Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Новини

източник: marica.bg

Всеки трети българин е готов да замине в чужбина без трудов договор. При 4.3 млн. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, показа публикувано преди дни проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Според проучването най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст, а това означава отлив на хора в най- активната за работа възраст.

Ниските заплати и стандарт на живот гонят хората от страната, където все повече не достига работна ръка. Напускат, за да работят зад граница, кадри от строителството, енергетиката и промишлеността, където по принцип заплатите са по-високи.

Тука не мога да спестя, за да си купя жилище и да създам семейство, казва Нанко, който заминава за Германия, където ще монтира климатични инсталации срещу заплащане от 2000 евро, ще може да работи и допълнително. Тук хасковлията работи в строителна фирма като технически ръководител и получава заплата от 1500 лв. Толкова е и обявеното възнаграждение за мястото му в едни от специализираните сайтове.

Те са пълни с обяви на чужди работодатели, а все повече хора тръгват, тъй като освен по-доброто заплащане се предлагат квартира, транспорт и др. Същият посредник, на който се е доверил строителят, набира и електротехници и електроинженери със заплата от 2600 евро.

Сред актуалните обяви са тези за опитни зидари за Холандия, с предлагано възнаграждение от 16.50 евро на час.

Търсят се работници в големи градове във Великобритания, където получават 10 паунда на час. Социални асистенти, за каквито също има голямо търсене във Великобритания и Шотландия, получават 1600 паунда. Само за сравнение тези хора у нас работят за заплата близка до минималната.

Според НСИ средната работна заплата у нас е 1125 лв. В Хасковска област тя е малко над 800 лв. С толкова пари не може да се гледат деца и да се изплаща жилище, казва Стойчо, които също ще монтира климатици в Германия. Той напуска работата си ТЕЦ в „Марица-изток“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Как отслабват японките? Ето един уникален метод (и не изисква много време и усилия)

В Япония има затлъстели хора, като по цял свят. Например състезателите по сумо, пенсионери, хора с определени болести и т.н. Но като цяло, това е нация от слаби хора, като не говорим само за младите, но и по-възрастните и особено децата, пише zdrave.to.  Ако сравните японците например с американците, тогава ще видите, че те се …

Новини
Сигнал на родител: Такива закуски ли заслужават децата ни в училище?!

Родител изпрати до информационния сайт Petel.bg сигнал за това каква закуска получават децата ни в училище. Ето какво пише тя: „Здравейте, не зная колко пари общината отпуска на ден за безплатни закуски, но може ли такова нещо? Този сандвич е подигравка с децата! Такива закуски ли заслужават децата ни в …

Новини
Стига вече зима, нека идва март! Ето какво да очаква всяка зодия през първия месец на пролетта

източник: Dama.bg Какво ни очаква през месец март? Дали звездите са ни подготвили много изненади, незабравими пътешествия или пък ще бъде по-добре да заложим на кариерно развитие? Овен Не е изключено да се скарате с някой приятел или да имате изясняване на отношенията с човек от близкото ви обкръжение през месеца. …

Inline
Inline