Прогноза: До 2035 година хората в България ще са достатъчно богати, за да са щастливи! Но има важно условие…

Новини

източник: Дума

Кога в България ще настъпи щастие

автор: Димитър Събев

Щастието не е в парите, стига да разполагаш с достатъчно пари. Но „достатъчно“ не значи все повече. Над определена граница на доходите – според научни изследвания, около 10-15 хил. долара на човек от населението годишно, щастието вече не се определя от количеството на парите. Щом насъщните нужди са задоволени с подобна сума, индивидуалното щастие започва да зависи от личността и обществото.
Към 2017 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в България е 8030 долара. Ако знаем темпа на икономически растеж, не е трудно да изчислим кога най-сетне ще сме достатъчно богати, за да си позволим да сме щастливи. При средно 3% годишен прираст, ще „пристигнем“ между 2025 и 2035 г. Дръжте се, почти не остана.
Тези изчисления са нереалистични, защото са линейни – не предвиждат кризи и повратни точки. Година след година, българският БВП трябва да се надува с по 3%, дори ако населението се топи като снежна топка. Следва най-важното: този темп на растеж трябва да се постига за сметка на социалната и екологичната политика. Защото дългото майчинство, кооперативите, приятелската взаимопомощ, природните паркове и още ред безценни неща пречат на ръста на БВП.
Тоест, за да „растем“ и така най-сетне да станем „щастливи“, трябва да се откажем от онова, в което се корени човешкото щастие? Ясно е, че този уж парадокс подменя действителните човешки ценности с някаква измислена системна цел. Отвъд една граница растежът ни отдалечава, вместо да ни доближава до щастието.
Растежът повишава неравенството, а то трови душите на хората. България, макар и не първа по растеж, е европейски шампион по неравенство. Индексът Джини, измерващ поляризацията на доходите, за България е 40.2 пункта при по-малко от 30 пункта за развитите страни членки. Социалният напредък, който в Чехия се постига с 2% ръст на БВП, у нас се нуждае от поне 3%. Разликата се оттича в офшорни сметки. Защо тогава повечето икономисти ни препоръчват „ускорен“, 4-5% годишен растеж?
Впрочем за милионите българи отдавна не става дума за неравенство, а за оцеляване. По данни на финансовото министерство, 80% от лицата, плащали подоходен данък през 2017 г., имат под 1000 лв. месечна данъчна основа. Според синдикатите, сумата, необходима за приемливо съществуване на едно семейство, е близо 2400 лв. месечно.
Хората са социални същества, програмирани да се сравняват с околните. Когато нормалният бит изглежда недостижим с честни усилия, а богатите пръскат ярки доказателства за своя успех, в обикновените хора назрява мрачно негодувание. Лекарството срещу тази масова депресия са данъците. В някои страни от ЕС бизнесът създава и по-големи неравенства от нашите, но там те се смекчават чрез умело конструирани данъчни системи.
През 2008 г. България избра растежа пред данъчната справедливост и резултатите са налице: най-неравно и най-нещастно общество в ЕС. Днес за България данъчната реформа е по-важна от ръста на БВП, за да се възцари усещане за напредък и просперитет. И няма нужда да чакаме до 2035 г.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …