При някои по-често, при други по-рядко: Защо ни прилошава в колата

Новини

Няма нищо по-неприятно от това почивката да започне с гадене, когато се возим в автобус, кола или пък някакъв плавателен съд. Това неразположение е по-силно изразено при някои хора, отколкото при други, както и при малките деца. Смята се, че то съществува, тъй като човекът е започнал да използва тези средства на придвижване твърде скоро и все още видът ни не се е адаптирал към тях, пише lifestyle.bg.

Физиологичната причина е много по-интересна и някак неочаквана. Когато се возим, тялото ни е статично – обичайно сме седнали, докато същевременно вестибуларният ни апарат (органът, който отговаря за позицията и равновесието на тялото ни) възприема, че се движим. В морето пък всичко изглежда еднакво и няма точки, спрямо които да се ориентираме, че се движим. Всичко това кара мозъка ни да се обърква, тъй като получава смесени сигнали и не може да разбере движим ли се, или стоим на едно място, тъй като има доказателства и за двете.

В такива случаи той решава да се презастрахова. Преценява, че явно халюцинираме, което означава, че сме се отровили с нещо. Защитната реакция е да ни накара да повърнем, за да се отървем от предполагаемата погълната отрова.

Положението се влошава, ако погледът ни е насочен надолу към телефона или книгата, която четем. Това затвърждава усещането, че сме неподвижни, докато вестибуларният ни апарат твърди друго. За да си помогнем, е необходимо да гледаме през прозорците, особено напред.

Известно е, че ако ние шофираме колата, не ни прилошава. Това е така, защото мозъкът ни разбира, че ние управляваме движението, т.е. наистина се движим и това не е халюцинация.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мая Манолова категорична пред БНТ: Бизнесменът Божков не ме е финансирал

Не, бизнесменът Божков не ме е финансирал, и за тази лъжа аз давам беквокалът на Борисов (Валери Симеонов – бел. ред.) на съд, категорична бе в Сутрешния блок на БНТ Мая Манолова, която е лидер на Гражданската платформа Изправи се.БГ. Думите й идват дни, след като отново пред БНТ лидерът …

Новини
Вече можем електронно да проверим за фишове за глоби от КАТ

В Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ са достъпни две нови справки на МВР за физически лица. Едната е за проверка на задължения по фиш за извършено нарушение по Закона за движението по пътищата и Кодекса за застраховането, пише Актуално. Гражданите имат възможност да направят …

Новини
На първо четене: Държавата влиза на пазара на горива

На първо четене парламентът подкрепи предложението на правителството за създаване на Държавна петролна компания. Тя ще може да създава и поддържа складове за горива и да изгражда верига от бензиностанции. Законодателната инициатива срещна широка подкрепа в Народното събрание, съобщи БНР При обсъждането на предложението на правителството за законови промени, чрез …