Петър Стойчев: Първоначално усещаш несравним студ, после всичко минава като на сън

Новини

kanal3.bg

Той отказал да продаде екипа от историческото си плуване в Антарктида

Победителят в първия по рода си плувен маратон на Антарктида Петър Стойчев даде първа пресконференция на българска земя в столичния басейн „Спартак“, която Канал 3 излъчи пряко. 

Българинът и неговият екип тръгнаха за Ледения континент на 5 ноември с кораб, а самото екстремно плуване в убийствено студените води се извърши на 24-ти. Стойчев призна, че най-голямата трудност за него е била именно продължителността на експедицията и постоянно променящото се време.

„Времето на континента се променяше през 15 минути и не можеш да си направиш план за действие. Гледаш, че е слънчево, а след малко започва да вали сняг и да духа силен студен вятър. Тази неяснота водеше до напрежение сред всички участници и допълнително те изморяваше. Отделно трябваше да се справим с морската болест, ниските температури и непредсказуемото време“, призна Стойчев.

За самото състезание плувецът сподели, че участниците са били разделени на две серии, а самият той е бил в по-силната втора. „Преди да стартираме ни измериха температурата и после влязохме във водата. Първоначално усещаш несравним студ и инстинктивно се свиваш, но след това всичко преминава като на сън. Не усещах студа като излязох и възстановяването ми премина добре. Радвам се, че приключи това напрежение“, поясни за маратонското плуване Стойчев.

Той призна, че след плуването на кораба е имало търг с предмети и му е било предложено да продаде екипа, с който печели състезанието. Стойчев обаче отказва с мотива, че банският му трябва да бъде изложен в Музея на спорта в България. 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Проф. Костов: Епидемията от коранавирус у нас затихва

„Епидемията у нас затихва. Това се вижда ясно от репродуктивното число на коронавируса, така и от данните на щаба“. Това заяви проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, в „Още от деня“ по БНТ. “В Европа нещата вървят по-добре, отколкото преди месец. Надяваме се, че с мерките, които вземаме – …

Новини
Хороскоп за 2 юни: Активен ден за Лъв, Стрелците да се запасят с търпение

lamqta.com Овен Днес можете не само приятно да прекарате времето, но и да постигнете значителни промени в личния си живот, които ще бъдат с положителен знак. Наистина, за това ще са нужни търпение и предпазливост, но за щастие тези чувства в момента не са Ви чужди. Вие сте малко по-сериозни …

Новини
Маските в ресторантите ще са задължителни само за персонала

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите на ресторантите и кафенетата, чиито закрити части имат право да работят от днес. Това се разбира от указания на здравния министър към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството, пише Дневник. В заведенията личните предпазни средства – маски, …