fbpx

Правителството иска да привлече 22 хил. българи от чужбина за година

реклама

Между 20 и 22 хил. българи, живеещи в чужбина, трябва да заживеят в България през 2018 г., предвижда план за изпълнение на демографската стратегия на страната през годината. Планът беше одобрен от Министерския съвет миналата седмица. Това е броят на удостоверенията за български произход, които трябва да бъдат обработени според стратегията, като документът се изисква за даване на българско гражданство, съобщава Дневник.

По данни на Комисията по българско гражданство в президентството за шест години 37 133 души са получили българско гражданство при доказване на произход, което става чрез представяне на стари документи като военни книжки и др. Това означава, че правителството планира да ускори процеса на привличане на хора от български малцинства в чужбина. Най-много такива кандидати има от Македония, Албания, Косово, Украйна и Молдова.

В същото време според публикация на „Капитал“ между 2010 и 2015 г. поне 45 са случаите, в които получилите българско гражданство са били лишени от него, тъй като са били осъдени за престъпления или са обявени са издирване във връзка с водени разследвания.

50 млн. лв. са предвидени за мерки за стажуване и започване на работа от млади хора. Според авторите на плана с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и по този начин в следващите години ще се повиши раждаемостта. Образователната реформа също е залегнала в плана като инструмент за подобряване на демографската ситуация в страната, но без да са дадени разчети как ще стане това. Заложено е обаче поне 5% от хората на възраст 20 – 64 години да участват в някакъв вид образование и обучение през 2020 г.

реклама

Правителството е приготвило да раздаде еднократни помощи за раждането на 65 500 деца, което е с близо 10 хил. бебета повече от родените през миналата година. 2100 са планираните помощи за близнаци. Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през 2018 г. В тази сума са включени и помощи за осиновяване за 700 деца и на 500 студентки, които са станали майки по време на следването си.

За насърчаване на работодателите да наемат майки е предвидено финансиране само за 160 случая.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.

Държавата си е поставила като цел и намаляване на случаите, когато бащата не признава детето си.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Алибегов: Протест ще има! Отваряме на 1-ви февруари с или без позволение

реклама Кадър видео БНТ Ние ще отворим на 1 февруари дневните заведения и протест пред Министерски съвет утре от 12:00 часа ще има Протест на заведенията, които членуват в двете организации Сдружение на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията, все пак ще има утре пред Министерски съвет. Това …

Новини
„Барселона“ има над 1 млрд. евро дългове

реклама Кадър видео Нова ТВ Футболният „Барселона“ е пред финансов колапс. Според медиите в Испания дълговете на каталунците надхвърлят 1 милиард евро, а над 700 милиона от тях трябва да бъдат върнати в краткосрочно бъдеще. До 30 юни тази година каталунците трябва да погасят 266 млн. евро. Сред тях са …

Новини
Контролата Лудогорец – Зенит пропада заради Ковид-19

реклама Снимка ludogorets.com Лудогорец ще играе срещу БАТЕ (Борисов) в последната си контрола на лагера в Белек. По програма двубоят на 4 февруари трябваше да е срещу Зенит, но поради проблеми в руския тим, свързани с COVID-19, се налага промяната. Зенит въобще няма да пристигне в Турция, а ще остане …