fbpx

Помилваният министър Петков пред протестиращите хора с увреждания: Държавата няма достатъчно ресурс

Изпълняването на исканията на хората с увреждания, които те поставят с протестите си под наслов „Системата ни убива“ изисква ангажирането на много голям финансов ресурс, който няма да се възприеме от обществото. Това каза в палатковия лагер на демонстрантите във Варна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той посети мястото, където от дни се събират хора с увреждания и техните родители, за да се запознае подробно с техните искания. Повечето от тях заявиха, че е нужна цялостна реформа в сферата. Конкретните искания обаче са породени от рязкото спадане на подкрепата от държавата за лицата, навършили пълнолетие.

„Налага се постоянно да ходим и да се молим. Философията на процеса трябва да се промени. Тези увреждания не са моментно състояние, те са за цял живот“, обясни една от майките, която подчерта пред министъра, че е задължително да има индивидуална оценка на всеки един от случаите. „Помощта трябва да компенсира увреждането, за да може човекът да е част от обществото“, каза още тя.

Друг родител пък постави въпроса за това, че един и същи закон се тълкува по различен начин от местните власти в различните региони на България.

Министър Петков обясни, че финансирането на грижата за лицата с увреждания е вече изцяло от бюджета. Точно за това поставя пречки пред приемането на изискванията, залегнали в проекта за Закон за личната помощ. Във всеки един от предлаганите варианти държавата трябва да осигури финансиране, което не ѝ е по силите.

Бисер Петков увери протестиращите, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев, който отговоря за електронното управление, министерството му работи за създаване не единен регистър на хората с увреждания, което е друго главно тяхно искане. „На много маста има някаква информация, целта е да я съберем“, призна министърът.

По главния въпрос – необходимостта от цялостна реформа в системата за подпомагане на хората с увреждания, той коментира, че тя няма как да стане за месец-два, а изисква дълъг процес, в който трябва да се внимава да не се допускат грешки.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

USA news
Horoscope for Friday, April 19: Do not access the Internet through the phone zodiac sign

Pixabay Libra should not go online on April 19. Here is the horoscope of the Lama: Aries Today you can not only have a pleasant time, but also achieve significant changes in your personal life, which will be of a positive sign. Indeed, this will require patience and caution, but …

Блиц Новини
Скандално твърдение в „Ергенът” накара българките да намразят Алек

кадри bTV Има и ли няма „проникване”? Този въпрос тормози феновете на „Ергенът” още от сряда вечер, когато Валерия подлуди имението с твърдението, че любовната игра между нея и Алек от игра си е станала същински акт. На кадрите в анонса на следващия епизод на любовното риалити се виждат разгорещени …

Блиц Новини
Козунаци от 2 до 100 лв на пазара

Кадри България он ер. Остава по-малко от месец до светлия празник Великден и темите за козунаци и яйца се завъртяха.  Увеличават се и проверките за качеството и цената на козунаците, казват от Сдружението за достъпна и качествена храна. Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като …

error: Content is protected !!