Предстои първата копка на най-полемичната въглищна мина в света

реклама

Investor.bg

Проектът на индийската компания Adani Group най-накрая ще успее да се реализира въпреки продължаващите почти десетилетие протести на екологичните групи
Най-спорният проект за добив на въглища в света се доближава до своя своеобразен старт на дейност, отключвайки едно от най-големите находища на изкопаеми твърди горива на фона на засилващите се дебати относно измененията на климата и негативното влияние, което въглищата оказват на околната среда.

Притежаваната от индийския милиардер Гаутам Адани мина „Кармайкъл“ е ситуирана в големия австралийски Галилейски басейн, който се простира на приблизително 250 хил.кв.км – колкото е площта на Великобритания.

Ако регионът бъде напълно разработен, той притежава потенциала да удвои износа на Австралия за енергийни въглища, съобщава Bloomberg, позовавайки се на анализ, направен от местното правителство.

Индийската компания Adani Group, която ще финансира проекта след отпадането на потенциалните кредитори, също така предвижда да изгради инфраструктура, в това число железопътна линия, която да подпомага транспортирането на въглищата до най-близкото пристанище за износ.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) смята, че успехът на този проект ще предопредели съдбата на други подобни мини в Галилейския басейн, включително тези на въгледобивните компании GVK Group и Hancock Prospecting.

Австралия се превърна във втория по-големина в света износител на енергийни въглища, допринасяйки с повече от 200 млн. метрични тона годишно за развитието на глобалната морска търговия.

Ако мината „Кармайкъл“, заедно със своята железопътна линия, стане активна, това ще бъде истински удар по продължилите почти цяло десетилетие протести на екологичните групи срещу добива на въглища в страната.

МАЕ описва находището като „вероятно най-противоречивият въглищен проект, който се развива понастоящем“.

„Кармайкъл“, чийто капитал беше намален до 2 млрд. австралийски долара (1,4 млрд. долара) от планирания първоначален капитал в размер на 16 млрд. австралийски долара, ще бъде изградена с производствена капацитет от 27,5 млн. тона годишно.

Обикновено изграждането на мини от такъв мащаб отнема приблизително две години, съобщават от разработчиците.

Един от основните катализатори за развитието на миннодобивната индустрия в Австралия е фактът, че цената на въглищата е нараснала повече от два пъти от 2016 г. насам в Азия, където търсенето на този ресурс продължава да расте.

Въпреки това, на световната сцена продължава да се засилва натискът върху добива на въглища и тяхната употреба при генерирането на електроенергия.

Доклад, подкрепян от ООН, публикуван през октомври, призовава за премахване на въглищата до 2050 г. с цел избягване на катастрофалните щети от глобалното затопляне.

Това се отразява и върху решенията на кредиторите, които все по-често обръщат гръб на подобни проекти като „Кармайкъл“.

Рискът за разработчиците на такива мини е свързан с факта, че индустрията на възобновяемата енергия става все по-актуална.

В Индия, където Adani Group възнамерява да насочи голяма част от добитите в Австралия въглища, вятърната и слънчевата енергия вече е по-евтина от тази, произвеждана от изкопаемите твърди горива.

Компанията е приела, че възобновяемите енергийни източници ще играят все по-важна роля в енергийния микс на бъдещето и ще участват все по-ясно в енергийния сектор чрез проекти като фотоволтаичната централа Rugby Run, намираща се в Куинсленд.

Според Adani Group обаче въглищата все още имат важна роля за енергетиката и компанията ще продължи да гарантира, че „нейните източници са надеждни и достъпни за хората“.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
2
Адвокат Хаджигенов: Ще ни арестуват, образували са дело за държавна измяна

реклама Снимка ФБ Eдин oт oргaнизaтoритe нa мaщaбнитe прoтecти cрeщу cтaтуквoтo и члeн нa „Oтрoвнoтo триo“ – aдвoкaт Никoлaй Хaджигeнoв, прeдупрeди oбщecтвeнocттa в coциaлнaтa мрeжa Fасеbооk, чe cрeщу нeгo и cъмишлeницитe му e oбрaзувaнo ceкрeтнo дeлo зa измянa и имa вeрoятнocт тe дa бъдaт aрecтувaни, съобщава „Факти„. Eтo кaквo нaпиca …

Новини
1
Фрог нюз: Бойко Борисов подава оставка на 4-ти октомври

реклама Снимка ФБ Премиерът Бойко Борисов ще подаде оставка на 4 октомври, ден преди да се проведе дискусията за България в Европарламента. Тя е планирана за 5-ти и там Борисов, главният прокурор Иван Гешев и някои министри трябва да дадат отговори на 29-те въпроса, които бяха зададени от Брюксел. Оставката …

Новини
Най-мощната магнитна буря за годината се вихри над България

реклама Снимка pixabay Най-мощната за годината магнитна буря ще се вихри днес и утре над България. Тя започна сутринта и ще продължи до 30 септември. Това събитие ще се окаже много силно за мнозина със здравословни проблеми. В този период много хора, предимно възрастни, които се влияят от времето, изпитват …