Поверия за Нова година и Васильовден, с които трябва да се съобразите

реклама

Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни.

На 31-ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

Трапезата е необходимо да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички. Ако сте от почитателите на морските дарове, се налага да се въздържате.

На този празник блюдата с раци и омари са забранени, за да не върви годината назад.

Ако посрещате Нова година в чужбина, означава, че ви очакват пътешествия и през идната. В новогодишната нощ в джобовете на дрехите ви трябва да дрънкат монети, за да сте здрави.

Едно от празничните поверия гласи, че жените е задължително  да са облечени в найновите си дрехи, за да запазят хубостта си и през новата година. Под облеклото пък да носят червено бельо – така ще им върви в любовта.

Народните поверия гласят, че ако на 31-ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. Ако небето е ясно и звездите се виждат, ще има много плодове в градината.

На Нова година и на Васильовден не се дават пари назаем, за да не излезе богатството от дома. На 1-ви януари не се изхвърля боклукът, за да не „избяга“ късметът. Ако някой кихне на празничната трапеза на Васильовден, е на хубаво.

 

И още:

 

Трябва да обърнете внимание какво ще облечете, кого ще целунете и кого ще поздравите …

Дори и да не сте суеверна личност, можете да спазите някои малки ритуали около Нова година.

Най-честите вярвания, когато става въпрос за правилата на поведение, на самия и първия ден от новата година (31 декември и 1-ви януари), за който се смята, че ще донесат щастие през следващата година са:

 

 

 

Новогодишна нощ

Когато става въпрос за празничната трапеза, според убеждението на някои култури, ако приготвяте ястие с месо, желателно е да не бъде пилешко или пуешко. Според някои народни вярвания, трябва са осигурите благосъстоянието да остане в дома ви, т.е. да не „лети“ от трапезата.

 

Работа

Стартирайте някаква символична работа през първия ден от Новата година, въпреки че е празник. Ако като подарък сте получили бележник, въведете дата, няколко изречения .

мислете за работа поне няколко минути този ден. Според вярванията, този акт символизира, че през следващата година ще имате достатъчно работа и че ще работите всичко сърце.

 

Целувки за щастие 

В полунощ, не забравяйте да споделите любовта с вашите близки. Това се счита за потвърждение, че в предстоящата година вашата любов и интимност ще продължи. …

 

С други

Червено за щастие Общоизвестно правило е, че за Нова година трябва да се облече нещо ново. За щастие в любовта, се смята, че е добре да се носи бельо в червен цвят.

Също така, има няколко вярвания, които се отнасят до неща, които не трябва да правите тези два дни:

 

И да не сте фен на SMS съобщения, телефони, изпращане на имейли … не забравяйте да поздравите за Нова година скъпи личности, както и да отговорите на честитките. С това символично правите стегната връзката, разработвате усещането за топлина и приятелство. В самото начало на годината, избягвайте да заемете пари. Символиката е ясна – показва, че през годината ще имате материални проблеми, т.е., че няма да имате достатъчно пари. Това убеждение със сигурност не се вписва в досегашната практика, а то е, че на 1 януари не трябва нищо да изнасяте от дома си. Въпреки че всички искаме да разменим бисквитки, различни десерти и ястия, които сме приготвили за новогодишната нощ, но според това убеждение не би трябвало да правите това. За някои пък прането или миенето е неприемливо на 1-ви януари. Смята се, че тези дейности трябва да бъдат сведени до мимимум, тъй като може да действат зле на здравето на домакините през следващата година. Също така, постарайте се да бъдете внимателни с чупливи предмети, тъй като счупеното се смята за предвестник на катастрофа. Известни са и няколко стари вярвания, които се отнасят до времето през същите дни. Ако през деня духа: Южен вятър – това е знак, че годината ще бъде добра и богата; Северен вятър – това е знак, че цялата година ще бъде студено и лошо време; Източен вятър – годината може да доведе до разногласия и проблеми. Ако времето на 1-ви януари е слънчево и ясно, без вятър, това е знак, че не се очаква весела и богата година.

 

За щастие, с парите

 

Малък ритуал – във всеки портфейл, което имате поставете по една банкнота. Това е знак, че следващата година ще бъде богата. Добър знак е също така да влезете в Новата година без дългове и неплатени сметки.

 

Бебета

Бебетата, родени на 1-ви януари се смятат за „деца на щастието“!

 

За жената

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Свещеници ръкопляскат на Борисов в църквата в Ловеч. Дадоха му орден заради даренията

реклама Кадър и видео: Бойко Борисов, фейсбук Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Ловеч. Този път неговата спирка е катедрален храм „Св.Св. Кирил и Методий“ в Ловеч. В самия храм свещениците ръкопляскаха на премиера. Бойко Борисов беше удостоен с орден от Ловчанската митрополия. Митрополит Гавриил благодари на министър-председателя за …

Новини
Христо Стоичков: Не може преди 5 години Бил Гейтс да каже, че 2020 година ще има пандемия

реклама Снимка инстаграм Хриcтo Cтoичкoв дaдe eкcклузивнo интeрвю зa прeдaвaнeтo „Кoд Cпoрт“ пo TV+. Кaмaтa oтдaвнa e чoвeк нa cвeтa. Живoтът му oтрeди пocтoяннo дa пътувa oт eдиния дo другия крaй нa плaнeтaтa и cлeд крaя нa нeгoвaтa зaбeлeжитeлнa кaриeрa. Eднo oбaчe нe ce прoмeня – нaвcякъдe e пocрeщaн кaтo …

Новини
2
Адвокат Хаджигенов: Ще ни арестуват, образували са дело за държавна измяна

реклама Снимка ФБ Eдин oт oргaнизaтoритe нa мaщaбнитe прoтecти cрeщу cтaтуквoтo и члeн нa „Oтрoвнoтo триo“ – aдвoкaт Никoлaй Хaджигeнoв, прeдупрeди oбщecтвeнocттa в coциaлнaтa мрeжa Fасеbооk, чe cрeщу нeгo и cъмишлeницитe му e oбрaзувaнo ceкрeтнo дeлo зa измянa и имa вeрoятнocт тe дa бъдaт aрecтувaни, съобщава „Факти„. Eтo кaквo нaпиca …