fbpx

Помилваният министър Петков пред протестиращите хора с увреждания: Държавата няма достатъчно ресурс

Изпълняването на исканията на хората с увреждания, които те поставят с протестите си под наслов „Системата ни убива“ изисква ангажирането на много голям финансов ресурс, който няма да се възприеме от обществото. Това каза в палатковия лагер на демонстрантите във Варна министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той посети мястото, където от дни се събират хора с увреждания и техните родители, за да се запознае подробно с техните искания. Повечето от тях заявиха, че е нужна цялостна реформа в сферата. Конкретните искания обаче са породени от рязкото спадане на подкрепата от държавата за лицата, навършили пълнолетие.

„Налага се постоянно да ходим и да се молим. Философията на процеса трябва да се промени. Тези увреждания не са моментно състояние, те са за цял живот“, обясни една от майките, която подчерта пред министъра, че е задължително да има индивидуална оценка на всеки един от случаите. „Помощта трябва да компенсира увреждането, за да може човекът да е част от обществото“, каза още тя.

външна реклама

Друг родител пък постави въпроса за това, че един и същи закон се тълкува по различен начин от местните власти в различните региони на България.

Министър Петков обясни, че финансирането на грижата за лицата с увреждания е вече изцяло от бюджета. Точно за това поставя пречки пред приемането на изискванията, залегнали в проекта за Закон за личната помощ. Във всеки един от предлаганите варианти държавата трябва да осигури финансиране, което не ѝ е по силите.

Бисер Петков увери протестиращите, че заедно с вицепремиера Томислав Дончев, който отговоря за електронното управление, министерството му работи за създаване не единен регистър на хората с увреждания, което е друго главно тяхно искане. „На много маста има някаква информация, целта е да я съберем“, призна министърът.

По главния въпрос – необходимостта от цялостна реформа в системата за подпомагане на хората с увреждания, той коментира, че тя няма как да стане за месец-два, а изисква дълъг процес, в който трябва да се внимава да не се допускат грешки.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

Проверка на факти! Съобщете ни, ако видите неточна информация в текста, за да извъшим проверка – vihrogon2018@gmail.com

Над 500 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Незабавни статии
Силата на духа: Млад татко оцеля след цяла година на апаратно дишане

Снимки: Фейсбук, Hayley Watts Баща, който беше описан като „един от най-болните досега“ пациенти с вируса в лондонската болница чак сега започна да диша без апарат, повече от година след като хвана вируса. 40-годишният Андрю Уотс от Бексли беше с един най-дългите престои на пациенти, които лекарите някога са виждали, …

Незабавни статии
Две сестри купиха къща и я направиха кръчма, но ужасът настъпи малко след това

Изображение гугъл мапс Лятото на миналата година две сестри от Морпет, Англия, купуват къща, в която правят питейно заведение. Още в началото собственичките и персонала изпадат в ужас от необяснимите събития, които се случват там. външна реклама Не само зловещите звуци нощем, които чуват сестрите, тъй като спят в апартамент …

Незабавни статии
Сашо Кадиев с шокиращи разкрития за ниските заплати на колегите си

кадри bTV, YouTube/The Jonathan Ross Show Сашо Кадиев направи шокиращи разкрития за ниските заплати на колегите си в Народния театър. Водещият на „Преди обед“ по bTV Александър Кадиев направи отрицателен коментар по повод очакването световната звезда Джон Малкович да режисира своя постановка в Народния театър „Иван Вазов“ през 2024 година. …