Политолог: 2018-а не беше най-добрата за българите

Новини

Увеличаване на популизма, нарастващо безпокойство, свързано с климата, Брекзит, „жълти жилетки“ във Франция, с това беше белязана 2018 година. Сред хубавите вести оптимистите посочват новогодишната реч на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, след като в края на 2017-а Корейският полуостров бе под заплахата от ядрен апокалипсис.

Едва 22% от българите са оптимисти, че 2019 г. ще бъде по-добра от отминаващата година. Това показва проучване на „Галъп интернешъл“, проведено в периода между октомври и декември 2018 г.

Политологът Калоян Методиев определи днес пред БНР като „трагична за нас, българите“, отиващата си 2018 г.

Така започна и така свършва. Мисля, че данните, които излязоха вчера, са достатъчно показателни в подкрепа на моето твърдение, тоест оценката за управлението беше дадена от демографията – 40 хиляди новородени има тази година, което е исторически рекорд и можем да направим извода, че това е едно управление на смъртта. Не е имало падане под такъв минимум, каза той.

Това, което се случва с децата, семейството, е огледало на всичко, което се случва като качество на живот, като перспективи, като икономическо положение, като качество на въздуха, коментира политическият анализатор.

Докато в Европа се говори за общество без пластмаси, в България хората дишат рак от изгаряне на твърди отпадъци – проблем, който е решен на европейско ниво през 60-те години (на XX век), добави Калоян Методиев.

Според политолога това е резултатът от неработещ модел в управлението, концентрирано около ГЕРБ в последните години. Той смята, че в момента в опозиция е БСП в лицето на Корнелия Нинова, но не и цялата партия, защото в нея има групи, които се борят за участие във властта като коалиционен партньор.

Ако БСП беше истинска, пълнокръвна 100% алтернатива, това правителство щеше да си е отишло, каза Калоян Методиев.

Президентът от началото на годината до самия край пронизва с опозиционност, с алтернатива. И то по теми, които предизвикват адмирации, по теми, които в България са избутани на заден план, като свобода, демокрация, посочи той. И добави: „Много ми е обидно, защото в съседна Сърбия 70 хиляди души протестират за демокрация и свобода, докато в България нашият анализ – на социолози и политолози, почива на това как ще се вдигнат цените и как ще рефлектира това върху протестността на българина. Т.е. при нас, за съжаление, в момента са се свели нещата до чисто икономически и битови мотиви за участие в политиката“.

Според Калоян Методиев даже опозиционността на президента е малко.

„Още трябва…  Ние сме държава на дъното, какво има да се губи… Ти си последният ученик в класа. И да ти казват, че си №1 и че всичко е наред… или родителите ти нещо не са добре или нещо друго не е наред. След като си последен – на 27-28 място в ЕС, след като имаш такива демографски показатели, социални и икономически и други, като свобода на словото – няма индикатор, по който да не си изпаднал, значи имаш нужда от радикална промяна. И всичко, което разтърсва системата, е добре дошло и полезно“, каза той.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Телците да не планират пътувания, неприятни изненади за Рак

lamqta.com Овен Днес не е най-подходящия ден , в който да играете на самотен рицар и красиво да се отдалечавате по посока на залеза. Вместо това, по-добре общувайте повече със своите колеги, наблюдавайте ставащото и бъдете готови за всеки случай, ако например възникнат непредвидени обстоятелства или проблеми. Трябва да се …

Новини
Напрежение след протестите, замерят рейсове с бутилки

Напрежение се породи след двата протеста, които се проведоха пред президентството и Министерския съвет. Поддръжниците на ГЕРБ се изнесоха към автобусите си, с които да се приберат към градовете си. Протестиращите срещу правителството пък преградиха булевард „Васил Левски“ в близост до СУ „Климент Охридски“ и замеряха превозните средства с бутилки, …

Новини
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО, пише www.dnes.bg. „Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и …