Председателят на АИКБ поиска не един, а три дни от болничните да не се плащат

Новини
3

Тази мярка ще доведе до повишаване на доходите. Много просто – като не крадеш от колегата си, той ще получи в пълна степен това, което е изработил, а няма да го дели с тези, които са за гъби. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев след обявяването на скандалното намерение да не се плаща първият ден на болнични.
Според Велев, в Гърция, Италия, Кипър, Малта, „в цяла Южна Европа“, се чакало по 3 дни, преди да се плащат болнични. Този тип разсъждения имат смисъл само при равни други условия, веднага опонира председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. По думите му, предложението от вчера значи, че всички болнични са фалшиви.
Синдикалистът обяви, че има бизнес модел – само в София около 400 фирми се занимават единствено с осребряване на болнични. „Не отричам това, което казва г-н Велев (бел. ред. – че има много фалшиви болнични) – когато обаче аз си счупя крака и лежа в болница, фалшив ли ми е болничният“, попита председателят от КТ „Подкрепа” пред Нова телевизия. „Синдикатите трябва да се определят на чия страна са – дали на тези, които крадат, симулират, или защитават тези, които са коректни и съзнателни. Ако защитавате вторите, трябва да искате три дни да не се плащат.

С това предложение ще бъдат ощетени само тези, които крадат“, каза Велев, който обяви за активна страна в измамите с болнични служителите. „Вие това сериозно ли го говорите“, отвърна веднага Манолов. Председателят на АИКБ извади данни, които не цитира, че с предложението всеки съвестен служител щял да получи за година по 136 лева отгоре, защото в България средно всеки човек работил 2 дни по-малко, отколкото щяло да е без фалшиви болнични и се произвеждало годишно 1 млрд. лева по-малко БВП.

На 500 заловени за фалшиви болнични има един наказан, добави Велев. Защо трябва да наказваме тези, които не са виновни, зададе въпрос Манолов, който не доведе до отговор. Същевременно Манолов се съгласи, че бизнесът е бил натоварен да плаща първите 3 дни болничен като антикризисна мярка преди над 10 години и сега не изглежда справедливо този товар да продължава да им тежи. Той обаче не предложи решение, освен „също глупава идея“ например петък и понеделник да не се плащат, ако се паднат в болнични. И обвини Велев, че през лятото синдикати и работодатели се договорили първите 3 дни болничен да се плащат от НОИ.

Не, разбрахме се да не се плащат от работодателите, отговори Велев. „Докато се правим на болни, това ще ни е дереджето“, завърши той. „Не виждам никакво основание, това няма да доведе до нищо добро – най-много хората да започнат да си взимат 4 вместо 3 дни болничен.“ Това каза председателят на КНСБ Пламен Димитров пред bTV в коментар за решението първият ден от болничния да не се плаща.
По думите му борбата с фалшивите болнични не може да бъде за сметка на правото на човек, който се осигурява. Димитров съобщи, че заедно с представители на бизнеса са разработили предложение болничните да се изплащат от НОИ, документът е внесен при премиера преди два месеца. Според него държавата трябва да разследва фирмите-нарушители, а не да ощетява хората, които ползват болничен добросъвестно. Димитров подчерта, че майките взимат болничен 10-на пъти и това означава да се вземе половин заплата от майките без да се обясни защо. По думите му решението не може да бъде оправдано, след като хиляди хора ще пострадат без да имат вина. „Хората ще реагират и ние ще ги поведем“, заяви председателят на КНСБ и допълни, че хората са много чувствителни към въпроса.

Политически глас Същевременно председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова призна, че на коалиционния съвет, на който беше взето решението за болничните, призна, че Бойко Борисов е присъствал, но уточни, че не говорим само за болнични, а за четири неща, които били част от програмата на „Обединени патриоти“. „За нас е изключително важно да завършим мандата си, защото икономиката на България върви добре, трябва да бъдат довършени много строежи, много важни за хората неща. Трябва обаче нашите коалиционни партньори също да получат удовлетворение от предлагани от тях неща“ – тези знакови думи излязоха от устата на Стоянова.

Според депутата от ГЕРБ, явно като през 2008-2009 година въвеждането работодателят да плаща първите 3 дни болнични било с цел работодателят да наложи контрол, но не се получило. „Изключение от новото правило ще е, ако се разболее дете, както и за болнични за трудова злополука“, обеща Стоянова.
Менда Стоянова посочи и, че с новата мярка би трябвало работодателите да събират повече пари за заплати.

loading...

Аз съм един от онези, които крадат, г-н Велев. Диабетик съм, имам диабетна ретинопатия и се налага на 20-тина дни да ходя на лазерни процедури, които ме изваждат от строя за 1 ден. Освен това, по няколко пъти в годината ходя на преглед при ендокринолог в работно време.
Съзнавам вината си. Аз съм един завършен егоист, който мисли само за собственото си здраве, а не за това, че намалява печалбите на работодателя си.
Мисля, че след като вече веднъж съм се оформил като крадец, крайно време е да се комунизирам и да стана и разбойник!

Хора, спрете да се мислите за „Велики“ и „Недосегаеми“! Това че имате много пари и продължавате да крадете не значи нищо! Вече сме го минавали това: Стачки, стихийни гладни бунтове, анархистки терор, въоръжени отряди, Революция, Национализация… Спрете се!!!!

Не един ,нито три дени.Съвсем без пари да ви се работи,АКО МОЖЕ .Това искате,ама не.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Девите да се готвят за решителни действия, Водолеите във вихъра на любовта

lamqta.com Овен Пред Вас ще се открият такова невероятно количество възможности, че ако не се възползвате поне от една от тях, по късно много ще съжалявате. Вашите сегашни постъпки ще се отразят на онова, което ще стане утре. Затова подготвяйте бъдещето, заемайки максимално активна позиция. В този момент въплъщаването на …

Новини
Борисов: Вече не нося телефони, сутрин снимам чекмеджета

Вече нито нося телефони, сутрин снимам чекмеджета, гардероби, дрешника, направо… Вече не казват, че са направили уйдурма, а аранжиране.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в „София Тех парк“, където присъства на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър, пише Дневник. Премиерът очевидно имаше …

Новини
Доц. Иво Инджов: Размяната на есемеси не е самоцелна, ескалира напрежението

„Иван Гешев успя да се позиционира като трети връх на триъгълника преди епидемията от коронавируса да приспи политическия живот. Сега нещата се връщат на мястото си и се наблюдават интензивни престрелки в този триъгълник. Прави впечатление, че на мушката е президентът Румен Радев“. Това коментира пред БНР политологът доц. Иво …