fbpx

Папата показа нов път за развитие на българската църква, заяви Румяна Бъчварова

реклама

Папата показа нов път на развитие на Българската православна църква (БПЦ) – за по-голяма близост с хората, за по-голяма актуалност. Нейното отношение към посещението на папата трябва да бъде преосмислено. Това заяви началникът на кабинета на премиера Борисов и главен координатор на посещението на папа Франциск в България Румяна Бъчварова в ефира на БНТ.

„Отсъствието на БПЦ беше видимо от най-важното събитие. Но във вчерашния ден се появиха становища от важни хора от църквата да отправят положителни послания. Канонът не може да бъде над гражданите и над техните желания“, смята тя. По думите й България е била „видяна“ и „разбрана“.

Бъчварова изрази надежда, че Българската православна църква ще си извади нужните уроци. „В лицето на папата видяхме един човек като нас, който се вълнува от съвременните проблеми, който знае какво искаме, от какво имаме нужда“, добави началникът на кабинета на премиера.

Според нея папа Франциск е успял да провокира мисленето по въпроси, които забравяме „като да умеем да мечтаем, да не страдаме заради злобата на другите, да не се чувстваме сами и тъжни“. Тя акцентира, че посещението в бежанския център пък е привлякло внимание към нуждата от съпричастност и човечност към хора, които страдат.

реклама

 

Екипите на Ватикана и на София са имали добро сътрудничество, едно от изискването на папата е било да няма прекалено строги мерки за сигурност, гражданите да могат да стигнат до него и организацията да бъде скромна и без лукс. Самата подготовка за събитието е продължила половин година, а решението е взето шест месеца по-рано.

Посещението на папа Франциск в България приключи на 7 май. Ден по-рано с Молитва за мир от София той призова за „активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие“. На сцената на площад „Незавсимост“ до папата застанаха ръководители на мюсюлманското вероизповедание, на арменската църква, на евангелистко-протестантска общност, на евреи, католици. Както се и очакваше, след решението на Светия синод за неучастие в събития на папа Франциск на сцената не се качи представител на Българската православна църква. Мястото беше заето от директора на дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

реклама
loading...
1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Дойче веле: Водещ експерт прогнозира: Вирусът изчезва до идната есен

реклама Снимка pixabay Професор Александър Кекуле сподели своя “работна хипотеза” за това кога пандемията ще приключи: “Ограничаването на заразата ще стане видимо за общество чак между април и юни, след като в началото на годината или най-късно през януари ще започнем да ваксинираме рисковите групи в старческите домове в Германия”, …

Новини
Ева Веселинова обяви щастливо събитие, ще става майка на близнаци

реклама Снимка профил инстаграм Това сподели самата тя с последователите си в профила си в инстаграм. От снимката личи, че щастливото събитие не е далеч. „Най-хубавият подарък тази година – вече понаедрял и оформен. Време е да споделя тази прекрасна новина! Вълнувам се много и съм щастлива, защото в мен …

Новини
Галерия: Борисов готви чистка в редиците на ГЕРБ, Караянчева и Пламен Нунев на мушката

реклама Снимка профил ФБ Радикалните промени в партията се налагали заради непоносимостта на хората към някои от популярните муцуни в партията. Част от набелязаните присъстват в последните няколко парламента и събират повече негативи, отколкото позитиви. Сред тях били и хора, считани за едни от най-приближените до премиера, пише в новия …