fbpx

Президентът Радев: Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в Европа

Не е работа на политиците в Република Северна Македония да коментират вътрешно-политическия живот в България. Така, както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешно-политическите въпроси на Република Северна Македония. Това заяви в Смолян президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали България трябва да подкрепи членството на Скопие в ЕС, предаде репортер на Actualno.com.

Днес Радев посети 101-ви Алпийски полк като част годишна програма в качеството си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.
„Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на инаугурацията (встъпването му в длъжност – б.р.), където лично отидох и имах една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България.

Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение. Напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите, и то в трудни моменти“, коментира президентът. По думите му българската позиция е ясна и тя е била изразена по време на консултативната среща, организирана при него. „Хората от България и Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които ни разделят“, категоричен е Радев. „Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа.

Затова и нашата позиция е ясна. Тя е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Северна Македония“, изтъкна президентът Радев.

„Има ясно изразена българска позиция, затова настоявах тя да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа, за всяка една преговорна глава оттук-нататък. Това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, това ще защити нашия национален интерес. И аз очаквам от българското правителство да отстоява последователно тази позиция“, подчерта президентът. На въпрос след т. нар. „македонска нация“ България дали ще допусне легитимиране и на помашки етнос в Северна Гърция, предвид това че родопският диалект там в момента се лансира като помашки език, президентът заяви: „Аз мисля, че България трябва все по-ясно и категорично да отстоява своите национални позиции, които касаят идентичност, история и език“. На въпрос трусове в туризма дали могат да застрашават националната сигурност, предвид фалита на „Томас Кук“ и паниката в бранша, Радев отговори: „България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, по отношение на рекламирането на България навън, изоставаме от редица наши, и то съседни държави. Това, което те правят като рекламна кампания навън, е много по-силно от това, което ние вършим. Всичко е национален интерес – икономиката е национален интерес и сигурността е национален интерес. Ако броим това за част от националния интерес, да трябва по агресивно да отстояваме нашите позиции“. По отношение на 101-ви Алпийски полк Румен Радев каза, че високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора, хора с мотивация и с характер. „Това са хората от 101-ви Алпийски полк – един полк с богати традиции, които се развиват непрекъснато. Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи, и то в едни екстремални условия – голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения – международни, в мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, каквито са много с участието на хората от този полк, специално за региона на Смолян“, допълни Радев.

ТОВА НЕ Е ПОМАШКИ ЕЗИК А ТРАКИЙСКИ ЧИЙТО ДИАЛЕКТИ СЕ ГОВОРЯТ ПО ЦЕЛА ИСТОЧНА ЕВРОПА ДО ВЛАДИВОСТОК.ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК СЪЩО Е ДИАЛЕКТ – ВЛАШКИ ОТ ТЪРНОВО.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!