fbpx

Под 1000 лева – към 60% от заплатите в Бюрата по труда. Има ли навити?

www.dnes.bg

Готвачът по-добре платен в София, отколкото в провинцията
Средно по 20 българи се борят за едно работно място в бюрата по труда. На областно ниво те варират – под 10 души в София и над 37 в Благоевград, става ясно от данните на eлeĸтpoнния пopтaл нa Aгeнция пo зaeтocттa е-тpyдoвa бopca.

На борсата са записани 214 266 души, а обявените позиции са малко над 10 000. Всеки втори кандидат за работа е между 30 и 49 г., а всеки четвърти е над 55 г.

Готвачът в столицата е по-добре платен, отколкото в провинцията, пише „Монитор“.

Месечната ставка в София е над 1000 лв., докато в Несебър, Велинград и Рила например е по 560 лв., в Стара Загора пък достига до 750 лв. Единствено Пловдив успява да догони столицата, където заплатата на готвач със стаж от 2 години достига хилядарка.

По-добре платени са в Поморие, които прибират по 1800 лв. в джоба си, но трябва да имат поне 5 години опит в кухнята. Подобна е и ситуацията със счетоводителите в София и в провинцията. Разлика в предлаганите заплащания при учителите в страната няма – по 920 лв.

59 на сто от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лв. Има и по-ниски възнаграждения от 560 лв., като те са за работно време под 8 часа. Най-често почасовата работа е за почистване на къщи или офиси или гледане на дете.

Традиционно с най-ниско заплащане са позициите, които не изискват квалификация, като бармани, сервитьори, портиери и продавачи, охранители и шивачи. Това означава, че при минимално възнаграждение от 560 лв., като средното за страната по данни на НСИ е 1135 лв, те взeмат 49% от средната заплата

Само 8% от безработните у нас са с начално образование, а 21% със средно. Тези, които имат образование и опит, пък могат да си намерят и добре платена работа. Заплатите при тях достигат до 3 хил. лв.. Точно толкова обещават на ИТ, които имат опит в разработването на софтуери и стаж над година.

Владеенето на Linux, скрипт езиците, както и английският са задължителни. Предимство за безработните компютърджии са аналитичността и уменията за отстраняване на дефектите на вече съществуващи програми. Със заплати между 1500 и 2000 бизнесът примамва продуктовите мениджъри, които ще се занимават с търговия или обслужване на клиенти и трябва да владеят английски и още един западен или славянски език.

Малко под половината от регистрираните в бюрата по труда знаят английски, като има и такива, които
говорят по-редки езици като арабски, норвежки и датски. Двойно по-висока е заплатата на международните шофьори.

Изчезващите професии като различни видове занаятчии и леяри също са над хилядарка.

80 на сто от предлаганите от Бюрата по труда договори са безсрочни.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

Блиц Новини
Луковит пропищя от щъркел, който кълве автомобили

Кадри Нова ТВ Малко комична история за агресивен щъркел разказаха хора от Луковит, но истинска. Те разказват, че животното кълве калници, сваля боята и нищо не може да го прогони от автомобилите. Щъркелът тормози Луковит и след завръщането си в града и поведението му дори ескалира. Часове след приземяването си …

Блиц Новини
Евгени Димитров – Маестрото: Търсим колоритни личности за „Бягство към победата“2

Кадри БТВ „Бягство към победата“ е едно риалити малко позабравено, тъй като минаха доста години от първото такова приключение, организирано и осъществено тогава от екипа на Слави Трифонов. Продуцентът му Евгени Димитров – Маестрото и отговорният редактор Йордан Свеженов споделиха любопитни подробности от подготовката в ефира на БТВ. Няма нито …

error: Content is protected !!