fbpx

Програмата “Коперник” установи огромни аномалии в климата

външна реклама

Снимка: pixabay

Дългосрочните тенденции сочат, че основният двигател за повишаването на средните температури са именно парниковите газове, причинени от човека

Аномалиите, свързани с климатичните промени на Земята, ще зачестяват. Едни от тях са горещите вълни, които застигнаха Европа и рязко повишиха живака и у нас. Очаква се те да стават още по-интензивни с нарастването на глобалните температури, пише „Труд„.

външна реклама

Това прогнозира експертът по температурни аномалии Фрея Вамборг от Службата за изменения на климата в рамките на програма “Коперник” (C3S) по повод данните, че юли е бил най-горещият месец, откакто се води статистика.

Наблюденията са именно от “Коперник”. Наричат водещата програма на Европейския съюз още “Очите на Европа върху Земята”. Тя е инструмент за мониторинг на атмосферата, хидросферата и земната повърхност с цел подобряване на живота на гражданите и тяхната сигурност. Програмата се изпълнява с помощта на група спътници на ЕС, наречени “Sentinel”, които предоставят данни за планетата ни от космоса.

Според последния доклад на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), горещите вълнє вероятно вече са се увеличили в някои части на света, уточни Вамборг.

По думите й фактът, че юли е бил най-топлият дори и само с 0,004 градуса по Целзий спрямо предишния рекордьор – юли 2016, е показателен за това, че ще продължим да наблюдаваме глобално затопляне в дългосрочен план, ако продължим да отделяме парникови газове.

“Трябва да се подчертае, че двата най-топли месеца юли в историята са се случили само през последните четири години, е един от начините да напомним на хората, че глобалните температури явно са се повишили от прединдустриалната ера: не само тези два месеца бяха топли, но и месеци, години и десетилетия и пред тях”, казва климатологът.

Дългосрочните тенденции сочат, че основният двигател за повишаването на средните температури са именно парниковите газове, причинени от човека. “Има и други фактори. Те включват количество слънчева радиация, вулканични изригвания или естествени аерозоли (напр. прах, дим от горски пожари), но също така и други човешки фактори, като причинени от нас аерозоли.

Има и фактори в самата климатична система, където всички компоненти – океан, земя, атмосфера и т.н. – взаимодействат и влияят. Един такъв пример са събитията от климатичния феномен Ел Ниньо”, посочи Вамборг.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Ива Митева от „Има такъв народ“ е новият председател на парламента

външна реклама Кадър видео Нова ТВ Изборът за прдеседател на 45-тото Народното събрание бе между Ива Митева от „Има такъв народ“ и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Митева получи 160 гласа „за“, против – 0; „въздържали се“: 75. Караянчева пък получи 75 гласа „за“. външна реклама Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg 900 …

Новини
В Гърция: Отиваш на работа само след отрицателен тест за Ковид

външна реклама Снимка pixabay Все още са високи нивата на заразени в няколко области, което запазва и ограничителните мерки. В Гърция въведоха задължителен тест за коронавирус на работещите в основните сектори. Работодатели, които не тестват служителите, ще плащат високи глоби. външна реклама   Всички работещи в търговията, заведенията, транспорта, държавните …

Новини
Урсула фон дер Лайен с извънредно изявление относно ваксинацията в ЕС

външна реклама Снимка профил туитър Добрата новина от днес е, че постигнахме споразумение с BioNTech-Pfizer за ускоряване, още веднъж, на доставката на ваксини. 50 милиона допълнителни дози ваксини на BioNTech-Pfizer ще бъдат доставени през второто тримесечие на тази година, считано от април. Тези 50 милиона дози първоначално са били предвидени …