Професор реши проблема със задръстванията (видео)

Новини

automedia.investor.bg

Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта, обяснява японският математик

Джемологията е млада наука за пътния трафик и задръстванията в мегаполисите. Името й произлеза от jam, което в превод от английски не означава само конфитюр, сладко, но и задръстване. Основоположник  на джемологията е световноизвестният японски професор по физически и математически науки на университета в Токио Кацухиро Нишинари.

Той експериментално доказва, че с правилния подход проблемът със задръстванията в градски условия и пътните произшествия може да бъде решен бързо и без много инвестиции. Сега идеите на проф. Нишинари са въплътени в многомилионния Токио, който отдавна е признат за „най-горещата“ точка в света в контекста на интензивността на пътния трафик.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

Още през 2016 г. магаполисът бие рекордите по брой и интензитет на задръстванията. В продължение на много години нормалното състояние на жителите му било да прекарват всеки ден по няколко часа в задръствания. Сега, година и половина след като разработките на проф. Нишинари започнаха да се използват, експертите посочват, че злополуките в японската столица са намалели с 36%, а задръстванията – с почти 50%.

Какво е джемология и какви са нейните принципи?

Първо се подгответе, че в началото тези правила ще ви се сторят доста странни, защото основната теза на джемологията гласи: „Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта“. Това означава, че в града, за да стигнем по-бързо някъде, ще трябва да караме по-бавно.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

Второ, за да разберем теорията на проф. Нишинари, трябва да си спомним как се придвижат мравките. Преминавайки през препятствия в огромна колона една зад друга, при тях никога няма закъснения, задръствания, не се „удрят“.

Работата е в това, че мравките се движат бавно, с еднаква скорост, т.е. нито една от тях не си позволява да наруши такта, да се разсее от нещо, да спре рязко или да намали/увеличи разстоянието между себе си и тази пред нея. Ако дори една мравка реши да направи нещо такова, това би довело до верижна реакция и нарушаване на строя.

За съжаление, хората по пътищата се държат съвсем различно от дисциплинираните мравки. И именно поради това се стига до задръствания и катастрофи. Така че, основната идея на джемологията е създаването на условия, при които шофьорите трябва да поддържат бавна скорост и постоянно разстояние между автомобилите. Тази система за шофиране джемологията нарича синхронизация на движението.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

Какво се случва сега? В една и съща лента се движат автомобили, управлявани от хора от различни възрасти, навици и умения. Някой смята, че се чувства много уверен зад волана и затова постоянно надвишава скоростта. Друг път се движи прекалено бавно, защото не е уверен, или защото се разсейва от смартфона. Дори само един такъв водач е в състояние напълно да наруши синхронизацията на движението в лентата, причинявайки инцидент или задръстване.

Безопасна дистанция

Според професор Нишинари, за да се избегнат задръствания в града и да има по-малко инциденти, всички автомобили трябва да поддържат дистанция, равна на скоростта на движението си, но не по-малко от 40 м. И освен това да се движат без да надвишават безопасната скорост от 50 км/ч.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

Какво казва съвременната теория за безопасната дистанция? Не е тайна, че сега всеки опитен водач,в отговор на въпроса за това какво безопасно разстояние трябва има до движещата се отпред кола, ще каже: тя е половината от скоростта, с която се движи неговия автомобил, в метри.

Проблемът – обичаме да шофираме бързо

Внедряването на идеите на джемологията в живота не е лесно. Известно е, че около 85% от шофьорите периодично превишават разрешената скорост от 50 км/ ч в градовете, като считат, че е нормално и безопасно. Причината за това отношение на шофьорите към скоростта се крие в простите закони на математиката, на които ни учеха още в 4-ти клас. Ние директно свързваме времето, необходимо да стигнем от точка А до точка Б със скоростта на движение на колата. Забравяме обаче, че тази формула доста често не е вярна в градски условия.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

Това се случва, тъй като във формулата за скоростта на една кола постоянно се вкарват нови променливи – поведението на други превозни средства. И в този случай започват да действат законите на физиката, които характеризират не линейното, а хаотичното движение, в което е невъзможно да се предскаже поведението на всеки от участниците в пътния процес.

Според проф. Нишинари е възможно водачите да бъдат принудени да предизвикват хаос в трафика като се приложат два метода. Първият е като платната за движение в града стриктно се разделят на три ленти – бърза, бавна и за обществения транспорт. Вторият е като се въведат много препятствия по пътя, като например „легнали полицаи“, които постоянно ще принуждават шофьорите да намаляват скоростта.

Професор реши проблема със задръстванията (ВИДЕО)

„В момента смесеният поток от автомобили причинява задръствания и пътнотранспортни произшествия. И това не се отнася само за Токио или за Япония. Отделянето на лентите и поставянето на препятствията автоматично намалява проблемите по пътя, защото принуждават шофьорите да следят за скоростта си“, казва японският учен.

През 2020 г., в навечерието на Олимпийските игри, трафикът по всички пътища в Токио ще бъде организиран според принципите на джемологията. Тогава най-сетне ще стане ясно напълно дали тезата: „Ако искате да стигнете навреме, намалете скоростта“ работи в градски условия.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да бъдат по-инициативни, време за изгодни сделки за Рибите

lamqta.com Овен Каквато и тежест да лежи на раменете Ви в последно време, днес ще го усетите как олеква. Около Вас витае жизнерадостна енергия, която ще разсее всички Ваши грижи. Веднага след като си дадете сметка, че в дадения момент може да поемате върху себе си само толкова, колкото сами …

Новини
Редица държави налагат карантина и ограничения за българите

Причината е в ръста на регистрираните случаи на коронавирус у нас Редица държави налагат карантина на българските граждани заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предаде БГНЕС. От началото на месеца в страната всеки ден се регистрират над сто случаи на коронавирус. Именно поради тази причина редица …

Новини
Засилен контрол на „Промахон“ е само една от обявените мерки срещу коронавируса в Гърция

Ясни са част от решенията от днешното съвещание между премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, главния епидемиолог и заместник-министъра за гражданска защита относно мерките за коронавируса. Това са зелена светлина за директни полети от Великобритания и Швеция, интензивен контрол на граничния пункт Промахон и във вътрешността на страната, искане за забрана …