Предлагат 2000 евро за монтажист на климатици в Германия

Новини

източник: marica.bg

Всеки трети българин е готов да замине в чужбина без трудов договор. При 4.3 млн. души в трудоспособна възраст у нас по данни на НСИ, 1.6 млн. искат да напуснат България, показа публикувано преди дни проучване за трудовата миграция на Института за икономика и международни отношения, съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Според проучването най-склонни да живеят зад граница са младежите, следвани от тези, които са до 40-годишна възраст, а това означава отлив на хора в най- активната за работа възраст.

Ниските заплати и стандарт на живот гонят хората от страната, където все повече не достига работна ръка. Напускат, за да работят зад граница, кадри от строителството, енергетиката и промишлеността, където по принцип заплатите са по-високи.

Тука не мога да спестя, за да си купя жилище и да създам семейство, казва Нанко, който заминава за Германия, където ще монтира климатични инсталации срещу заплащане от 2000 евро, ще може да работи и допълнително. Тук хасковлията работи в строителна фирма като технически ръководител и получава заплата от 1500 лв. Толкова е и обявеното възнаграждение за мястото му в едни от специализираните сайтове.

Те са пълни с обяви на чужди работодатели, а все повече хора тръгват, тъй като освен по-доброто заплащане се предлагат квартира, транспорт и др. Същият посредник, на който се е доверил строителят, набира и електротехници и електроинженери със заплата от 2600 евро.

Сред актуалните обяви са тези за опитни зидари за Холандия, с предлагано възнаграждение от 16.50 евро на час.

Търсят се работници в големи градове във Великобритания, където получават 10 паунда на час. Социални асистенти, за каквито също има голямо търсене във Великобритания и Шотландия, получават 1600 паунда. Само за сравнение тези хора у нас работят за заплата близка до минималната.

Според НСИ средната работна заплата у нас е 1125 лв. В Хасковска област тя е малко над 800 лв. С толкова пари не може да се гледат деца и да се изплаща жилище, казва Стойчо, които също ще монтира климатици в Германия. Той напуска работата си ТЕЦ в „Марица-изток“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
4
БСП се съмнява в независимостта на КЕВР

Investor.bg Снимка: БСП Очаква се представители на регулатора да бъдат изслушани от парламентарната енергийна комисия В писмено становище, изпратено до медиите, БСП изрази своите съмнения относно независимостта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), подчертавайки влиянието, което имат монополистите в страната върху регулаторния орган. Председателят на БСП Корнелия Нинова …

Новини
Жените ще настигнат мъжете по заплащане след 202 години

money.bg Дoбpaтa нoвинa: paзлиĸaтa в дoxoдитe в cвeтoвeн мaщaб мeждy пoлoвeтe e нaмaлялa лeĸo. Peaлнocттa: Paзличиятa в иĸoнoмичecĸитe възмoжнocти, вĸлючитeлнo зaплaщaнeтo мeждy мъжeтe и жeнитe, ca тoлĸoвa гoлeми, чe щe oтнeмe 202 гoдини, зa дa бъдaт нaпълнo пpeoдoлeни, cпopeд Cвeтoвния иĸoнoмичecĸи фopyм. Гpyпaтa paзглeждa няĸoлĸo измepитeля зa paвeнcтвo мeждy мъжeтe …

Новини
Ето как да настроите алуминиевата дограма на зимен режим

www.obekti.bg Някога с началото на зимата хората облепваха дървените прозорци с хартиени ленти и запълваха празнините със силиконова пяна. С навлизането на алуминиевата и PVC дограма тези притеснения могат да бъдат забравени. Често пъти, обаче, дограмаджиите гледат бързо да се справят с работата си и забравят да кажат на щастливите …

Inline
Inline