Подсилете костите с 6 витамини и минерали

Новини

Изследванията показват, че в последните години все по-често се наблюдават здравословни проблеми, свързани с дефицита на някои важни нутриенти. Витамините и минералите са необходими не само за стимулиране на имунитета, но и за още редица значими процеси в тялото, както и за поддържането на костната система, пише „Фрамар“.

Рискът от отслабване на костите и остеопороза нараства значително след 50-годишна възраст, а за съжаление, този проблем понякога се проявява и при доста по-млади хора. Калцият играе водеща роля за подобряване на състоянието на костната система. Но освен това тялото има нужда от вещества, които осигуряват неговото усвояване, понижават деминерализацията и служат като градивни части на костната структура.

Костна структура

Ето кои са някои от основните витамини, минерали и съединения, които са необходими, за да имаме здрави кости.

1. Калций

Този елемент е от съществено значение за поддържане на доброто състояние на костите. Всъщност калцият е минералът, който е най-разпространен в човешкото тяло, а приемът му чрез храни и добавки помага за подсилване на костната структура.

2. Магнезий

Магнезият е нужен за пренасяне и усвояване на калция, което означава, че има есенциална роля за здравето на костите, а освен това неговото съдържание в костната тъкан е над 50%. Приемът на добри количества калций не е решаващ фактор, ако те не могат да бъдат адекватно използвани от организма, а магнезият помага именно за това. Нивото му е добре да бъде следено, защото магнезиевият дефицит е широко разпространен проблем.

3. Витамин D

За да може тялото да абсорбира добре калцият, който приемаме, се нуждаем и от доза витамин D. Той се синтезира предимно от слънчевата светлина, но понеже прекарваме голяма част от ежедневието си на закрито и използваме слънцезащитни продукти, не винаги успяваме да осигурим необходимото количество от него. Ако решите да използвате добавка, е добре да е под формата на витамин D3, който лесно се усвоява от организма.

Проблеми с костите

4. Калий

Някои биохимични реакции в тялото водят до отделяне на киселини, които повишават киселинността на вътрешната среда. Тези вещества се балансират от минерални соли, като тези на калия. Когато те са в достатъчно количество, не се налага да се извличат алкални съединения от костите.

5. Колаген и протеин

Това са две от градивните вещества на костната система, а освен това са необходими за поддържането на здрави мускули и стави. За здрави кости, особено с напредване на възрастта, е важно да се приема адекватно количество протеин, защото около половината от костната структура е базирана на него.

6. Омега-3

Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства, подпомагат метаболизма и съдействат за предотвратяване на загубата на костна плътност. Освен това са нужни за усвояването на мастноразтворими вещества като витамин D. Балансът между Омега-3 и Омега-6 киселините е от съществено значение за поддържане на оптималното здраве на тялото.

Редактор: Гергана Стоева
Източници: blog.paleohacks.com / americanbonehealth.org / theros.org.uk

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …