fbpx

Палатката в Лагер 2, 3… След акцията – въпроси! Боян знае отговорите

Докладът за спасителната операция на алпиниста Боян Петров излезе, но вместо да даде отговори, той повдигна още въпроси. Издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет приключи – безуспешно. Това стана факт на 16 май, 13 дни след като връзката с Боян Петров беше загубена.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: „Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров“, той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин.

„За мен съществува само един въпрос и той е „защо?“. На него обаче би могъл да отговори единствено Боян“, каза в студиото на „България сутрин“ алпинистът Дойчин Василев.

Той сподели, че според него инцидентът, на който българинът стана жертва, се е случил между последния лагер и върха на Шиша Пангма.

„Боян Петров е достатъчно опитен алпинист, за да се справи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е възпрепятствало“, посочи Дойчин.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че мястото между централния и главния връх на Шиша Пангма е много опасно за сам човек, заради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато успешно, когато в експедицията обаче има няколко човека.

„Инцидентът с Боян е нелепа случайност. Нека поставим ударение на доброто, което той остави след себе си със своя устрем, стил на изкачване, мислене и неуморимост. По-добър пример за младите поколения не бих могъл да посоча“, подчерта гостът.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Facebook събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни „мистерията с палатката“ ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: „Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим“.

Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Мистерия с изгонването на Васка от „Ергенът“, ето какво скриха продуцентите

кадри bTV, YouTube/Надкаст Огромната част от аудиторията на “Ергенът” са жени. Малкото мъже, които гледат риалитито, пък най-вероятно ще спрат, след като вече я няма Васка. Тя беше еднолична шампионка по мъжки интерес в този сезон и този факт се отбелязва от всички коментатори. Защо обаче Васка си замина? Официалната …

USA news
Horoscope for Friday, March 29: Your phone should not pick up a sign

Pixabay On March 29, Taurus better not pick up their phone. Here is the horoscope from the Lama: Aries During this day you will find a brother in reason. Or a sister. In other words, you will meet a member of the opposite sex who will think and feel the …

USA news
On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name

On March 29, Friday, name day celebrates a heroic name On March 29, name day is celebrated by everyone who bears the name Marco. Marko is the ancient Hebrew for wrestler. According to the Latin reading, however, the name is translated as masculine. In the reign of Emperor Constantine the …

error: Content is protected !!