fbpx

Пенсионерите бяха финансово ощетени от депутатите

Депутатите с 15 гласа „против“ и 81 „въздържал се“ отхвърлиха предложението на БСП за преизчисляване на всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 юни 2016 г. Преизчисляването да е периодично, поне на четири години, предвиждаха вносителите на промените в Кодекса за социално осигуряване, съобщи Блиц.

За проекта бяха 76 народни представители – от БСП, „Обединени патриоти“ и „Воля“.

Според авторите на текстовете преизчисляването на пенсиите със средния осигурителен доход за 2015 г. би изчистило частично проблемите с неравнопоставеността. Така при линия на бедността за 2019 г. 348 лв. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли ще стане 219 лв., а средната пенсия ще е около 386 лв. В противен случай ще се задълбочи още повече проблемът с един от основните принципи на осигуряването, какъвто е принципът на равнопоставеността на осигурените лица, посочват от левицата. Според мотивите немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване.

В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години. Бедните възрастни хора са се увеличили от 22,6% през 2014 г. на 29,2% през 2018 г. Над 1,3 млн. пенсионери 60% от общия брой са с пенсии под границата на бедността. В същото време не се предвижда никаква съществена промяна в размера на пенсиите, освен ежегодното осъвременяване от 1 юли, се обосновават от левицата. Георги Гьоков, БСП, един от вносителите на законопроекта, подчерта, че тези хора са останали на произвола на съдбата. ГЕРБ управлява десет години, но нищо не направи за пенсионерите, освен традиционното осъвременяване на пенсиите с инфлацията, каза той. Вярвам в искрените намерения на ГЕРБ, хайде предложете нещо, освен тези 2,5 процента, обърна се той към управляващите. За едни самолети можем да актуализираме бюджета, а за българските пенсионери – не можем, коментира Гьоков.

Светлана Ангелова от ГЕРБ, зам.-председател на социалната комисия, отговори, че през 2014г., когато на власт са социалистите, от 1 юли доходите на пенсионерите са увеличени с 2,4%. Според нея изоставането на пенсиите е заложено още с приемането на Кодекса за социално осигуряване. Ако бъде одобрено сега предложението на БСП, автоматично се отива към дефицит на пенсионната ни система, изтъкна Ангелова. „В топ 7 сме по най-ниски разходи за пенсии в ЕС“, изтъкна Виолета Желева от БСП. Колежката й Весела Лечева напомни на патриотите, че са спечели гласове с обещанието за 300 лв. пенсия, но днес си мълчат. „Предложението на левицата е за 1 286 985 милиона пенсионери, какво казваме на останалия милион пенсионери“, коментира председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС.

По думите му предложението има изключително висока фискална цена, затова ще трябва да се търси източник на финансиране. „Европейската комисия ни съветва да има адекватност на пенсиите, но и финансова стабилност“, припомни Адемов. Той предложи на базата на подоходен (имотен) критерий тези хора да бъдат подкрепени със специален фонд.

Вижте какво, господа депутати, които не знаете какво правите. Няма да повтарям за разликите в размера на пенсиите, при едни и същи показатели, като еднакъв стаж, еднакъв индивидуален коефициент. Разликата е поради по-високия среден осигурителен доход сега, който е 991 лв. за м. април 2019 и м. април 2008, когато беше 430 лв. който е осигурителния доход, с който се пенсионирах. От тогава до момента, вече повече от 11 години продължавам да работя в производството. И ако съм жив и здрав, ще продължавам, до когато съм необходим…Сметката е проста 991/430, повече от два пъти!?!По-точно 230%???Два пъти и нещо, не 2% или 20%.!?! През тези 11 години НОИ и държавата, са получили от мен и работодателя ми за осигуровки и ДОД сумата от над 55000 български лв. Получил съм за допълнителния ми стаж , 5500 лв. с натрупване, като корекция на размера на пенсията ми, около 8 до 10 лв. месечно, средно с около 2%, годишно???Разликата е 10 пъти,/ взети, върнати/??? Десет пъти???И пенсията ми е чувствително по-малка от наскоро пенсиониралите се с моя индивидуален коефициент и по-малък трудов стаж, примерно 40 години, какъвто беше стажа ми при пенсионирането. Заради, разликата в размера на средния осигурителен доход, за който аз имам немалък принос, защото съм работил наравно, с не пенсионерите Ако Вие господа депутати сте бавноразвиващи или ненормални, защо смятате, че ние „трева пасем“!?!Ако отново продължавате да упорствате, при първия удобен случай, ще Ви се случи нещо лошо, Господ ще ви накаже??? Хората вече не издържат на глупостите Ви. Вземете се в ръце!?!

Kraino vreme e da im pokajem 4e i nie sme hora .ne opitni vle4ugi.

Настоявам за осъвременяване на пенсиите ,защото и ние сме хора и искаме достойни старини ! Защото вие ,,управляващи,, ,които нито един ден нямате трудов стаж и потни вода не сте пили ,а лапате като за ,,световно,, нямате нито 2 усти ,нито 2 тумбака ,нито 2 г*за ,а и с нищо не показахте загриженост и не заслужавате парите , с които ни ограбвате най-безрамно ! Днес е 182г. от рождението на Левски , този светец ,за разлика от вас ,които сте черни като смъртта ! На този ден 3 пъти ви проклинам и съм сигурна ,че много скоро ще си ,,платите,, за геноцида спрямо нас и целия български народ ! Да бъде ! Амин !

Дано някой от онези „умници,„го прочете и да го порьзмисли малко

Как ще се отьрвем бе хора от тия вличуги крайно време е или много им стана

Такива да четът няма защото сит на гладен не вярва

Много сме заспали всички пенсионери !
До кога бе хора ще търпим ?
Това ли заслужаваме ! Нямаме ли капка достойнство ?
Събудете се иначе, не ни чака нищо добро, ще си мрем „марцина“ : забравени, болни, гладни и изнасилвани !
Та депутатите всеки божи ден ни изнасилват !
Дайте и ние да покажем ,че не сме Рая, която да грабят, убиват и унищожават!

Николай Давидов, Ти си Корав Българин и все ще съумееш да заделиш някой лев и за „КАЛАШНИК“ !!? Купи си от следващите спестявания повечко патрони,че да намалим броя на „демократите“,щото малоумниците се въдят като зайци !!!

Какво друго очаквахте!?Куци, сакати, със зъби, без зъби, болни и мършави защо мълчите!!!???Докога.Събудете се.

Чудновати неща има в тази „демократична държавичка“. Полковникът от време оно получава по-ниска пенсия от фатмака, пенсиониран сега. Директорът някога, получава по-ниска пенсия от служителя си, пенсиониран сега.
Пълна каша е в главите на пенсиониращите. Неадекватност в сложния възел, който сами заплетоха. :00 лева получава обисвоменна служителка без техническо или специално образование, а нейния бивш началник, пенсиониран преди 15 годни, технически образован, носил отговорност за милиони левове техника и същевременно ръководил екипа, получава почти наполовина – 480 лева.
Изглежда толкова им е пипето , та немогат да пресметнат, какво са натворили.

12 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

Hell's kitchen
Никол оцеля, ще готви в Хелс китчън

Кадри Нова ТВ Инфарктна за участниците резервация беше тази в последния епизод на Хелс китчън. Като водещи на двете кухни застанаха двама от най-добре представящите се, а именно Никол и Славейко. Борбата бе ожесточена и двата отбора завършиха на 2 секунди разлика. Според правилата Никол трябваше да напусне състезанието, но …

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

error: Content is protected !!