Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Новини

източник: marica.bg

Всеки трети българин е готов да замине в чужбина без трудов договор. При 4.3 млн. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, показа публикувано преди дни проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Според проучването най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст, а това означава отлив на хора в най- активната за работа възраст.

Ниските заплати и стандарт на живот гонят хората от страната, където все повече не достига работна ръка. Напускат, за да работят зад граница, кадри от строителството, енергетиката и промишлеността, където по принцип заплатите са по-високи.

Тука не мога да спестя, за да си купя жилище и да създам семейство, казва Нанко, който заминава за Германия, където ще монтира климатични инсталации срещу заплащане от 2000 евро, ще може да работи и допълнително. Тук хасковлията работи в строителна фирма като технически ръководител и получава заплата от 1500 лв. Толкова е и обявеното възнаграждение за мястото му в едни от специализираните сайтове.

Те са пълни с обяви на чужди работодатели, а все повече хора тръгват, тъй като освен по-доброто заплащане се предлагат квартира, транспорт и др. Същият посредник, на който се е доверил строителят, набира и електротехници и електроинженери със заплата от 2600 евро.

Сред актуалните обяви са тези за опитни зидари за Холандия, с предлагано възнаграждение от 16.50 евро на час.

Търсят се работници в големи градове във Великобритания, където получават 10 паунда на час. Социални асистенти, за каквито също има голямо търсене във Великобритания и Шотландия, получават 1600 паунда. Само за сравнение тези хора у нас работят за заплата близка до минималната.

Според НСИ средната работна заплата у нас е 1125 лв. В Хасковска област тя е малко над 800 лв. С толкова пари не може да се гледат деца и да се изплаща жилище, казва Стойчо, които също ще монтира климатици в Германия. Той напуска работата си ТЕЦ в „Марица-изток“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Цената на „Гражданска отговорност“ може да скочи 3 пъти

www.investor.bg Ако не се въведат лимити за обезщетенията за неимуществени вреди, които се изплащат на наследниците на загинал при пътнотранспортно произшествие, това може да доведе до скок на цената по задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. За това алармираха от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) по време на дебатите по Кодекса на …

Новини
1
Историческа снимка! Румен Радев се срещна с английската кралица Елизабет Втора

Преди минути Румен Радев публикува във Фейсбук исторически снимки от срещата си с английската кралица Елизабет Втора. Ето какво написа той: Поканата за аудиенция при кралица Елизабет II е знак за приятелските отношения между България и Великобритания, за чието развитие работят нашите държави. Имаме стратегическо партньорство, отличен политически диалог и …

Новини
Ердоган здраво се изложи. Вижте как заспа по време на пресконференция (снимка/видео)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган задряма на пресконференция по време на реч на молдовския си колега Игор Додон. Видеото бе публикувано от блогърът Михаил Голуб. Преговорите на лидерите бяха посветени на стратегическото сътрудничество на Турция и Молдова, чийто резултат бе сключването на договора. Додон и Ердоган стигнаха до решението да …

Inline
Inline