Досега се твърдеше, че яйцата могат да повишат риска от сърдечно-съдово заболяване. Австралийски учени обаче отричат това твърдение. Те гарантират, че този продукт е полезен за консумация от всички, дори диабетици.
Изследванията в тази област бяха проведени от научни експерти от Австралия. Те открили, че рискът от сърдечно-съдови заболявания при хора с диабет тип II не зависи от броя на консумираните яйца, пише Zdrave.to.
Учените установиха, че нивата на глюкоза, липиди и възпалителни маркери не се различават при тези, които ядат по 12 яйца седмично и онези, които консумират само по 2.
Резултатите от проучването са публикувани в Американския вестник за клинично хранене. В проучванията са участвали над 100 души с диабет тип 2 или състояния преди диабет.
Установено е, че броят на яйцата, които се ядат, не е повлиял на риска от сърдечно-съдови заболявания. Според учените оптималният брой яйца на седмица е 12 броя.