Печалбата на банките в края на септември се е увеличила с 40% на годишна база

Новини
1

www.investor.bg

Данните на БНБ показват, че за три месеца брутният размер на необслужваните заеми в банковата система намалява с още 306 млн. лева
Печалбата на банковата система към 30 септември възлиза 1,22 млрд. лв., докато година по-рано тя е била 872 млн. лв. Това сочи ръст на годишна база от близо 40% (39,9%), показват изчисленията на Investor.bg въз основа на новите данни, публикувани от Българската народна банка (БНБ).

В края на септември размерът на собствения капитал в баланса на банковата система възлиза на 12,5 млрд. лв.

През третото тримесечие на тази година той се увеличава с 3,7% (441 млн. лв.) главно поради нарастването на печалбата.

Към 30 септември активите на банковата система достигат 103,2 млрд. лв., като нарастването им спрямо края на второто тримесечие е с 3,1% (3,1 млрд. лв.), като е формирано основно от балансовата сума на кредитите и авансите.

Увеличават се също портфейлите с ценни книжа (със 150 млн. лв., 1,1% на тримесечна база), главно дълговите ценни книжа, както и общият размер на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане (със 141 млн. лв., 0,7%).

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за периода от девет месеца са 348 млн. лв. (при 549 млн. лв. година по-рано).

През третото тримесечие на 2018 г. депозитите се увеличават с темп, сходен с отчетения през предходното тримесечие. Брутните кредити и аванси нарастват с 3,2% (2,7 млрд. лв) спрямо края на юни.

В брутния кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличават всички видове вземания.

Кредитите за фирмите и домакинствата са съответно с 1,6% (537 млн. лв.) и с 1,8% (375 млн. лв.) повече спрямо края на юни.

В централната банка отчитат, че нарастват вземанията от сектор „Държавно управление“ с 97 млн. лв. (15,7%), а тези от други финансови предприятия – с 414 млн. лв. (15,2%).

През третото тримесечие на тази година продължава тенденцията към намаление на размера и на дела на необслужваните кредити и аванси.

Данните на БНБ показват, че в края на септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система възлиза на 7,396 млрд. лв., като намалява с 306 млн. лева, като делът му в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 8,5% (при 9,1% в края на юни).

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата за тази класификационна категория обезценка) намалява в периода юли-септември до 3,394 млрд. лв. и съставлява 4,1% от общата нетна стойност на кредитите и авансите (при 4,4% в края на юни).

При депозитите през третото тримесечие е отчетено нарастване с 2,8% (2,4 млрд. лв.) до 88,6 млрд. лева. Прирастът се дължи основно на вложенията на бизнеса и домакинствата, които са съответно с 5,7% (1,4 млрд. лв.) и с 2% (1млрд. лв.) повече спрямо края на юни.

Ликвидният буфер на банковата система възлиза на 26 млрд. лв. в края на септември, като отбелязва увеличение с 5,8% (1,4 млрд. лв.) спрямо юни 2018 г., се вижда от от отчета на БНБ в края на септември.

Отношението на ликвидно покритие достига 322,2% в края на третото тримесечие.

loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Богатството на Илън Мъск се увеличи с 6 милиарда долара само за ден

Илън Мъск стана седмият най-богат човек в света. Състоянието на създателя на „Тесла” се е увеличило с повече от 6 милиарда долара само в петък. Причината е, че акциите на компанията му скочиха драстично, предаде Нова телевизия. Така 49-годишният милиардер, който е основен акционер и в космическата компания SpaceX, задмина …

Новини
Томислав Дончев: Президентът поиска цялата власт, но какво ще прави с нея?

Правителствното не иска оставката на президента, това обяви вицепремиерът Томислав Дончев. „Това би ни вкарало в още по-институционална криза. Искам той да си изкара мандата. Въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите, които той изразява публично“, каза той. Дончев обаче постави няколко въпроса, породени от днешното изказване на …

Новини
Съвет от специалисти: Преборилите коронавируса да спрат пушенето

Пациентите, преболедували коронавирусна инфекция, трябва задължително да спрат цигарите под всякаква форма, ако искат да опазят белите си дробове от трайните увреждания, които последствията от вируса могат да причинят. Това съветват руски пулмолози, предаде Actualno.com Пушенето – макар и с неговите алтернативни варианти като наргилета, електронни цигари и наргилета може …