Плевнелиев за Деси: Ако реши да се занимава с политика, няма да я спра

Новини

24chasa.bg

 

В Бавария им казвали „слънчевата двойка“, а в Китай – love story

Ако Деси Плевнелиева реши да се занимава с политика, съпругът й – Росен Плевнелиев, няма да я спре.

„Като мъжа до нея аз ще ѝ кажа само едно: “Чуй сърцето си. Не мозъка, не разума, сърцето. Ако сърцето ти казва да направиш това нещо, аз съм до теб”, разкрива президентът на републиката 2012 – 2017 г. в интервю пред „24 часа“, цитирани от Dnes.bg.

Сред инициативите, които двамата са започнали, са дарение за 2 бебета инвитро, учредяване на годишна стипендия за Американския университет и договорени инициативи с българите в чужбина като менторски часове и хъб за BG иновации в САЩ, каза още той.

На рождения си ден Плевнелиев помолил вместо подаръци гостите да пуснат дарение за ин витро процедури. „5950 лв. се събраха. Ние с Деси ще додадем още 4050 лв., за да станат общо 10 000 лв. Ще изберем такива, които нямат право на повече опити инвитро, финансирани от държавата“, обясни Плевнелиев.

„Направих фондация – “Решения за бъдещето”, която е финансирана основно със собствени средства. Целта е да помогнем наболели проблеми на българското общество да намерят решение“, каза още той.

А като първи приоритет посочи българите в чужбина: „Аз съм единственият държавен глава, който се ползва от правото си на референдум, като с референдума за електронно дистанционно гласуване исках да овластя българите, където и да са те по света, да могат да гласуват и да променят бъдещето на страната. Те много ме обичат, аз много ги обичам и сега започваме проект заедно с Българската асоциация за дялово и рисково финансиране и с фондация “Америка за България”, в който търсим възможността да стигнем до българските общности, където и да са те по света.“

За целта ще се използва опита на Ирландия и Израел, които „имат феноменални механизми как да интегрират собствените си граждани“.

Плевнелиеви искат да активират и дарителските кампании. „Самите ние с моята съпруга даваме немалко. Нямаме амбициите да бъдем квалифицирани като някакви новобогаташи, които искат да парадират със състоянието си. Имаме амбицията да споделим, да дадем, да помогнем с каквото можем“, даде за пример той.

Със съпругата му даряват по 12 000 лева на година за стипендия за българин, който не може да си позволи добро образование у нас.

Човек остава в историята не с това, което е взел, а с това, което е дал, убеден е той.

 

Цялото интервю ТУК

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Безплатно тестване по домовете започват в Гърция

Гърция започва днес тестване по домовете на хора в райони с предполагаем по-висок риск от разпространение на Ковид-19. В действие влизат 500 мобилни екипа от специалисти. Тестването ще бъде безплатно, пише www.bgonair.bg. Правителството финансира с 11 милиона евро Националната организация за обществено здраве, която е изпълнител на програмата. Изборът на …

Новини
С над 250 млн. лв. са задлъжнели туроператорите на своите клиенти

Отменените организирани пътувания са над 200 000 заради разпространението на коронавируса, показва проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АББТА), проведено сред 105 от членовете на организацията в периода 4-6 април. От организацията поясняват, че изследването представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар, пише „Монитор„. На база …

Новини
Прогноза за времето по Цветница и Великден

Все по-топло време ни очаква през следващите дни. Повишение на температурите се очаква над цялата страна. За района на гр. София, ще варират между 13 и 18 градуса, като по-чувствително захлаждане се очаква около 15 април. След това температурите отново тръгват нагоре и по празниците ще бъде топло с незначителни …