fbpx

При някои по-често, при други по-рядко: Защо ни прилошава в колата

реклама

Няма нищо по-неприятно от това почивката да започне с гадене, когато се возим в автобус, кола или пък някакъв плавателен съд. Това неразположение е по-силно изразено при някои хора, отколкото при други, както и при малките деца. Смята се, че то съществува, тъй като човекът е започнал да използва тези средства на придвижване твърде скоро и все още видът ни не се е адаптирал към тях, пише lifestyle.bg.

Физиологичната причина е много по-интересна и някак неочаквана. Когато се возим, тялото ни е статично – обичайно сме седнали, докато същевременно вестибуларният ни апарат (органът, който отговаря за позицията и равновесието на тялото ни) възприема, че се движим. В морето пък всичко изглежда еднакво и няма точки, спрямо които да се ориентираме, че се движим. Всичко това кара мозъка ни да се обърква, тъй като получава смесени сигнали и не може да разбере движим ли се, или стоим на едно място, тъй като има доказателства и за двете.

В такива случаи той решава да се презастрахова. Преценява, че явно халюцинираме, което означава, че сме се отровили с нещо. Защитната реакция е да ни накара да повърнем, за да се отървем от предполагаемата погълната отрова.

реклама

Положението се влошава, ако погледът ни е насочен надолу към телефона или книгата, която четем. Това затвърждава усещането, че сме неподвижни, докато вестибуларният ни апарат твърди друго. За да си помогнем, е необходимо да гледаме през прозорците, особено напред.

Известно е, че ако ние шофираме колата, не ни прилошава. Това е така, защото мозъкът ни разбира, че ние управляваме движението, т.е. наистина се движим и това не е халюцинация.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Само на 45 години си отиде журналистът Димитър Димитров – АвтоМитак

реклама Снимка Факти Вчера колегите журналисти от сайта Факти съобщиха за кончината на Димитър Димитров, познат на близки и колеги като АвтоМитак. Отиде си на 45-годишна възраст, съвсем без време, една легенда в автомобилната журналистика. Той бе човек с уникални познания в автомобилната тематика, говорещ свободно френски, английски и руски …

Новини
От ЕС не изключиха възможността, свободното пътуване да е достъпно само за ваксинираните

реклама Снимка pixabay Това съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и не изключи като възможност въвеждането в Европейския съюз на паспорти за ваксинация срещу Covid-19, позволяващи свободното пътуване, което ще е достъпно само за ваксинираните, предава БГНЕС. реклама Той добави, че тази тема е чувствителна и трябва да бъде …

Новини
Борисов: Президентът да каже кои пари да спрем, за да не харчим

реклама Кадър видео ФБ Премиерът Бойко Борисов бе на посещение в Лъки и огледа критично надвисналите скали, които спешно трябва да се премахнат. Н отговор на реплика на президента, че се харчат много пари Борисов пожела да разбере кои пари от бюджета иска да спрат да се харчат. Борисов визира …