fbpx

Полицейска инспекторка проговори за рекордната плячка от 400 бона на ало бандити!

Блиц вече разказа за шокиращата телефонна измама в началото на юни, при която 65-годишна жена даде 400 бона на ало бандити. Измамена е по схемата „съдействие на полицията“ уж за залавяне на хакери и измамници.

Дни наред жертвата на обира обикаля адреси и оставя парите на части.  Първия ден – около 3000 лева при кофа за боклук на столичната улица „Гогол“.  На 3 юни, отново в същия район, оставя 104 000 лева, 30 000 евро и долари. Два дни по-късно на ул. „Цар Асен“ – още  210 000 лева. Полицията издирва извършителите.

Този случай не е единствен по мащаба си. През септември 2015 г. възрастна жена от село Първомай също даде на телефонни измамници над половин милион лева. Парите били прибрани в сейф, за който жената нямала ключ. Затова дала на мошениците ъглошайф, с който да разбият касата. Престъпниците й обяснили, че внукът ѝ е пострадал и се нуждае от спешна операция. Двама души бяха задържани по случая.

През декември 2016-а година 76-годишна жена от София даде над 100 000 лева. Както и в последния случай, жената дни наред давала различни суми на измамниците, докато в крайна сметка сумата набъбнала до 100 000 лева.  Случаите, в които става дума за по-малки суми са стотици, вероятно са хиляди и така се превръща в бизнес за милиони.

Това е най-успешната схема през последните години, при която се съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници или извършители на други престъпления. Често пъти тази схема е преплетена с класическите схеми на телефонните измами, а именно искане на пари за лечение на близък роднина. Често има и елемент на заплахата”, коментира в „Събуди се” гл. инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция”.

Измамниците станаха доста изобретателни и хората не могат да се ориентират. Ние често даваме информация за това как точно протича една измама, но често тя търпи различни модификации и всъщност това заблуждава хората, на които даваме съвети”, коментира още Падинкова.

Тя предупреди хората, че получат ли телефонно обаждане, при което независимо кой и по какъв повод им иска пари, значи задължително се касае за телефонна измама.

„Оказва се, че превантивната кампания на МВР и призивите да се съдейства на полицията всъщност се имплементира в сценариите на телефонните измамници”, допълни Златка Падинкова.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

Блиц Новини
Проф. Рачев: Хората тръгнаха по любимите ми камизолки заради температурите

Кадри БТВ Няколко дни с високи температури напомниха, че лятото не е далеч, но циклон ни върна в реалността като понижи температурите, дори и под обичайните за това време на годината. Динамично и хладно време, паднаха хубави валежи точно където трябва. Вече не се притесняваме за туризма по черноморието. Как …

error: Content is protected !!