Парламентът прие окончателно Закона за личната помощ

Новини

Investor.bg

С новите закони за хората с увреждания изпълнихме поетите ангажименти, каза социалният министър Бисер Петков

Парламентът прие окончателно законопроекта за личната помощ. Той е част от пакета законодателство за хората с увреждания, бе разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и подкрепен от парламентарните групи на „БСП за България“и партия „Воля“.

Новият закон влиза в сила от 1 януари 2019 година. За следващата година социалното министерство ще разполага 437 млн. лева за политики в помощ на хората с увреждания.

Спорният законопроект, заедно с този за хората с увреждания, който бе приет вчера, станаха причина за продължилите месеци наред протести на майките на деца с увреждания. Днес те ръкопляскаха в края на гласуването.

Според новите правила лична помощ ще се отпуска от 1 септември догодина. Дотогава лицата, които ползват социалните услуги от общините „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“, ще продължат да ги получават по досегашния ред, предава БТА. Личната помощ ще се предоставя въз основа на изготвена индивидуална оценка на потребностите по реда на новия Закон за хората с увреждания. Броят на часовете за лична помощ ще се определя въз основа на четири степени на затруднение на хората с увреждания.

От месечната помощ от 930 лева за дете с 90% увреждания ще се приспадат до 380 лева за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. Когато ползвател на лична помощ получава добавка за чужда помощ, той ще дава съгласие добавката да се превежда на Агенцията за социално подпомагане след сключването на трудовия договор и определянето му на асистент. Ползвателят на лична помощ ще продължава да ползва месечна помощ или добавка за чужда помощ, ако доставчикът на лична помощ не може да сключи договор с асистент.

Според закона доставчик на личната помощ е общината по настоящия адрес на ползвателя. Спор в пленарна зала предизвика възможността кметът на общината да преотстъпва тази дейност на фирми.

От 1 април 2019 г. документите за изготвянето на индивидуалните оценки на потребностите от лична помощ ще се подават в специализираните отдели в дирекциите „Социално подпомагане“ към Агенцията за социално подпомагане по настоящ адрес на човека с увреждане.

От 1 януари 2021 г. политиката за предоставянето на лична помощ на хората с увреждания ще се осъществява от Държавната агенция за хората с увреждания.

Депутатите дебатираха и по часовата ставка за положен труд от личните асистенти.

Антон Кутев /“БСП за България“/ коментира, че тези ставки няма да заработят и за тези пари няма да може да се намери асистент. С тези закони решаваме между 10 и 15% от проблемите на хората с увреждания, останалите остават нерешени и след няколко месеца хората пак ще са отпред, посочи той.

Светлана Ангелова /ГЕРБ/ отбеляза, че тази часова ставка е договорена с протестиращите майки на деца с увреждания. Целта е този закон да бъде обезпечен с финансов ресурс за следващата година, а не да приемаме кух закон за години напред, коментира тя. Затова Ангелова обясни, че до 2021 г. има ограничение на часовата ставка и на кръга от лица, които ще получават лична помощ. Тя увери, че законите за хората с увреждания и за личната помощ са финансово обезпечени.

Председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов /ДПС/ благодари на членовете на работната група, които в продължение на месец и половина са направили възможното двата закона за хората с увреждания и за личната помощ да станат работещи. „Бяхте страхотни, благодаря ви“, заяви той, след като ги изброи поименно.
Майките на деца с увреждания, които бяха на балкона в пленарната зала, бяха развълнувани от окончателното приемане на закона и се прегръщаха радостно след гласуването на последния текст.

С приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ ние изпълнихме изцяло и в срок поетите ангажименти към хората с увреждания в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. Това заяви в парламентарната пленарна зала министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след приемането на новото законодателство за хората с увреждания.

„Приемането на Закон за личната помощ удовлетворява основното искане на протестиращите майки, поставяно години наред в техните протести. С приемането на този закон България се нарежда до не многото държави в Европа, които имат самостоятелен закон за личната помощ. Това показва отношението на българското правителство и на българския парламент към хората с увреждания“, посочи министърът.

По думите на Петков между първо и второ четене на закона са били положени много усилия да се направят текстовете работещи и съобразени с бюджетната рамка. Всички страни направиха компромиси, за да се стигне до този закон, който единодушно беше подкрепен в зала, посочи той. Наша обща отговорност беше да се опитаме да минимизираме рисковете, свързани с прилагането на закона, затова и в първите години на неговото действие са предвидени определени ограничения, както и изричното задължение до 30 юни 2020 г. МТСП да подготви анализ, който да внесе за разглеждане в Народното събрание, отбеляза министърът.

Бисер Петков благодари на всички, които са допринесли за новите социални закони. Благодари и на депутатите, че са поставили като приоритет приемането на законите за хората с увреждания. Благодарение на това изпращаме една трудна, бурна година, с прието ново законодателство за хората с увреждания, каза министърът.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Аделина Радева: Новините на БНТ са най-добрите

„Медия с традициите на БНТ е създала не само маниер и стил, но доверие към новините. Това са най-добрите новини. Тук може да намери място тема, която трудно можеш да видиш другаде; която от търговска гледна точка не е толкова лъскава, по-кратка е като формат, но винаги намира място в …

Новини
Хороскоп за събота: Козирозите събират сили за голям успех, Телците решават да нарушат правилата

източник: lamqta Овен През този ден партньора или началника може да са в лошо настроение, поради което той (или тя) може и да не споделя Вашия оптимизъм и скептично да се отнасят към замислите Ви. Не е най-подходящото време за споделяне на нови предложения, да се изявявате пред широка аудитория, …

Новини
Откриха древни останки от аборигенска култура на дъното на Индийския океан край Австралия

Учени откриха за първи път следи от аборигенски селища на дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия. Те се оказали под вода след края на ледниковия период, пише VESTI.BG. Изследователите смятат, че би трябвало да бъдат открити още много подобни oбекти, пише CNN. Според проучване, публикувано в сп. PLOS ОNE, …