fbpx

Плевнелиев: Спрете безумното наливане на пари в МиГ-29

Радвам се, че най-после България показа, че има амбицията да се прости с отдавна остарели и несъюзнически отбранителни системи каквито са МиГ-29, обяви в интервю за БГНЕС бившият президент Росен Плевнелиев.

Плевнелиев участва в конференцията „Политиките на България в евроатлантическата реалност“, в която взеха участие бившият белгийски премиер и председател на ЕС Херман Ван Ромпой, експремиерът и настоящ конституционен съдия Филип Димитров, а също така посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

„Имаме МиГ-29 вече 30 години. При военен конфликт тези машини ще бъдат разпознати от нашите партньори като вражеска техника, а не като съюзническа. Освен, че МиГ-29 е остарял и несъвместим, ние наливаме пари в една бездънна каца. Дотук България е вложила над 600 млн. лева в поддържането на една стара и неспособна комуникационна техника“, заяви Плевнелиев и добави, че преди две години Албания е закупила 3D радари за 30 млн. долара.

Според него причината България да не го прави 20 години, най-вероятно се дължи на факта, че не иска да се прости със зависимостта от Москва.

„Заради липсата на решителни действия да се подменят МиГ-овете ние ставаме все по-малко конкурентноспособни. Като наливаме в тази каца без дъно, ние пречим на новата 5G мрежа да навлезе у нас. Губим възможността да имаме добър интернет и най-важната перспектива да бъдем конкурентноспособни“, смята Плевнелиев.

Попитан за мястото на България в ЕС, той каза, че доста години страната ни се е лутала и на това се дължи нейното изоставане в сравнение с държавите от Вишеградската четворка, които избраха своя път на развитие 7 години преди нас. Според Плевнелиев обаче днешните цифри, съпоставени с 1997 г. показват подема на България.

„Откакто сме започнали своя път в ЕС и НАТО през 1997 г. към днешна дата ние сме 5 пъти по-богати, имаме 5 пъти повече пари за здравеопазване, 4 пъти повече пари за образование, 7 пъти повече пари за пенсии. Брутният национален продукт на България през 1997 е бил 20 млрд. долара, днес е 60 млрд., което е три пъти повече. Брутният национален продукт на човек през 1997 е бил 1300 долара, днес той е 8500 долара“, добави още той.

Плевнелиев заяви още, че разбира аргументите на френския президент Еманюел Макрон, когато говори за реформа в Шенген и мигрантската вълна.

„Съгласен съм с Макрон, който казва, че всеки един от нас трябва да допринесе за решаване на тази криза, защото иначе няма да има работещо решение. Решението на всяка една криза, с която се сблъскваме в момента, е решението, работещо с консенсус. Няма половинчата демокрация, няма половин истина – имаме демокрация и истина или нямаме, нямаме половин върховенство на правото – или го има, или го няма. Надявам се европейските лидери да насочат прожекторите там, където има проблеми. За да решим един проблем, трябва да го осветлим“, подчерта той и заяви, че България е готова да влезе в чакалнята за еврозоната и банковия съюз, за който обаче няма чакалня.

Според него влизането ни в ERM II и банковия съюз са правилната посока, която трябва да следваме и именно това ще ни направи много по-стабилни. / Дунав Мост

 

Бащата на Росен,(Асн)сигурно е много Щастлив във гроба,защото е починал преди отрочето му да влезе в политиката.

ИДИ АНОНИМЧО ,ИДИ ДА ПОПИТАШ БАЩТА МУ АСЕН ! МОЖЕ ПЪК ДА ТИ РАСКАЖЕ , И ИНТЕРЕСНИ НЕЩТА ЗА МАЙКА ТИ ! ПЪК БЕЛКЕМ СТАНЕШ ИЗВЕСТЕН С НЕКОЙ ТАТКО РУСОФИЛ .
ДЖЕНДАР ЛИ, ДЖАНДАР ЛИ ?

ДАЛИ БАЩАТА НА РОСЕН АСЕН НЕ Е ПРЕИМЕНУВАЛСЕ АСАН,ЗАЩОТО РОСЕН Е ХАРАКТЕРНО ИМЕ ЗА ПОМАЦИ

Това беше най-слабия президент.Ако има война не дай Боже Вие смятате ,че тези, които съсипаха и потопиха в кръв Арабски те държави,ще ни спасят!?Не ви бива за политика и анализатор и по-добре да се навежда те пред вашите Господари

И той е американски агент какво да искаме от него

На майка ти в путката, кретен продажен! Говориш бавно пелтечейки, спокоен все едно са та ебали 1000 негри – избягали от лудницата!

6 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Наско от Б.Т.Р. разкри голяма драма с Ал Бано в „Капките”

кадри Нова телевизия Моментът, в който знаменития италиански певец Ал Бано излезе да пее със своето копие в „Като две капки вода”, ще се запомни като един от най-силните в този сезон на шоуто. В интервю за сутрешния блок на Нова телевизия обаче Наско от Б.Т.Р. разкри, че дуетът между …

Блиц Новини
Ники Кънчев: Жена ми заплаши, че ще ме остави на улицата

Кадри: бТВ Водещият на „Стани богат“ Ники Кънчев започна по необичаен начин телевизионната игра тази вечер. Той определи себе си като мислител и разкри какво му е заръчала неговата половинка. „Жена ми днес ме изпрати с думите: Не се прибирай, ако не дадеш най-после тези 100 000 лева на някой …

USA news
Do not dye Easter eggs this color

Easter is coming – that means it’s time to think about dyeing eggs. Traditionally, the best colors are red, burgundy and orange. Church does not forbid painting one of the main symbols of Easter in other colors, but it is better to avoid using dark shades. What colors are eggs …

error: Content is protected !!