Призив на велосипедист: Шофьори, не ми отнемайте предимството, и аз имам права на пътя

Новини
2

Призив към шофьорите отправи днес един велосипедист, който всекидневно, дори и при лошо време, се придвижва в града си с колело. Апелът е от участника във фейсбук групата „Забелязано във Варна“ Цветан Мих. и е насочен конкретно към водачите в морската столица. Той обаче е напълно актуален и за другите градове в България, особено за тези, които нямат добре развита система от велоалеи. Ето какво призовава колоездачът:

Скъпи шофьори, моля пазете тези от нас, които са избрали по-природосъобразен начин за придвижване с велосипед, и в следствие на това има ПО-МАЛКО задръствания и ПОВЕЧЕ паркоместа в града за ВАС!

Когато се движа със светлоотразителна жилетка, имам светлоотразители на спиците и работещи светлини отпред и отзад и ВИЕ въпреки това не ме видите, проблемът НЕ Е в моя телевизор.

Оглеждайте се, преди да направите каквато и да е маневра и не отнемайте предимство на велосипедисти. Колело, движещо се по пътната настилка, е пълноправен участник в движението и сте длъжни да го изчакате, ако се движи направо, а ВИЕ завивате.

Благодаря за вниманието.

loading...

Уважавам велосипедистите защото и аз често карам велосипед. Моля всички велосипедисти да спазват само тези правила. Така ще ни уважават повече !

Закон за движение по пътищата
……
Чл.81. На водач на двуколесно превозно средство е забранено:
1,2,3,4,

5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти до 12 години.

Допълнителни разпоредби

$6. По смисъла на този Закон
……
54.“Пешеходна пътека“ е част от платното за движение, очертана или не с пътна
маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на ПЕШЕХОДЦИ.

Правилник за прилагане закона по пътищата
……
Чл.107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно
превозо средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат лицата:
1.
2. които бутат велосипед, мотопед, мотоциклет;

Не карайте на ход велосипеди по пешеходните пътеки !

къде ти, велосипедист да има права, то пешеходците ни размазват на пешеходна пътека със светофар на кръстовище, който ни дава предимство.
Хайде автомобилисти или се научете да карате или вървете пеша,стига сте газили хора

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Телците да не планират пътувания, неприятни изненади за Рак

lamqta.com Овен Днес не е най-подходящия ден , в който да играете на самотен рицар и красиво да се отдалечавате по посока на залеза. Вместо това, по-добре общувайте повече със своите колеги, наблюдавайте ставащото и бъдете готови за всеки случай, ако например възникнат непредвидени обстоятелства или проблеми. Трябва да се …

Новини
Напрежение след протестите, замерят рейсове с бутилки

Напрежение се породи след двата протеста, които се проведоха пред президентството и Министерския съвет. Поддръжниците на ГЕРБ се изнесоха към автобусите си, с които да се приберат към градовете си. Протестиращите срещу правителството пък преградиха булевард „Васил Левски“ в близост до СУ „Климент Охридски“ и замеряха превозните средства с бутилки, …

Новини
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО, пише www.dnes.bg. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и …