fbpx

Появи се непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора

Мистерия на почти век беше разбулена. Непозната досега картина на Владимир Димитров-Майстора, смятана дори за градска легенда, изненадващо се появи в Художествената галерия в Кюстендил. Експертите определят появата на творбата като емблематично събитие, съобщи Нова телевизия.

От десетилетия за съществуването й се говори почти като за легенда. В продължение на 80 години се смята, че има само един портрет на Дафина, която е наречена българската Мадона. Образът й обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци. Там става муза на Владимир Димитров-Майстора за една от най-известните му картини.

„Когато той създава произведението „Мома сред ябълки“, Дафина е болна от туберкулоза и скоро след това тя умира съвсем млада”, разказва художникът Евгени Серафимов. И допълва, че сред художниците има легенда, че Майстора рисува на нейните опечалени родители един портрет, който им го подарява.

Картината е останала скрита почти век. Донесена е от хора, пожелали анонимност.

„Автентичността на творбата е 100% доказана. Въпреки това, на нас, тепърва ни предстои още проучване на самата работа. Не е важно откъде е дошла и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което допълва пъзела в цялата му пълнота”, каза още уредникът в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ Светла Александрова.

Картината засега остава в Художествената галерия. Тя е преотстъпена от собствениците си за срок от 5 години. След появата й хора от Кюстендил решават да съберат средства във фонд, за да откупят Дафина за галерията и тя да остане завинаги в родния си край.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!