Точните думи на Ванга гласят: „Първо ще изчезнат пчелите, след тях лукът и чесънът, а млякото ще стане отровно“. Световните медии припомнят пророкуванията на пророчицата. …

Новини
Минималната работна заплата става 610 лева

Планира се минималната работна заплата догодина да стане 610 лева. Това съобщи Теменужка Златанова – началник на отдел „Жизнено равнище и демографска политика“ в Министерството на труда и социалната политика по време на семинар в Царево, цитирана от Монитор. Сега тя е 560 лева, припомни тя. Докато с нарастването на …

Inline
Inline