fbpx

Правителството иска да привлече 22 хил. българи от чужбина за година

Между 20 и 22 хил. българи, живеещи в чужбина, трябва да заживеят в България през 2018 г., предвижда план за изпълнение на демографската стратегия на страната през годината. Планът беше одобрен от Министерския съвет миналата седмица. Това е броят на удостоверенията за български произход, които трябва да бъдат обработени според стратегията, като документът се изисква за даване на българско гражданство, съобщава Дневник.

По данни на Комисията по българско гражданство в президентството за шест години 37 133 души са получили българско гражданство при доказване на произход, което става чрез представяне на стари документи като военни книжки и др. Това означава, че правителството планира да ускори процеса на привличане на хора от български малцинства в чужбина. Най-много такива кандидати има от Македония, Албания, Косово, Украйна и Молдова.

В същото време според публикация на „Капитал“ между 2010 и 2015 г. поне 45 са случаите, в които получилите българско гражданство са били лишени от него, тъй като са били осъдени за престъпления или са обявени са издирване във връзка с водени разследвания.

50 млн. лв. са предвидени за мерки за стажуване и започване на работа от млади хора. Според авторите на плана с тези пари ще се намали броят на напускащите страната хора в репродуктивна възраст и по този начин в следващите години ще се повиши раждаемостта. Образователната реформа също е залегнала в плана като инструмент за подобряване на демографската ситуация в страната, но без да са дадени разчети как ще стане това. Заложено е обаче поне 5% от хората на възраст 20 – 64 години да участват в някакъв вид образование и обучение през 2020 г.

Правителството е приготвило да раздаде еднократни помощи за раждането на 65 500 деца, което е с близо 10 хил. бебета повече от родените през миналата година. 2100 са планираните помощи за близнаци. Над 568 млн. лв. за подпомагане на бременни и родилки е предвидило правителството през 2018 г. В тази сума са включени и помощи за осиновяване за 700 деца и на 500 студентки, които са станали майки по време на следването си.

За насърчаване на работодателите да наемат майки е предвидено финансиране само за 160 случая.

Планирани са и над 5 млн. лв. за задължителните ваксинации. Държавата си поставя за цел най-малкото 90% от децата в България да имат поставени всички задължителни ваксини.

Държавата си е поставила като цел и намаляване на случаите, когато бащата не признава детето си.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!