fbpx

При „хибридна война“ НАТО ще реагира като на въоръжено нападение

В случай на „хибридна война“ от НАТО възнамеряват да задействат чл. 5 от Устава за колективна отбрана. Това може да стане и в случай на въоръжено нападение, стана ясно от изявлението на Срещата на Върха на Алианса, която се провежда на 11 и 12 юли в Брюксел, цитирано от световни медии.

От Алианса са готови да помогнат на всеки съюзник по време на какъвто и да е стадии на хибридната кампания. В частност от Североатлантическия съвет може да приеме решение да задейства чл. 5 на Вашингтонския договор както и в случай на въоръжена атака, предаде Блиц.

Припомняме, чл. 5 от Устава на Пакта гласи: „при въоръжено нападение на една от страните, участнички в договора или на няколко от тях в Европа или Северна Америка ще бъде разглеждана като нападение над всички“.

По-рано от Алианса заявиха, че Русия провежда провокативна дейност на границата на страните от НАТО. Тази дейност включва „развръщане на съвременни ракети в Калининград, нееднократно нарушение на въздушното пространство на страните от НАТО и продължаващото разгръщане на военна мощ в Крим“, цитират от руската агенция изявлението на Алианса.

Освен това, представителите на страните от НАТО са разтревожени от „значителните инвестиции на Русия в модернизацията на своите стратегически сили„, а така също и „провеждането без уведомяване на широкомащабни военни учения“.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не вижда непосредствена заплаха за участниците на военния блок. „При това виждаме всички все по-самоуверена Русия, която изпозва сила срещу съседите си“, заяви той.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в НАТО прекрасно знаят за отсъствието на нападателни планове от Москва, но само използват повода за това да разгърнат повече техника и батальони близо до руските граници.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Силвена Роу: Невиждано наводнение в Дубай

Кадри БТВ Климатичните промени все по-осезателно напомнят за себе си. Вече няколко години сме свидетели на екстремни горещини и наводнения предизвикани от огромни количества дъжд. У нас също на няколко пъти тези валежи създадоха тежки проблеми в различни райони на страната. Но за Дубай и района това са невиждани количества. …

Hell's kitchen
Сладкарката Стефани се изложи с бъркани яйца

Кадри Нова ТВ Настана радост сред феновете на Хелс китчън след изгонването на Стефани. На всички им бяха в повече скандалите, които провокираше в общежитието с кого ли не. На сбогуване се скара и с Димитър, който опита да защити любимата си Симона от нападките й. До това шеф Ангелов …

Блиц Новини
Дара лудо влюбена в годеника си

Кадри БТВ Вечерта в Денсинг старс бе посветена на много близки хора на участниците. Всеки от тях остави сърцето и душата си на сцената на бляскавото шоу. Тази вечер танцувахте за любимите си хора, не само за точки и престиж. Обичахте и бяхте обичани. Любовта няма граници, няма първи и …

error: Content is protected !!