Пет предубеждения, които ни спъват в живота

реклама

profit.bg

Всеки път правим едни и същи грешки – не бихте ли искали да престанете да го правите? Този въпрос задава семейният психолог Наталия Гаевская.

Предубеждението може да се определи като фантазия, илюзия, в която човек безусловно вярва, и всички изводи и постъпки се ръководят от нея.

Гаевская е събрала на едно място няколко типични и разпространени предубеждения.

1. „Той с другите се държи така, а с мен е истински и различен“
Това предубеждение е характерно за младите момичета и жени, които са склонни да идеализират партньора, като не забелязват и откровено игнорират характера му.

Ако си въобразявате, че виждате у някого нещо, което други не виждат, то по всяка вероятност ви сте в грешка. Не ви очаква нищо повече от разочарование. Имайте предвид, че в един прекрасен ден бялото ще се окаже черно.

2. „Трябва да можем да споделяме с другите“
А също така да им имаме доверие, да следваме волята им и т.н. На първо място трябва да се уповавате на себе си. Също така, съветва психологът, да умеем да слушаме интуицията си и да защитаваме и да отстояваме собствените си интереси.

Да се доверяваме на хора, които нееднократно са доказвали надеждността на своите постъпки.

3. „Правя всичко за теб, тъй като искам най-доброто за теб“
Действително ли мислите, че някой е способен да знае какво е най-добро за вас? Да, той съществува – това сте вие. За да бъдем обективни, ще подчертаем – дори вие понякога не сте 100% обективни кой вариант е най-добрият.

Когато чуете тази фраза, можете спокойно да се завъртите на 180 градуса и да не се обръщате назад.

4. „Той/тя просто е такъв/такава“
С такива думи можете да оправдаете на практика всичко – от лошо настроение до неспазени договорки.

5. „Всеки има право на своя гледна точка“
Стига да не забравяме, че докато не ви я поискат, по-добре да я задържите за себе си. Психологът съветва да не бързаме да „ощастливяваме“ околните със собствените си изводи.

реклама
loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
МВР за детето в Якоруда: Намерихме го в гората на 13 км от дома му, родителите не дават никаква информация

реклама Изчезналият 2-годишен Мехмед от Якоруда е намерен сам в гората, близо до съседното село. Това е на 13 км от дома му. Тепърва всички детайли по случая ще се изясняват. Това съобщиха местните органи на реда, пише eurocom.bg.   „Здравословното му състояние по първоначални данни е добро. Живо и …

Новини
LifeOnline: Софи Маринова пак ще пее в „Капките“

реклама Снимка ФБ Макар и до старта на „Като две капки вода 9“ да има поне половин година, вече текат преговори с участниците. В ход е и цялостен план за шоуто, което забавлява младо и старо пред екрана по три месеца през пролетта. Първият сигурен участник е Софи Маринова, научи …

Новини
Бойко Борисов: Засега да, правителството остава в този формат

реклама Кадър видео ФБ Засега да, правителството остава в този формат. Вижте, всичко може да се направи в името на България, но когато има диалог, когато има нормално мислещи политици, които вземат предвид мнението на другите. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Бойков, който инспектира строежа на магистрала „Хемус“, пише …