fbpx

Подсилете костите с 6 витамини и минерали

Изследванията показват, че в последните години все по-често се наблюдават здравословни проблеми, свързани с дефицита на някои важни нутриенти. Витамините и минералите са необходими не само за стимулиране на имунитета, но и за още редица значими процеси в тялото, както и за поддържането на костната система, пише „Фрамар“.

Рискът от отслабване на костите и остеопороза нараства значително след 50-годишна възраст, а за съжаление, този проблем понякога се проявява и при доста по-млади хора. Калцият играе водеща роля за подобряване на състоянието на костната система. Но освен това тялото има нужда от вещества, които осигуряват неговото усвояване, понижават деминерализацията и служат като градивни части на костната структура.

Костна структура

Ето кои са някои от основните витамини, минерали и съединения, които са необходими, за да имаме здрави кости.

1. Калций

Този елемент е от съществено значение за поддържане на доброто състояние на костите. Всъщност калцият е минералът, който е най-разпространен в човешкото тяло, а приемът му чрез храни и добавки помага за подсилване на костната структура.

2. Магнезий

Магнезият е нужен за пренасяне и усвояване на калция, което означава, че има есенциална роля за здравето на костите, а освен това неговото съдържание в костната тъкан е над 50%. Приемът на добри количества калций не е решаващ фактор, ако те не могат да бъдат адекватно използвани от организма, а магнезият помага именно за това. Нивото му е добре да бъде следено, защото магнезиевият дефицит е широко разпространен проблем.

3. Витамин D

За да може тялото да абсорбира добре калцият, който приемаме, се нуждаем и от доза витамин D. Той се синтезира предимно от слънчевата светлина, но понеже прекарваме голяма част от ежедневието си на закрито и използваме слънцезащитни продукти, не винаги успяваме да осигурим необходимото количество от него. Ако решите да използвате добавка, е добре да е под формата на витамин D3, който лесно се усвоява от организма.

Проблеми с костите

4. Калий

Някои биохимични реакции в тялото водят до отделяне на киселини, които повишават киселинността на вътрешната среда. Тези вещества се балансират от минерални соли, като тези на калия. Когато те са в достатъчно количество, не се налага да се извличат алкални съединения от костите.

5. Колаген и протеин

Това са две от градивните вещества на костната система, а освен това са необходими за поддържането на здрави мускули и стави. За здрави кости, особено с напредване на възрастта, е важно да се приема адекватно количество протеин, защото около половината от костната структура е базирана на него.

6. Омега-3

Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, подпомагат метаболизма и съдействат за предотвратяване на загубата на костна плътност. Освен това са нужни за усвояването на мастноразтворими вещества като витамин D. Балансът между Омега-3 и Омега-6 киселините е от съществено значение за поддържане на оптималното здраве на тялото.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: blog.paleohacks.com / americanbonehealth.org / theros.org.uk

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Hell's kitchen
Сарамандов вижда покойния си баща в лицето на шеф Ангелов

Кадри Нова ТВ Често виждаме сълзи в очите на на Сарамандов, за което си има болезнена и дълбоко лична причина, а именно загубата на неговия баща.​ Сладкарят Иван Сарамандов разказа за най-тежкия момент в живота си. Талантливият готвач внезапно е загубил баща си като тийнейджър и още не е преживял …

Блиц Новини
Ники Кънчев шашна играч в „Стани богат“: Не рискувай, бе, издумкай и трите жокера

Кадри: бТВ Офицерът към агенция за гранична и брегова охрана на ЕС Георги Димитров от Варна игра блестящо с благотворителна цел в „Стани богат“ и спечели 5000 лева. Той обяви, че ще дари сумата за популяризиране на ранна превенция за ранна диагностика на автоимунното заболяване, свързано с щитовидната жлеза. За …

Блиц Новини
Покрай Капките Джулиана Гани стана диджей

„Като две капки вода“ помогна на единствената участничка, която не е професионална певица или актриса, да добие популярност и повече хора да видят способностите й. Досега тя се представя повече от добре. Липсата на умения компенсира с много старание и упорита работа. Трудното е, не просто да изпееш или да …

error: Content is protected !!