fbpx

Президентът призова ЦИК: Да намалим броя на недействителните бюлетини

реклама

Високият процент на недействителни бюлетини при избори в България създава съмнения в прозрачността на изборния процес и променя вота на избирателя. Това подчерта президентът Румен Радев, който разговаря с ръководството на Централната избирателна комисия, предаде БНР.

На срещата държавният глава призова:

„Аз очаквам с организацията, която създавате, да си поставим за цел да намалим броя на недействителните бюлетини и да направим така, че България да стигне едно средно европейско ниво на недействителните бюлетини. Нова задача пред вас – важна, е защитата на машинния вот – софтуерна, хардуерна, физическа. И също от това се интересувам, по какъв начин ще бъде осъществен контролът и навременната реакция при сигнали“.

реклама

Председателят на ЦИК Стефка Стоева се надява изборите на 26 май да протекат нормално. По договор до днес машините за гласуване трябва да бъдат доставени в България, до 15 май – да им бъден поставен софтуерът. Ден преди вота машините за гласуване трябва да бъдат доставени в 3-те хиляди избирателни секции.

„Вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен вот на машините. За съжаление се оказа, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, поради което ЦИК се обърна отново към БАН и към СУ и те са ни препоръчали специалисти, които тези дни започват работата по сертифицирането. В момента обсъждаме въпроса с транспортирането на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР. Предстоят и срещи идващата седмица за уточняване на подробностите.“

реклама
loading...

Те без манипулации никога няма да видят власт ! Да се сложат камери и строг НЕЗАВИСИМ контрол ! При евентуални нарушения глоба от 1 милион за партията ,която ги е допуснала и строга наказателна отговорност ! Изобщо много крути мерки !

Точно така , няма само народа да плаща измислените от з**ника им налози,глоби ,увеличения и т.н. и да е вечния длъжник ! Да се бръкнат и те ,като се правят на отворени ! АЗ МИСЛЯ ,ЧЕ Е КРАЙНО ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ДА ПРЕМИНЕ НА БЕЗПАРТИЙНО УПРАВЛЕНИЕ ! САМО ТОГАВА СЕ ИЗПЛУВАМЕ ОТ ТИНЯТА ,В КОЯТО НИ ВКАРАХА ПАРТИИТЕ ! СТИГА ВЕЧЕ ХРАНТУТНИЦИ !

Обикновено, действителни бюлетини „стават“ недействителни, като се „излезе“ от квадратчето, което става в секционнине комисии, по време и след „преброяването“ и по правило това са гласове за други , но не и за управляващите!?!Питам…, за отпечатването на милиони бюлетини се „харчат“ много пари, но нима никой до сега не се е досетил, да направи така, че знака Х или V, да не може да излиза извън квадратчето??? Което не е трудно да се осъществи практически.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Отиде си Стою Чонгаров – гайдарят на Валя Балканска

реклама Снимка pixabay Почина известният гайдар Стою Чонгаров от село Бостина. Тъжната новина съобщиха от Гайдарски състав “Петко Войвода“. Той ни напусна на 89-годиша възраст. Самоукият музикант Бай Стою е един от доайените на родопската гайда. Той е част от основателите на „100 каба гайди“. Белобрадият родопчанин винаги бе с …

Новини
Ева Веселинова намекна за връщане в телевизията

реклама Снимка профил инстаграм Ева Веселинова успя да изплува от забравата, тегнеща над нея след Нова телевизия. Половин година след като остана без работа, тя по всяка вероятност ще се пробва в конкурентната bTV, пише в. „Уикенд“. Блондинката бе уволнена от „На кафе“ в края на миналия телевизионен сезон и …

Новини
Васил Божков: Бизнесът е в кома. Въздухът е отровен. Няма вода.

реклама Снимка профил ФБ С отговорите в единственото си интервю за половин година БМБ за пореден път призна участието си в унищожението на държавата. Призна, че той и съучастниците му са погазили Конституцията, унищожавайки компаниите ми, написа Божков в профила си в социалната мрежа. реклама В момента над българите се …