Петър Стойчев: Първоначално усещаш несравним студ, после всичко минава като на сън

Новини

kanal3.bg

Той отказал да продаде екипа от историческото си плуване в Антарктида

Победителят в първия по рода си плувен маратон на Антарктида Петър Стойчев даде първа пресконференция на българска земя в столичния басейн „Спартак“, която Канал 3 излъчи пряко. 

Българинът и неговият екип тръгнаха за Ледения континент на 5 ноември с кораб, а самото екстремно плуване в убийствено студените води се извърши на 24-ти. Стойчев призна, че най-голямата трудност за него е била именно продължителността на експедицията и постоянно променящото се време.

„Времето на континента се променяше през 15 минути и не можеш да си направиш план за действие. Гледаш, че е слънчево, а след малко започва да вали сняг и да духа силен студен вятър. Тази неяснота водеше до напрежение сред всички участници и допълнително те изморяваше. Отделно трябваше да се справим с морската болест, ниските температури и непредсказуемото време“, призна Стойчев.

За самото състезание плувецът сподели, че участниците са били разделени на две серии, а самият той е бил в по-силната втора. „Преди да стартираме ни измериха температурата и после влязохме във водата. Първоначално усещаш несравним студ и инстинктивно се свиваш, но след това всичко преминава като на сън. Не усещах студа като излязох и възстановяването ми премина добре. Радвам се, че приключи това напрежение“, поясни за маратонското плуване Стойчев.

Той призна, че след плуването на кораба е имало търг с предмети и му е било предложено да продаде екипа, с който печели състезанието. Стойчев обаче отказва с мотива, че банският му трябва да бъде изложен в Музея на спорта в България. 

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Средната месечна работна заплата за област Разград достигна 1109 лв.

Средната месечна работна заплата за област Разград през третото тримесечие на годината достигна 1109 лева. Това съобщават от отдел „Статистически изследвания“ към Териториалното статистическо бюро – Север. Спрямо предходното тримесечие увеличението е със 7,4 на сто, а в сравнение със същия период на миналата година нараства с 10,7 процента. В …

Новини
Владимир Колев-Несито и Пламен Бакалов са баровците със суперколите

Строителният предприемач Владимир Колев-Несито и ресторантьорът Пламен Бакалов са собствениците на двата супер автомобила, които днес бяха регистрирани в КАТ Бургас, научи Флагман.бг от изключително достоверен източник. Както писахме регистрацията на двете коли, чиято обща стойност е над 1,1 млн.лева. Зад волана на ултраскъпото Ламборгини Урус ще седне Владимир Колев. …

Новини
Германски учен: България и фаталните последици от реституцията на земи

Проф. Клаус Рот от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ дълго време изследва социално-икономическите промени в селските райони на България в сравнение със случващото се във фермерските краища на бившата ГДР. В интервю за Дойче веле изследователят посочва основните причини за обезлюдяването на българските села и за проблемите в аграрния сектор на …