Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Новини

източник: marica.bg

Всеки трети българин е готов да замине в чужбина без трудов договор. При 4.3 млн. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, показа публикувано преди дни проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Според проучването най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст, а това означава отлив на хора в най- активната за работа възраст.

Ниските заплати и стандарт на живот гонят хората от страната, където все повече не достига работна ръка. Напускат, за да работят зад граница, кадри от строителството, енергетиката и промишлеността, където по принцип заплатите са по-високи.

Тука не мога да спестя, за да си купя жилище и да създам семейство, казва Нанко, който заминава за Германия, където ще монтира климатични инсталации срещу заплащане от 2000 евро, ще може да работи и допълнително. Тук хасковлията работи в строителна фирма като технически ръководител и получава заплата от 1500 лв. Толкова е и обявеното възнаграждение за мястото му в едни от специализираните сайтове.

Те са пълни с обяви на чужди работодатели, а все повече хора тръгват, тъй като освен по-доброто заплащане се предлагат квартира, транспорт и др. Същият посредник, на който се е доверил строителят, набира и електротехници и електроинженери със заплата от 2600 евро.

Сред актуалните обяви са тези за опитни зидари за Холандия, с предлагано възнаграждение от 16.50 евро на час.

Търсят се работници в големи градове във Великобритания, където получават 10 паунда на час. Социални асистенти, за каквито също има голямо търсене във Великобритания и Шотландия, получават 1600 паунда. Само за сравнение тези хора у нас работят за заплата близка до минималната.

Според НСИ средната работна заплата у нас е 1125 лв. В Хасковска област тя е малко над 800 лв. С толкова пари не може да се гледат деца и да се изплаща жилище, казва Стойчо, които също ще монтира климатици в Германия. Той напуска работата си ТЕЦ в „Марица-изток“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Мениджърът на Джошуа зарадва Кобрата! Задава се големия мач

Кубрат Пулев може много скоро да осъществи мечтата си и да излезе срещу Антъни Джошуа в мач за световната титла. Британецът е притежател на коланите на IBF, WBA и WBO, а българинът е претендент за първия, пише Блиц.  Джошуа ще се изправи срещу Анди Руис в Ню Йорк на 1 …

Новини
ЦИК с информация за гласоподавателите у нас и в чужбина

Централната избирателна комисия (ЦИК) информира, че в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г. участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, …

Новини
Прости, но ефикасни средства срещу изпотяване на краката

При топло време краката в затворените обувки се изпотяват и е възможно да отделят лоша миризма. Това се дължи на бактериите, които се размножават по-бързо при топлина и влага. На пазара се предлагат различни продукти за справяне с проблема, но е добре да знаете кои са по-ефикасните. Търсете стелки, които …

Inline
Inline