fbpx

Печалбата на банките в края на септември се е увеличила с 40% на годишна база

външна реклама

www.investor.bg

Данните на БНБ показват, че за три месеца брутният размер на необслужваните заеми в банковата система намалява с още 306 млн. лева
Печалбата на банковата система към 30 септември възлиза 1,22 млрд. лв., докато година по-рано тя е била 872 млн. лв. Това сочи ръст на годишна база от близо 40% (39,9%), показват изчисленията на Investor.bg въз основа на новите данни, публикувани от Българската народна банка (БНБ).

В края на септември размерът на собствения капитал в баланса на банковата система възлиза на 12,5 млрд. лв.

външна реклама

През третото тримесечие на тази година той се увеличава с 3,7% (441 млн. лв.) главно поради нарастването на печалбата.

Към 30 септември активите на банковата система достигат 103,2 млрд. лв., като нарастването им спрямо края на второто тримесечие е с 3,1% (3,1 млрд. лв.), като е формирано основно от балансовата сума на кредитите и авансите.

Увеличават се също портфейлите с ценни книжа (със 150 млн. лв., 1,1% на тримесечна база), главно дълговите ценни книжа, както и общият размер на позицията пари, парични салда при централни банки и други депозити на виждане (със 141 млн. лв., 0,7%).

Разходите за обезценка на финансови активи, които не се отчитат по справедлива стойност в печалбата или загубата, за периода от девет месеца са 348 млн. лв. (при 549 млн. лв. година по-рано).

През третото тримесечие на 2018 г. депозитите се увеличават с темп, сходен с отчетения през предходното тримесечие. Брутните кредити и аванси нарастват с 3,2% (2,7 млрд. лв) спрямо края на юни.

В брутния кредитен портфейл (без кредитите и авансите за секторите централни банки и кредитни институции) се увеличават всички видове вземания.

Кредитите за фирмите и домакинствата са съответно с 1,6% (537 млн. лв.) и с 1,8% (375 млн. лв.) повече спрямо края на юни.

В централната банка отчитат, че нарастват вземанията от сектор „Държавно управление“ с 97 млн. лв. (15,7%), а тези от други финансови предприятия – с 414 млн. лв. (15,2%).

През третото тримесечие на тази година продължава тенденцията към намаление на размера и на дела на необслужваните кредити и аванси.

Данните на БНБ показват, че в края на септември брутният размер на необслужваните кредити и аванси в банковата система възлиза на 7,396 млрд. лв., като намалява с 306 млн. лева, като делът му в общата сума на брутните кредити и аванси намалява до 8,5% (при 9,1% в края на юни).

Нетната стойност на необслужваните кредити и аванси (след приспадане на присъщата за тази класификационна категория обезценка) намалява в периода юли-септември до 3,394 млрд. лв. и съставлява 4,1% от общата нетна стойност на кредитите и авансите (при 4,4% в края на юни).

При депозитите през третото тримесечие е отчетено нарастване с 2,8% (2,4 млрд. лв.) до 88,6 млрд. лева. Прирастът се дължи основно на вложенията на бизнеса и домакинствата, които са съответно с 5,7% (1,4 млрд. лв.) и с 2% (1млрд. лв.) повече спрямо края на юни.

Ликвидният буфер на банковата система възлиза на 26 млрд. лв. в края на септември, като отбелязва увеличение с 5,8% (1,4 млрд. лв.) спрямо юни 2018 г., се вижда от от отчета на БНБ в края на септември.

Отношението на ликвидно покритие достига 322,2% в края на третото тримесечие.

Рекламирай изгодно във Vihrogon.bg

900 хиляди души посещават средно на месец Vihrogon.bg. Предлагаме много изгодно изскачащ рекламен банер на всяка отворена страница на Цена на ден 40 лева на 50 % ротация или 80 лева за 100 %. Рекламна публикация при нас струва 40 лева. Цените са без ДДС. За контакт vihrogon2018@gmail.com

външна реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
„Росенец“ вече официално е плаж

външна реклама Снимка ФБ След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи, е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж. Плажът в „Росенец“, за който имаше масов протест през миналото …

Новини
ДПС няма да подкрепи кабинет на партиите, загубили изборите

външна реклама Кадър видео Нова ТВ ДПС имахме възможност още вечерта след изборите да изразим нашата оценка за изборите. Ние разчитаме вота на българите като ясно изразена воля за промяна. Да спрем омразата, разделението, арогантността в политиката. Да възстановим политическата нормалност, демокрацията в България и да дадем рестарт на държавността. …

Новини
Отиде си проф. д-р Мими Стойчева

външна реклама Тъжната вест съобщават от академичната общност в Бургас, която изгуби голямо име в сферата на медицината – проф. д-р Мими Стойчева. Тя беше ръководител на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. По повод нейната кончина, кметът Димитър Николов изразява своите съболезнования към близките, колегите и приятелите …