Петър Стоянов с оценка за Прехода: Постигнахме много, всичко се промени за добро

Новини
1

За Прехода мога да кажа, че много постигнахме, всичко се промени и то за добро, независимо от изкусителните подмятания колко сме изгубили. Защото по онова време българите трябваше да чакат с часове на опашки за банани и портокали. Това коментира в предаването “Панорама“ в ефира на БНТ бившият президент на страната Петър Стоянов /1997-2002/, пише Novini.bg.

,,Смятам, че се отървахме от живота в лъжата, а това е невероятно много. Стандартът на живот е в пряка зависимост от зачитането на законите, борбата с корупцията, защото това са все неща, които деморализиат цяла една нация. Така че думата преход за мен съвършено незаслужено е станала мръсна дума. Младите напускат България и отиват в Европа – Париж, Берлин, Лондон, Амстердам, но те не напускат заради нас, първото поколение демократични политици, а защото не въведохме европейските ценности с достатъчна твърдост и те сега заминават за Западна Европа в търсене на повече справедливост и по-малко корупция“, обясни още Стоянов.

,Хората, които обитаваме Европа, се страхуваме да не бъдем заслепени от безсмъртието на европейската цивилизация, мислейки си, че никога няма да я застигне съдбата на Спарта или Рим. Проблемът е, че не се мисли за Европа от цивилизационна гледна точка, а силата на Европа лежи на два стълба и това са плурализмът и критическото мислене“, допълни още бившият ни държавен глава.

,,Може би е непосилно за хората да прогнозират какво ще се случи в бъдещето и как ще се развият събитията през следващите 20, 30 или 50 години, но трябва да работим за доброто“, завърши Петър Стоянов.

loading...

В личен план т. нар. „преход“ за него завърши още в началото му. Когато като галено дете на ДС бе внедрен в средите на пръкналите се изневиделица „демократи“ и „дисиденти“. Невзрачен провинциален адвокат с уклон към песните за аления мак самотен нейде и т.н. За да се „развие“ до зам.- министър на правосъдието, а по-късно – „О, времена, о нрави!“ – и в президент. Първа ниЗка проба на онова, което до неотдавна имахме като такова – един вид негов предтеча. С доказано виновно съучастие в демонтирането на държавата и нейните институции, в разграбването на общото богатство /“Иване, кажи си!“/; с доказана военнопрестъпна вина по отношение на Югославия, бомбардирана от носителите на „новия цивилизационен избор“, налаган ракетно с обеднен уран. Това само е достатъчно да бъде съден и осъден ефективно. Днешният властелин на Родопите и нейните гори, които превръща в зелено. Не в шумки от габър, а в зелени гущери.

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Перничани поискаха оставката на Борисов на протест в центъра на София

Кадър: „Нова телевизия“ Жителите на Перник, които излязоха на протест в центъра на София заради водната криза в града, поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова, предаде БНР. За днес протестът приключи, но организаторите обявиха, че в понеделник ще се съберат в 12 часа пред …

Новини
Всеки трети българин не може да се плати сметките навреме

Всеки трети българин не може да  плаща сметките си навреме. Данните са на Евростат, а ето и точният процент- 30.1 на сто от българите имат затруднения, предаде NOVA. Най-често проблемите са свързани с плащането на битовите сметки като отопление, електричество, вода, телефон и газ. Къде обаче се нареждаме на картата …

Новини
Прогноза на Meteo Balkans: Времето се влошава, очакват се валежи

Карта Meteo Balkans През следващите 48 часа времето у нас постепенно ще се влошава, очаква се преминаването на циклон южно от България, съобщи Meteo Balkans. По-значителни валежи очакваме над Западна и Югозападна България, както общото количество валежи за тези райони ще са между 25 – 30 л/кв.м. За съжаление валежите от сняг на …