Още древните египтяни са осъзнавали силата на златния берил! Този камък гони всичко лошо от живота!

Новини

Древните египтяни казвали, че в благородните камъни се крие кондензираната сила на Земята. Те смятали, че късчетата минерали са им изпратени от боговете, за да могат хората да се изправят силни срещу превратностите на живота, пише bradva.bg.

На особена почит по поречието на великата река Нил бил златният берил.

Египтяните вярвали, че камъкът притежава защитни сили. Всеки по-заможен войник носел такъв, отивайки в битка. Управляващата класа също имала амулети от берил, защото се смятало още, че този камък помага в словесните двубои, изостря интелекта, лекува мързела и надарява притежателя си с добро разположение на духа. Обикновените хора също носели изделия от берил, защото вярвали, че връща любовта и страстта в брака.

Хилядолетия по-късно в Средновековието берилът бил носен като талисман от художници и скулптори. Силата в него изостряла креативността, гонила умората, разгаряла духа вътре в твореца и не на последно място – увеличавала интелигентността. Също така камъкът предпазвал собственика си по време на далечни пътувания и му помагал при проучвания и философски изследвания. Пръстени с берил са носени от Леонардо да Винчи, Рафаел, Рубенс и Бенвенуто Челини.

От край време благородният камък се използвал и за лечение. Гърците и римляните го използвали, за да лекуват хора, имащи проблеми с черния дроб, очни болести и импотентност. Мощно лекарство срещу астма била водата, в която са престояли цяла нощ берили. Особено силен бил ефектът, ако през нощта имало пълнолуние. Според Авицена берилът помага при лечение на катаракта и проказа, пише Съновник.

Златният берил се ползва и като противоотрова. Стрива се на прах и се пие два пъти на ден. Той е мощно средство за разваляне на черна магия. Ако прахът от камъка се смеси с мълчана вода, може да развали всяко зловредно заклинание.

В миналото златният берил се е ползвал и като лек срещу генекологични заболявания. Той има благотворно въздействие върху зрението. През 15 и 16 век стъклата на очилата са изработвани от шлифовани берили. Немската дума за очила Brilen (брилен) идва от берил.

Камъкът се носи в златен пръстен на показалеца. Жените следва да го поставят на лявата ръка, а мъжете – на дясната.

loading...
Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Новини
Румен Петков: Гласуваш за Борисов, получаваш Деската

Сегашният начин на местно самоуправление е извратен. Четвърт от средствата, които стигат до общините, стигат по силата на постановления на Министерския съвет, зад гърба на Народното събрание и обществото и на партиен принцип. Това коментира в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, който подчерта, че в цялата история на …

Новини
Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Болничните трябва да се плащат в двоен размер

Абсурдно е да се криминализира всеки болничен лист, измамникът е този, който издава фалшивите, а не който ги ползва, казва Димитър Манолов. Всеки път, когато работодателите предлагат да не се плащат първите три дни болнични, аз ще казвам: „Те трябва да се плащат в двоен размер. Тогава хората имат най-големи …

Новини
Тези българи взимат баснословни пенсии, а трикът е в…

източник: Блиц Българите, които са живели и работели в САЩ и получават американска пенсия, са скочили двойно. Според данни от Social Security Administration до август 2019-а това са 701 души, пише БГ ВОЙС. Предишните години бройката им е варирала между 300 и 390 и рядко е достигала малко над 400. …