fbpx

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

automedia.investor.bg

Един прост начин да се опази колата от отмъкване

Почти всички съвременни автомобили автомобили се отварят и затварят с помощта на електронен ключ. В някои случаи на собственика дори не му се налага да прави каквото и да е – нужно е само да се доближи до колата, а ключът може да бъде в джоба или чантата му.

Парче кухненско фолио спасява автомобила от кражба

Стартирането на двигателя също се извършва от разстояние, като с тази функция разполагат дори транспортни средства с по-ниска цена. Технологията, безспорно, е много удобна, но има и доста неприятна страна, тъй като прави кражбата на автомобила много лесна. Крадецът трябва единствено да прехване сигнала от ключа. А това може лесно да бъде предотвратено с помощта на парче готварско фолио.

Как работи безключовият достъп?

За управлението на функциите на автомобила често се използва радиосигнал, който съдържа чип. Той кодира данните на системата за безопасност. В колата има чип със същия алгоритъм, който обменя данните с този в ключа. И съответно отключва или заключва автомобила.

Всяка система разполага с уникален код, като производителите са се постарали да създадат милиарди различни комбинации. Това обаче не защитава автомобила от кражба, тъй като новите, по-модерни технологии значително улесняват задачата на престъпниците.

Как се крадат съвременните коли?

Всяка двойка кодове – в чиповете на колата и ключа, е уникална, като на теория няма шанс да съвпадне с друга. Тоест, няма как автомобилът да се „обърка” и да се свърже с друг ключ. Това не би трявало да оставя шанс на крадците, но не не точно така. Те успяват да прехванат сигнала в движение, като съкращават комбинациите до 200 000. След това се намества компютърът, който за не повече от половин час намира вярната комбинация.

Крадците дори не трябва да се доближават до автомобила, а просто прихващат сигнала и следят движението на собственика. След като получи кода, престъпникът прониква за секунди в колата, стартира двигателя и изчезва. Вярно, това носи риск, но обикновено някой от съучастниците следи за това къде е шофьора в момента и така опасността да бъде хванат крадеца е много малка.

Престъпниците са улеснени от факта, че за сравнително малка сума могат да си купят електронно оборудване, което увиличава сигнала, изваден от ключа. Така той може да работи на разстояние до 100 метра от колата (в обичайна ситуация ключът се задейства на по-малко от метър).

Как да се защитим евтино?

Собтвеникът на колата не се нуждае от хитри и скъпо струващи устройства, предотвратяващи кражбата. Достатъчно е да следва няколко много прости съвета, които спестяват главоболия. Основният от тях е да се прекъсне връзката между ключа и автомобила.

Първият вариант е купуването на калъфче, което пак е свързано с разходи. Вторият е направата на подобно устройство. За целта е нужно само парче алуминиево фолио, което се навива няколко пъти около ключа. Металът ще прекъсне веригата и ще направи крадците безпомощни.

Разбира се, може да се използват и други начини. Например, ключът да се поставя в хладилника, но тогава има риск той да се повреди. Може да се използва и микровълновата печка, но и там дебне опасност – ако шофьорът забрави къде е оставил ключа си, при включване на печката ще повреди както нея, така и самото устройство.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Изгонената Силви към Ергена Алек: Ще си понесе последствията

Кадри БТВ От надпреварата за сърцето на „Ергенът“ отпадна една доста противоречива личност, а именно Силви, която се оказа нехаресвана от никой и дори дамите вътре се страхуваха от нея Не съм очаквала така да стане, беше изключително неприятно. Това бяха интриги, които Криси направи, но това си е за …

Блиц Новини
„Бригадата“ помага на семейство с девет деца

Кадри БТВ Този сезон на „Бригада нов дом“ е обърнат в помощ на многодетни семейства. Такива явно се намират в България, макар да не се срещат често. Хора, които са отдадени на семейството и децата получават и помощ от бригадата. След двойката с шест деца, чийто ремонт проследихме вече, сега …

Блиц Новини
Майката на Митко от Цалапица: Започвам безмилостна борба!

Снимки ФБ и кадри БТВ Удар след удар понася борбената майка на Митко от Цалапица. Вече 8 месеца тя води ожесточена борба със съдебната система, от която иска единствено справедливи наказания за виновниците причинили смъртта на сина й. Атанаска Бакалова има и широката подкрепа на близки и не толкова хора, …

error: Content is protected !!