fbpx

Правителството на Румъния падна при вот на недоверие

Правителството на Румъния падна при вот на недоверие в местния парламент, съобщават румънски медии, цитирани от news.bg.

Внесеното от румънските опозиционни партии предложение срещу правителството на премиера Виорика Дънчила беше прокарано с 238 гласа при необходими най-малко 233 депутати в 465-местния парламент.

Предложението, озаглавено „С цел да възстановим Румъния, правителството на Дънчила трябва незабавно да бъде свалено“, беше внесено няколко дни преди официалния старт на кампанията за президентските избори през ноември. През 2020 г. страната ще проведе парламентарни и местни избори.

Социалдемократическото правителство на Дънчила, което управлява страната от края на 2016 г., изгуби парламентарното си мнозинство през август, след като малкият коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите (ALDE) оттегли подкрепата си. Преди това Дънчила оцеля на няколко пъти при вот на недоверие.

Днешният вот се състоя след бурен дебат в парламента.

По време на речта си Дънчила обвини опозицията в безотговорност, тъй като е инициирала предложение за вот на недоверие без първо да представи алтернатива или програма за управление. Тя също нападна президента Клаус Йоханис, че представлява интересите на опозиционната Национална либерална партия (PNL) и че се „подиграва с конституцията и интересите на румънците“.

В отговор опозиционни депутати обявиха, че правителството на Дънчила е нелегитимно заради факта, че не получи вот на доверие в парламента, след като изгуби коалиционния си партньор.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!